Staatsbosbeheer schiet vijf keer meer dieren af

FLEVOLAND
Staatsbosbeheer heeft in maart 567 grote grazers afgeschoten in de Oostvaardersplassen. Het gaat om edelherten, konikpaarden en heckrunderen.

In totaal werden er deze relatief zachte winter ruim duizend grote grazers afgeschoten. Vorig jaar waren dat er nog geen 200. Volgens Staatsbosbeheer is die enorme toename te wijten aan de lage sterfte van vorig jaar.

In opdracht van de overheid schiet Staatsbosbeheer de dieren af om onnodig lijden te voorkomen. In het natuurgebied tussen Lelystad en Almere lopen bijna 5.000 grote grazers rond.

Het afschotseizoen eindigt op 30 april. Dan vindt er ook een evaluatie plaats.

reacties (17)

 • Pzaal

   

  Zo is natour. Laten we de subsidie kraan even dichtdraaien dit is pure geld verspilling.

  reageer
 • Job

   

  Ecologische hoofdstructuur, zoals deze ooit gepland is geweest, voltooien en zo het gebied ontsluiten. De dieren kunnen dan zelf hun weg zoeken.

  reageer
 • D.van Dierenvriend

   

  Beste Job Het voltooien van de ecologische hoofdstructuur is ook niet de juiste oplossing, alleen maar een verplaatsing van het probleem naar de Veluwe.Waar men nu al een overschot aan grofwild heeft en dan zouden er daar ook nog een duizend of vier Herten en konik paarden bij moeten?

 • Richard

   

  Onnodig lijden. 5000 grote grazers nou zet er meer begroeiing neer geef die dieren dan wat om te eten voedsel ofzo dan lijden ze niet onnodig. Zal staatsbosbeheer eens drie maanden 1 dopertje geven dan na drie maanden kijken lijden ze dan ook afknallen.

  reageer
 • Kaya

   

  Het afschieten bij lijden gebeurt nu al. Als de dieren bijgevoerd worden krijg je grotere populaties en de zwakkere dieren hebben niks aan voedselhopen: die worden opgeeist door de sterkere/dominante dieren. Meer beschutting zou wel welkom zijn, ook om te zorgen dat men vanuit de trein geen magere dieren ziet en dan stampij gaan maken (terwijl ze die avond een plofkip naar binnen werken).

 • Sonja

   

  Ja erg diervriendelijk!! Stuk afgesloten grond aanleggen voor wild om vervolgens af te schieten.. Lijkt me meer een hobby plek

  reageer
 • chris

   

  Mooi gebied de ovp. Maar waarom stellen we de draagkracht niet vast op het aantal dieren. Zoveel runderen zoveel herten etcetera. In najaar alles in de plus naar de slacht en met de opbrengst daarvan het gebied onderhouden en aantrekkelijk houden voor mens en dier... Mooier scharrelvlees is er niet. Beter dan afschot net voor hongersdood en wegrotten omdat vlees niet geschikt meer is door vermagering of ziekte.

  reageer
 • Kaya

   

  Wij kunnen de draagkracht niet vaststellen, een gebied heeft een draagkracht. De dieren die afgeschoten worden zijn niet altijd alleen maar zwak maar sommigen kunnen ook ziek zijn. Geen verstandige consumptie. Daarbij moet de ovp geen veredelde intensieve veehouderij worden met dieren met oormerken.

 • laat alle reacties zien
 • mattie

   

  Ik vindt het niet normaal op deze manier! Gewoon kaalslag daar alles wat leeft aan planten en bomen worden door de dieren opgevreten.Zo'n honger hebben ze.Ik heb er niet zoveel verstand van maar het moet anders.Zo kan het niet.

  reageer
 • Ab

   

  Wat gebeurt er met al dat vlees?

  reageer
 • Sjonny

   

  Met de huidige populatie, moet je wel voor evenwicht zorgen, en dus gooi er een paar krokodillen, nijlpaarden, olifanten bij, hebben wij binnenkort ook een paul krugerpark... O ja en geen omheining graag...

  reageer
 • a.chterdocht

   

  5000 grote grazers!!!, jaja geloof je het zelf?

  reageer
 • Barbara

   

  Wanneer Staatsbosbeheer het aantal dieren in één keer fors omlaag zou brengen, behoeven de daaropvolgende jaren veel minder dieren te worden afgeschoten, is er meer voedsel beschikbaar en hebben de overige dieren een beter bestaan schrijft Nico Dijkshoorn.. Maar dat is ook uitstel van executie toch? Je schort, lijkt mij, zo het een en ander op..

  reageer
 • Nico Dijkshoorn

   

  Dit zat er aan te komen. Het is bij het huidig beheer onvermijdelijk dat de boswachters 's winters min of meer evenveel dieren moet afschieten als er het jaar daarvoor zijn geboren. Doet men dat niet, dan groeien de aantallen snel. Het vervelende van het huidige beheer is, dat vooral dieren jonger dan een jaar moeten worden afgeschoten, omdat vooral zij een slechte conditie hebben. Dit afschieten vindt plaats nadat de dieren enkele maandenlang honger hebben lopen te lijden. Wanneer Staatsbosbeheer het aantal dieren in één keer fors omlaag zou brengen, behoeven de daaropvolgende jaren veel minder dieren te worden afgeschoten, is er meer voedsel beschikbaar en hebben de overige dieren een beter bestaan.

  reageer
 • jj

   

  Ik stel voor om veel minder paarden, koeien, schapen , kippen en varkens te houden in Nederland. Voordeel is dat je er dan ook veel minder doodt hoeft te maken

 • D.van Dierenvriend

   

  Beste Nico Heeft het er nu al niet veel van weg dat SBB de aantallen al stiekem aan het terugbrengen is? Dit omdat zij ook wel inzien dat het gebied de begrazing druk niet aan kan. Kijk voor meer cijfers en foto's even op stophetleed.nl

 • Menno

   

  Je hebt het verkeerd begrepen. Bij het huidige beheer worden dieren afgeschoten wanneer ze lijden en is er dus geen sprake van maanden leed. Het is qua mankracht en toezicht blijkbaar niet mogelijk om alle lijdende dieren af te schieten maar dat is dus maar een klein gedeelte waar zo'n ophef over is. Zoals jij het voorstelt zou je zulke praktijken als op de Veluwe krijgen: jacht, waarbij grote delen van populaties worden afgemaakt, brengt een hoop lijden en stress met zich mee. Daar is dit nauwelijks zichtbaar dus maakt men zich er niet druk om.

 • Ook dit is natuur

   

  De winter is relatief zacht doch strenger dan de vorige. De dagen zijn warm de nachten nog altijd kouder. Ook dit is een speling van de natuur zoals elders de natuur ook verwoestend kan zijn. Staatsbosbeheer weet echt wel wat ze moeten doen en vooral hoe! U daarentegen bent alleen maar aan het stoken omdat u geen vinger in de pap mag hebben!

 • Hans

   

  ..en waarom zijn het dierenbeulen? Begrijp je wat daar gebeurt, west je waarom ze worden afgeschoten? Misschien moet je je eerst in het onderwerp verdiepen voor dat je iets roept.

  reageer
 • Joop

   

  Dus die dieren zijn meer zielig dan dieren die in een megastal opgefokt worden? Ik koop bij voorkeur scharrelvlees!

  reageer
 • hans

   

  Wat gebeurt er met het vlees van deze dieren?

  reageer
 • wat nou natuurgebied!!! Meer dieren afschieten omdat natuurlijk sterfte te laag is?!? Ze worden opgesloten in een zogenaamd natuurgebied om vervolgens af te schieten.

  reageer
 • Bram

   

  Heb aardig wat vergelijkingen voor zowel staats als bosbeheer helaas niet geschikt voor plaatsing te erg.

  reageer
 • Sebastian

   

  Dierenbeulen! (maar goed, mijn reactie zal toch wel weer niet geplaatst worden).

  reageer
 • irene

   

  Ja Sebastian.dierenbeulen met de Heer Frans Vera voorop!Die heeft nog nooit van zorgplicht gehoord.Zijn handlangers houden hem de hand boven het hoofd. Geld geld daar draait het om.

 • nik

   

  Ze met teveel op te klein stuk natuur laten leven is ook niet dier vriendelijk

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert