Miljoeneninvestering voor duurzame energie

ALMERE
De gemeente Almere wil dat inwoners, woningcorporaties, verenigingen en bedrijven de komende jaren flink gaan investeren in duurzame energie. Doel is dat de stad in 2018 voor 40 procent draait op schone energiebronnen, zoals windmolens en zonnepanelen. Op dit moment is dat 7 procent.

Om mensen over te halen te investeren in duurzame energie trekt de gemeente 8,7 miljoen euro uit. Daarvan wordt 5 miljoen gebruikt om Almeerders een goedkope lening te geven. Dat geld kunnen ze dan gebruiken om bijvoorbeeld zonnepanelen te kopen.

Wethouder Henk Mulder hoopt dat mensen overtuigd raken door duidelijk te maken dat investeren in duurzaamheid een lagere energierekening oplevert. Ook noemt hij als voordeel dat Almeerders dan minder afhankelijk zijn van Russisch gas en de stijgende olieprijs.

Waar in de rest van Flevoland vooral wordt ingezet op windenergie wil Almere zich richten op zonne-energie. De wethouder beseft dat windmolens meer opleveren, maar hij merkt dat er veel weerstand is tegen nieuwe molens.

reacties (11)

 • Alil Veldheer

   

  En wat is een goedkope lening......goedkoop vind ik "renteloos".... En geen woeker bedragen om elke maand af te betalen..... Want dan komen er weer veel mensen maandelijks in de problemen....

  reageer
 • Bob

   

  Dus even samenvatten, de Gemeente haalt eerst belasting bij ons op en wil hetzelfde geld daarna weer aan ons verstrekken via een"goedkope" lening. En vervolgens gaat de Gemeente mooi weer spelen met hun "prestatie"de eigen opgelegde doelstelling te halen. Hoezo sigaar uit eigen doos? Belastingverlaging op hernieuwbare (groene) stroom is veel zuiverder. Noodzaak natuurlijk dat burgers overstappen op duurzame bronnen en het liefst zelf opwekken.

  reageer
 • Hans

   

  Waarom moeten wij dat kopen. Hoelang mogen wij op deze aarde rondlopen. Geen energie kost ook niets. Zolang ik het kan betalen zal ik ook gebruiken met wat ik nodig heb.

  reageer
 • Henk

   

  Ik vraag me af hoe die 7%, die nu duurzaam is, berekend is. De productie van windenergie in Flevoland is al voldoende om het gebruik van alle Flevolandse huishoudens te dekken.

  reageer
 • Cees

   

  u heeft duidelijk geen verstand van zake. Kijk uw gas rekening is na.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • PeterF

   

  Pas op. Lenen kost geld.

  reageer
 • Frank

   

  JIPPIEEEEE meer windmolens

  reageer
 • Antje Ha

   

  Van begin tot einde grote nonsense. De energieprijs is afhankelijk van de energieprijs op de markt. Zonder accijns. Op stookolie en gas zit ook geen accijns.

  reageer
 • Dirkza Zaan

   

  Gas moeten we per direct uit Noorwegen en Algerije halen. De LNG aanlanding in Rotterdam heeft nog capaciteit genoeg.

  reageer
 • Andree

   

  Laten ze de flat maar vol leggen met zonnepanelen. Dan kan de huur weer eens wat naar beneden.

  reageer
 • Cees

   

  Windmolens zijn pas rendabel bij een minimum hoogte van ongeveer 150 meter. Ook halen ze lang niet de gecalculeerde draai uren. Namelijk gemiddeld maar 1700 uur ipv de gecalculeerde 2400 uur. De efficientie (rendement) van windmolens is dus zeer laag. Wanneer echter op 50% van alle huizen zonnepanelen worden geplaats is de electriciteit productie per geinvesteerde euro(rendement) al veel aantrekkelijker. Het excuus van stijgende olieprijs is een dooddoener, immers de brandstofprijs stijgt hard door de accijns en geindexeerde inflatiecorrectie van de overheid zelf. Dat zal met massaal gebruik van particulieren zonnepanelen door de overheid wel sterker worden verhoogd. Zo werkt dat in Den Haag.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert