"Droog maken vergde moed en vlijt"

LELYSTAD • Wo 8 april 2015 | 17:22 • Woensdag 8 april 2015 | 17:22
"Droog maken vergde moed en vlijt, droog houden vergt de eeuwigheid". Deze tekst is gezandstraald op de hensbeker van het waterschap Zuiderzeeland.

Het waterschap Zuiderzeeland heeft maar een hele kleine kunstcollectie. De organisatie heeft een aantal bijzondere objecten bij de gemalen, twee kunstwerken voor het Waterschapshuis, en dan houdt het wel op.

Behalve dan dat er nog een bijzonder glas is. Deze hensbeker heeft het waterschap laten maken door kunstenaar Elly van den Hout. Hensbekers zijn een traditie bij de waterschappen. Ze kwamen vroeger op tafel nadat de dijken waren geïnspecteerd bij een groot en luxueus schouwdiner. Ze symboliseren eenheid en de gezamenlijke strijd tegen het water.

De hensbeker van Zuiderzeeland is in 2010 ontworpen en heeft het waterschap 3500 euro gekost. Er wordt nog steeds af en toe uit gedronken. Vorige week nog heeft dijkgraaf Hetty Klaver er een toost mee uitgebracht toen een aantal bestuurders afscheid namen.

Deze week zendt Omroep Flevoland een aantal reportages uit over het kunstbezit van Flevolandse overheden.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel