Onderzoek: ontwikkeling Flevokust in fases

LELYSTAD
De gemeente Lelystad kan het bedrijventerrein Flevokust zelf ontwikkelen, maar dan wel in fases. Dat is de uitkomst van een onderzoek van het onafhankelijke financiële bureau BBN. Het college van burgemeester en wethouders neemt de conclusies van het onderzoek over.

In december wilde een meerderheid van de gemeenteraad dat er twee varianten zouden worden uitgewerkt voor de ontwikkeling van het binnendijkse bedrijventerrein. De raadsleden wilden onder meer onderzocht hebben wat de financiële en milieutechnische risico's zijn als de gemeente het terrein zelf zou ontwikkelen of als de provincie dat doet.

Uit dat onderzoek blijkt dat de gemeente Lelystad het financieel alleen kan behappen als Flevokust in delen wordt ontwikkeld. In eerste instantie gaat het om ruim eenderde van het totale bedrijventerrein van 21 hectare. De politiek neemt binnenkort een besluit over de ontwikkeling van bedrijventerrein Flevokust.

reacties (8)

 • KC

   

  Jij weten niet waar jullie over praten! Daar zit een groot gebied met biologische landbouw. Ook veel veeboeren. Dit alles is een beschermd gebied. Dit geeft problemen als daar stof op het fruit, groente en gras neer komt. Veeboer Hijda kan het wel vergeten met zijn biologische yoghurt die zelfs naar het buitenland gaat. Zijn koeien eten dan vervuild gras. Lekker hé?

  reageer
 • Stef

   

  Wordt een groot fiasco. Er ligt al zo veel industriegrond in Lelystad te wachten op een koper. Ze kunnen het aan de straatstenen niet kwijt. Werkgelegenheid? Wat een onzin de bedrijven die er komen worden bijna volautomatisch gerund door een of twee personen die bovendien nog van de ander kant van het land of uit het buitenland komen. Als je de werkgelegenheid in de polder wil aanjagen dan kan je mijns inzien beter inzetten op natuur en recreatie. Daar liggen veel meer mogelijkheden.

  reageer
 • verwonderd

   

  Waarom de provincie het niet zelf uitvoert? Omdat het een plan van de gemeente is en zij ook grondeigenaar zijn. De provincie is ze juist al tegemoet gekomen door de buitendijkse ontwikkeling over te nemen. Economische ontwikkeling kan niet zonder risico te nemen.

  reageer
 • Dirk

   

  Een dergelijk projectje in fasen? Het is al bijna niets! Wat een lachertje. Dit zogenaamd natte industrieterrein is op z'n minst een twijfelachtig dossier. Als het echt zo exploitabel zou zijn dan hadden zich wel diverse private partijen gemeld. Er is geld zat in de markt en financieren kost bijna niets. Nee, dit is wederom een prestige project van een enkeling. De provincie heeft een slimme keuze gemaakt! De gemeente wordt weer geleid door emotie. Met de borst vooruit, naar niemand luisteren, feodaal keuzes maken en achteraf een ander de schuld geven. Industrie terreinen genoeg, nat of droog....die paar km maakt niets uit. Dat is absoluut geen argument. Kijk niet naar Amsterdam, Rotterdam, Antwerpen, etc. Dit is Lelystad, politiek op z'n smalst.

  reageer
 • gerardus haseldonk

   

  ze mogen welens gaan opschieten het gaat meer kosten dan het oplverd

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • KC

   

  Je hebt helemaal gelijk. Weer een deskundige inhuren net zoals in het stadscentrum. Meestal gaat het mis. De beoordeling van de raad of ambtenaren komt niet goed, omdat er geen kennis om te beoordelen niet aanwezig is. In dit gebied mag zeker geen overslag komen van vervuilde producten, zoals van Benthem wilde. De firma Pouw is geen haar beter. Kijk maar naar de problemen in Utrecht. Zij hebben ook het convenant voor het thermisch reinigen van teerhoudend asfalt niet ondertekend.

  reageer
 • Hans

   

  Wie betaalt ....bepaalt de uitslag. De gemeente Lelystad heeft een grondbedrijf dat alleen positief kan denken! parkeerplaats slopen bij de Deen en later weer een gedeelte aanleggen, woningbouw in het stadshart daarom moest de zuigerplasdreef gesloopt worden en de woonwijk Warande i.p.v. in gedeelten, volledig bouwrijp maken zodat de bewoners nog jaren in een bouwput wonen. Flevokust wordt het nieuwste debacle van de gemeente. Leden van de Raad aan jullie de vraag: als Flevokust werkelijk financieel haalbaar is waarom voert de Provincie dan het project niet zelf volledig uit? Het antwoord lijkt mij duidelijk; Flevokust is financieel niet rendabel aan te leggen! Bezint voor je als gemeente in een nieuw risicovol project begint!

  reageer
 • Jammer

   

  Dat dit geen 1 april grap is....

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert