Lokale omroepen overtuigen politiek niet

ALMERE
Omroep Almere vraagt te veel subsidie en krijgt geen steun van een meerderheid van de gemeenteraad als er om een omroeplicentie wordt gevraagd. Dat bleek na afloop van een presentatie aan de Almeerse politiek van de twee gegadigden die een lokale omroep willen beginnen.

Omroep Almere vraagt meer dan 100.000 euro subsidie per jaar. Op dit moment is er 47.000 euro subsidie beschikbaar. D66, de VVD, Leefbaar Almere en de PVV willen de subsidie niet verhogen, waardoor de kansen voor Omroep Almere nihil zijn.

De andere kandidaat voor de lokale omroep-licentie is Media036. Dit initiatief vraagt de huidige subsidie en hoopt zo’n 450.000 euro los te krijgen van het bedrijfsleven. Raadsfracties geloven niet dat dit lukt en zijn ook huiverig om dit initiatief te steunen. Zowel D66, als de PVV en de VVD zinspelen op een derde optie: helemaal geen lokale omroep meer in Almere.

Verantwoordelijk wethouder Frits Huis verwacht deze maand nog met een voorstel naar de gemeenteraad te komen en daarbij is niet uitgesloten dat er een negatief advies komt voor de beide aspirant omroepen.

reacties (9)

 • Rob D

   

  Ooit, 20 jaar terug, had ik een fijn beeld bij de lokale omroep. Toen zocht ik naar positieve beeldvorming waar het Almere aan ontbrak. Later, afgelopen jaren, kwam onze stad in een ander beeld. En de lokale omroep werd eigenlijk een dorpsklucht. Zie de presentaties en plannen van beide concurrenten nu: de dorpsklucht is compleet. Wat een vertoning... En dát moet onze stad een halve ton per jaar kosten... die we toch al niet hebben. 20 jaar terug had ik dit niet durven zeggen, nu wel, tijden veranderen, er is nu bijvoorbeeld internet én een prima Omroep Flevoland: geen behoefte aan een lokale omroep. Beste raad Almere: bespaar dit geld!

  reageer
 • Rudi

   

  Het is een misverstand te denken dat het geld dat een gemeente uit het gemeentefonds krijgt voor een lokale omroep ook daadwerkelijk in zijn geheel aan een lok.omroep besteed moét worden. Dat geld (voor Almere zo'n 120.000 E) is, zoals het heet, niet "geoormerkt". Het geld dient ervoor om tekorten in de exploitatie ve lok.omroep te dekken. De gem. schat dat dus in op 47.000,= Met die andere 73.000 kan de gemeente dus doen wat ze wil. Lantaarnpalen kopen of gratis bier op de nieuwjaarsreceptie, zoals de partij, Leefbaar Almere, van media-wethouder Frits Huis wil.

  reageer
 • Bertus Slagt

   

  Een lokale omroep heeft recht op 1,30 euro per voordeur. Dit geld wordt door het rijk aan de gemeente gegeven. En die moeten het door geven aan de omroep. Dus Omroep Almere heeft gewoon bestaan recht. Alleen in derdaad het moet geen ruimte gaan huren van hun voorzitter, Dus Omroep Almere ga op zoek naar een andere ruimte kijk bijvoorbeeld of de oude studio van RTV Almere nog vrij is. En gemeente Almere geef die gasten een kans.

  reageer
 • joop

   

  wel raar dat ze al betaald personeel werven bij 036tv? weten zij meer dan jij en ik of hebben ze vriendjes in de raad ?

  reageer
 • Max

   

  mooi opheffen dat zooitje ongeregeld.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Jan

   

  Wat was nu de essentie waarom beide omroepen zich moesten presenteren? Als het gaat om het reguliere advies wat het CvdM vraag dan gaat de raad voorbij aan het doel wat door het CvdM wordt gevraagd nl; het toetsen of het PBO een afspiegeling is van de gemeenschap van Almere. Oftewel, zijn de mensen binnen het PBO representatief voor de gemeenschap van Zeewolde. Meer dan dat wordt er normaliter niet gevraagd. Waarom wordt er dan uitgebreid gesproken over subsidie?

  reageer
 • Pzaal

   

  Zelfs een kind van 10 maakt nog betere opnames dan Almere tv ooit gedaan heeft. Terecht en blij toe dat ze weg zijn.

  reageer
 • Tsja

   

  Als je wat wilt beginnen doe dat dan zonder subsidie. Subsidie verdwijnt toch maar in de zakken van de verkeerden.

  reageer
 • TV-prof

   

  De Gemeente krijgt € 120.000 van het rijk, maar wil een omroep voor kleine € 50.000? Laat mij niet lachen! Zelfs een gezin van een raadslid kan van dat geld niet rondkomen. Amateurisme ten top!

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert