Advies: coalitie VVD, CDA, SP en D66

FLEVOLAND
Informateur Tanja Klip adviseert een college van Gedeputeerde Staten van VVD, CDA, SP en D66 te vormen. Deze partijen hebben samen een nipte meerderheid van 21 zetels in Provinciale Staten.

Als deze partijen er uitkomen, valt de op één na grootste partij, de PVV, buiten de boot. Ook verdwijnt de PvdA uit Gedeputeerde Staten. Deze partij raakte bij de verkiezingen de helft van de 6 zetels kwijt. De PvdA zit sinds het begin van de provincie Flevoland in het college van Gedeputeerde Staten.

Klip heeft eind maart gesprekken gevoerd met alle elf partijen die bij de statenverkiezingen zetels hebben behaald. Haar opdracht was om op zoek te gaan naar een werkbare meerderheid in de Staten. Volgens Klip zijn er tussen deze partijen programmatisch geen grote verschillen die niet overbrugbaar zijn. Zij willen dat de provincie zich alleen met kerntaken bezighoudt, het huidige beleid voortzet en een 'boost' geeft aan de verdere dynamische ontwikkeling van Flevoland.

De VVD heeft als grootste partij burgemeester Wouter Kolff van Veenendaal gevraagd formateur te worden voor een nieuw college. Hij was eerder al informateur en formateur in de gemeente Lelystad. Kolff voert de komende week gesprekken met VVD, CDA, SP en D66.


reacties (13)

 • Arie

   

  Dit is wel de meest absurde combo van partijen om de PVV buiten de deur te houden! De SP die samen met VVD en D66 in één college gaat zitten?! Zeg dan gewoon dat je elke puinhoop van een college beter vindt dan eentje met de PVV.. Wat overigens ook weer oliedom is van de overige partijen. Door de PVV stelselmatig uit te sluiten hoeft deze partij nooit moeilijke beslissingen te nemen. Kan dus weer 4 jaar risicoloos oppositie voeren, met als gevolg dat men de grootste of een na grootste partij weer wordt. En moeten de andere partijen weer compleet idiote coalities smeden, waar de burger niet op zit te wachten, en die weer tijd kwijt zijn aan elkaar de tent niet uit te vechten dan problemen op te lossen. Democratie in Nederland, wat een armoede!

  reageer
 • piet

   

  Hallo Roel in welke glazen bol heb je gekeken? Waarom ben jij geen waarzegger geworden, je weet het toch al wat er staat te gebeuren. Heb je de lotto en tot ook al reeds gewonnen?? Laat deze partijen eerst maar eens tot een akkoord zien te komen.

  reageer
 • Roel

   

  Helaas heb je gelijk en dat zullen we merken in de komende tijd!

  reageer
 • Ger

   

  4 jaar overal op tegen zijn. Zelfs dat de zon elke dag op komt. Dan kun je weer 4 jaar overal op tegen stemmen. Ze willen niets behalve tegenstemmen. Dat moeten die stemmers op PVV eens begrijpen.

  reageer
 • KC

   

  Jij hebt gelijk v.w.b. de 12e provincie. Als deze club het gaat worden dan hou ik mijn hart vast voor de 12e provincie, want Plaskerk werd ook door de VVD in de regering gedwongen om 3 provincies samen te voegen tot 1. .

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • willem

   

  was het maar waar, de rechtse elite heerst in flevoland

  reageer
 • stemmer

   

  De linkse elite bepaalt wat er gebeurt, ook nu weer...

  reageer
 • bewoner

   

  Fout. Met Rutte en Verhagen valt niet te besturen. zij durven alleen de waarheid niet onder ogen te zien.

  reageer
 • Bewoner

   

  Stemmen heeft geen zin meer. Iedere partij krijgt wat te zeggen nu. Ik mis wel de PVV. Dar hebben veel mensen op gestemd, dus is dit weer een potje volksverlakkerij.

  reageer
 • .\/\/.

   

  Met de PVV valt niet te besturen, dat ligt in de aard van die club. Vraag maar aan Rutte en Verhagen.

  reageer
 • kiezer

   

  Leg mij nog een keer uit hoe een socialistische partij samen in een college kan met twee liberale partijen. En hoe twee liberale partijen samen kunnen met een (in naam althans) christelijke partij. Dit zijn toch ideologische uitersten? Als ik voor VVD heb gestemd krijg ik de SP??

  reageer
 • LELY

   

  Met de VVD en D'66 in het College van GS betekent dit het naderend einde van onze Twaalfde Provincie, gezien hun houding in de Tweede en Eerste Kamer. Een reactie van Peter Pels, lijstaanvoerder van de PvdA, schuiven we maar terzijde, want hij heeft gezien de enorme nederlaag niets in de melk te brokkelen.

  reageer
 • bb

   

  En waar is de pvv 944590

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert