"Verkoop gemeentekunst Lelystad was zonde"

LELYSTAD
Onderzoeker Fransje Kuyvenhoven van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed vindt het zonde dat de gemeente Lelystad 68 kunstwerken heeft verkocht via een veiling. Volgens de onderzoeker vertelt de kunst iets over de geschiedenis van de gemeente en is het zonde dat het nu weg is.

De kunstveiling die Lelystad eind vorig jaar organiseerde, heeft de gemeente niets opgeleverd. De kosten van de veiling waren gelijk aan de opbrengsten: 5200 euro.

Volgens wethouder Janneke Sparreboom zijn de kunstwerken nu beter terechtgekomen, namelijk bij mensen die de werken waarderen en dat is volgens haar beter dan dat ze in een depot staan te verstoffen.

De gemeente Lelystad heeft de afgelopen vier jaar 250 werken weggedaan. Na de renovatie van het gemeentehuis is er minder ruimte voor kunst en is ervoor gekozen om de werken van de hand te doen.

reacties (8)

 • ron

   

  veiling zelf met eigen mensen organiseren kost vast een stuk minder

  reageer
 • tja

   

  Datgene dat op de foto staat kun je geen kunst noemen, dus zonde van je opslagruimte. Er zitten ook geen lijsten omheen dus als de gemeente er een paar mensen mee blij heeft kunnen maken is dat een goede zaak.

  reageer
 • Poe

   

  Kunstenaren moesten kunst afstaan voor hun speciale uitkering.. Grootste deel is nooit aangekocht

  reageer
 • Poe

   

  Het is pas ambtenaren logica om te mekkeren dat er wat kunst verkocht is. Depot kost ook geld, gewoon leeghalen en weg met die rommel.

  reageer
 • Onzin

   

  76 euro per stuk? De lijsten zijn volgens mij al meer waard. Hoe kun je zo dom zijn? Overheid moet zich hier helemaal niet mee bezig houden. Als je al zo nodig kunst aan de muur wilt hangen, vraag dan de plaatselijke basisscholen om wat te maken. Ik ben ook wel benieuwd wat de kunstwerken ooit gekost hebben bij aanschaf....

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Herman

   

  Het enige wat zij zegt, is dat de schilderijen nu terecht gekomen zijn bij mensen die ze waarderen i.p.v. dat ze in een depot staan. Ik denk ook dat dat beter is. Flauw om dan de wethouder te verwijten dat ze er een succesverhaal van wil maken, want dat doet ze niet.

  reageer
 • Jaja

   

  Dat is ambtenaren logica. Het heeft letterlijk geen cent opgeleverd, maar dan toch een draai aan het verhaal geven dat het een succes is.

  reageer
 • Karel

   

  En nu maar hopen, dat ze niet weer aankopen doen!

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert