Winkeliers protesteren tegen fietsers in winkelstraat

LELYSTAD
Winkeliers in De Promesse in het centrum van Lelystad protesteren tegen onveilige situaties door fietsers. Zij hebben linten gespannen en spullen buiten hun winkels gezet om te voorkomen dat mensen langs hun winkels kunnen fietsen.

Volgens winkelier John Zegstroo lopen klanten die de winkel uit lopen het risico dat zij worden aangereden door de fietsers.

De gemeentelijke handhavers zouden niet altijd aanwezig zijn om fietsers aan te spreken op hun overtreding. Daarom eisen de ondernemers stevige maatregelen, zoals het uitdelen van de boetes.

reacties (47)

 • h.j van der Zwaag

   

  Hier protesteer ik ook al heel lang tegen,als er weer verkiezingen zijn en er lopen mensen van partijen door het centrum zeg ik dit ook altijd(paar jaar al).Komt er een vraag gaat u naar de koopavond?Nee ondermeer hierdoor en ik ben afhankelijk van openbaar vervoer en voor een Hoofdstad 1x per uur een bus,nee dank u.Wat de orde handhavers betreft maandagochtend nog een beetje bruut gereageerd fietsers op de stoep(fietspad ligt ernaast.Iedere ochtend zie ik dit ,nu lopen er 3 handhavers te kleppen met elkaar en reageren niet dus ik zeg er iets van,sorry niets gezien(fietser rijdt rakelings langs hun heen)ik ben nog geen 3 stappen verder of er komen 2 fietsers hen tegemoet over het trottoir dus ik roep ,hier heb je er nog 2.Ik moet mijn trein halen ,maar er gebeurt niets met die fietsers.Wanneer gaan die lui voor veiligheid enz eens iets doen voor ons belastinggeld?

  reageer
 • Els Gravemaker

   

  Vreemd dat de gemeente niet optreedt! Fietsen moet verboden worden in een winkelgebied.

  reageer
 • mij

   

  Gemeente moet de regel stellen..VERBODEN TE FIETSEN IN GEHELE CENTRUM. Ipv daar wel en daar niet. Hoe moeilijk kan het zijn want op her ene stuk mag je voor je sokken gereden worden

  reageer
 • Niels

   

  De Boa's die in Lelystad rond lopen zouden gewoon is boetes moeten uitschrijven voor het fietsen op plekken waar het niet mag...

  reageer
 • frits

   

  Niet midden op de weg, en niet met lintjes ertussen. Overigens wordt het tijd dat de gemeente voor dat soort gebruik van de openbare ruimte ook geld gaat vragen (precario), en het op hinderlijke plaatsen gaat verbieden. Heel vervelend op als voetganger tussen de reclamezooi door te moeten zigzaggen. Goed dat de winkeliers daar nu zelf de aandacht op gevestigd hebben.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • momo

   

  Ja tuurlijk, je bent het ergens niet mee eens en spant daarom lintjes over de straat. Lekker handig voor blinden en slechtzienden. Fijn zulke winkeliers. Achterlijk ongezellig centrum, zelfs al zou je er mogen fietsen zou ik er nog niet heen willen. Je wordt eerder aangereden door zo'n opgevoerde scootmobiel waar er in Lelystad teveel van rondscheuren dan een fiets

  reageer
 • De fietsert

   

  Het is gewoon openbare weg met beperkt gebruik als fietspad. Voetgangers dienen er op het verhoogde trottoir te lopen.

  reageer
 • roy

   

  dan zou ik als ik jou was nog eens gaan lezen. want er staat toch echt dat je tijdens openingstijden van de winkels er NIET mag fietsen.

  reageer
 • Anja

   

  De winkeliers hebben al sinds jaar en dag hun waren en borden buiten staan, dus niet doen alsof dat iets nieuws is. De Promesse en de Wissel en de Kroonpassage zijn verboden straten om te fietsen, dat is ook sinds jaar en dag bekend.

  reageer
 • Lely...

   

  In de Gordiaan mag, op 2 straten na, overal gefietst worden. Deze 2 straten zijn: de Promesse en de Wissel. Onderborden geven aan dat er buiten de openingstijden van de winkels wel door deze straten gefietst mag worden. Staat duidelijk aangegeven !!! Begrijpelijk lezen is voor sommige mensen erg moeilijk. Dat wel natuurlijk... Persoonlijk vind ik het belachelijk dat er in een winkelcentrum gefietst mag worden, maar dit terzijde...............

  reageer
 • Dave

   

  Ik heb er geen problemen mee om mijn fiets in de stallingen neer te zetten maar zet er dan wat meer neer.

  reageer
 • Rob

   

  Los van het feit dat ik het een nondiscussie vind....... Valt me op dat ik menig scootmobiel op volle snelheid (dus niet alle scootmobielgebruikers) gevaarlijker vind dan een fietser...... ;)

  reageer
 • tim

   

  Het is zo rustig/dood daar, dat je er makkelijk kunt fietsen.

  reageer
 • Geert

   

  Wat een kansloze discussie. Er staat op de borden dat fietsen is toegestaan. Of heeft er een ambtenaar dit gewoon bedacht zonder na te denken.

  reageer
 • Teert

   

  gordiaan totaal afsluiten voor auto's fietsen brommers, mensen allemaal rechts lopen geen honden , niet roken geen peuken op straat, niet eten en drinken op straat, niet luidruchtig. Zijn , wegblijven daar veel te gevaarlijk al die opstandige winkeliers, straks oorlog in de gordiaan

  reageer
 • Butte

   

  wat een gezeur! Je mag helemaal niks meer, ga dus niet meer naar d'r gordiaan!!!zou de lelystefeling willen oproepen... Niet meer betaald parkeren leuk winkelcentrum.... Ga lekker naar Dronten !!! Weg met al die betuttelende maatregelen Democratie!!

  reageer
 • Poe

   

  Waar baseer je dit op? Waarom zou je in hemelsnaam willen fietsen door het winkelcentrum? Je kan overal omheen fietsen, en anders loop je toch een stukje?

  reageer
 • anno1978

   

  Vanmorgen liep ik de H&M uit en ik kon nog maar net voorkomen dat ik onder een busje lag. Het scheelde echt niet veel schrok me rot. Fietsen weigeren betekent minder klanten.

  reageer
 • frits

   

  Stevige maatregelen, zoals het uitdelen van boetes. Ook aan winkeliers die illegaal de doorgang op de wegblokkeren door daar rommel te plaatsen en lintjes te spannen? Rare vorm van eigen rechtertje spelen.

  reageer
 • Nog een ex L'stedeling

   

  Ik ben helemaal eens met Frits. Wij zijn pas na 35 jaar uit Lelystad verhuisd. Vroeger had je ook een fietspad vanaf de Arcus zo via de Agora naar de Schouw. Daar hadden wij als middenstanders ook nooit last van. De gemeente heeft de hele binnenstad naar z'n grootje geholpen. Geen wonder dat er geen klanten meer in het centrum te vinden zijn.

  reageer
 • Karin

   

  zo is het maar net!!! laten ze dan ook die auto's maar bekeuren, loop je met je fiets aan de hand, scheuren de auto's je voorbij....vaak meegemaakt!!

  reageer
 • NOP

   

  In Emmeloord en heel wat andere steden is fietsen door winkelgebied al heel lang niet toegestaan, juist vanwege overlast voor voetgangers. Reclameborden op de grond zijn daar ook niet toegestaan; is opstakel. Dit is een paar jaar geleden ingevoerd, toen het winkelgebied een opfrisbeurt gekregen heeft. Bevalt prima! Winkelt een stuk prettiger! En toch is er gedacht aan de fietsers: bij alle stegen die uitkomen in de winkelstraat staan een soort hekjes; de bedoeling is dat je je fiets daar dan tussen parkeert: zo staan ze niet in de looproute. Nu alleen nog een paar invalidekarretjes opleiden: de meeste rijden keurig netjes, maar sommige scheuren met hoge snelheid onder de overkapping rakelings langs de deuren.

  reageer
 • Ron Nap

   

  Fietsers zijn toegestaan op dit gebied! Zie de verkeersborden. Natuurlijk fout, maar dan wel van de gemeente ! Hadden het verkeer ruimte moeten laten.

  reageer
 • Ex lelystedeling

   

  Elders is alles altijd beter!

  reageer
 • ben boos1

   

  Was laatst in het centrum met m,n kleinzoon en moest hem steeds waarschuwen voor hardrijdende fietsers.Dan te bedenken dat ik slecht ter been ben..is/was het allesbehalve een pretje en loop je niet ontspannend!!.Vind ook zet je fiets neer en ga wandelen!

  reageer
 • robert

   

  Dan ook maar de reclameborden weghalen want daar breek je je nek ook over!😠

  reageer
 • frits

   

  Prima, maar dan moet eerst een goed alternatief geboden worden. De Waag gaat toch deels afgebroken worden begreep ik. De gemeente kan dan mooi een fietspad aanleggen van het nieuwe parkeerterrein bij de Jumbo over het Agorahof langs het Agoradek naar het fietspad bij de Arcus. In steden waar je gewoon in het winkelgebied mag fietsen, floreren de winkels overigens prima. Beter dan in Lelystad.

  reageer
 • Peter

   

  zonuist nog gekeken. Er staat een onderbord met 'Fietsen Toegestaan'. Ik begrijp dat de regels pet 1 maart zijn aangescherpt, dan zullen ze de borden ook moeten aanpassen voordat ze kunnen handhaven.

  reageer
 • Jon

   

  Ik wil niet veel zeggen maar fietsen is er gewoon toegestaan hoor. Er staan borden met tijden en dagen waarop er niet gefietst mag worden. Het grootste deel van de tijd is het gewoon toegestaan.

  reageer
 • Ria

   

  Het centrum moet gewoon fiets vrij zijn. En ook niet daar geparkeerd worden. Zet je fiets in de fietsenstalling. Maar dat schijnt voor heeeeel veel mensen een groot probleem te zijn.

  reageer
 • Sonja

   

  Karin ik ben het met je eens!!!!

  reageer
 • Jeroen

   

  Fietsen in het centrum, is juist 1 van de redenen dat ik, en velen met mij niet meer in het centrum komen. Een winkelcentrum behoort gewoon fietsvrij te zijn, wat een onzin zeg.

  reageer
 • Pzaal

   

  Komt er een keer iemand door de winkelstraat is het weer niet goed. (*,,*)

  reageer
 • bb

   

  De handhavers zijn liever in de winkels lekker warm en op de parkeerplaatsen auto, s pakken die geven ggen commentaar een fietser wel

  reageer
 • Plien

   

  Ik was ook van mening dat fietsen wel was toegestaan. Vorige week nog op het bord gekeken wat er sinds kort staat. Kennelijk niet goed begrepen. Dan dus maar een andere route fietsen waar het wel is toegestaan. Langs andere winkels dus. En niet te snel zodat de wandelaar er geen hinder van ondervindt. Maar beste winkeliers: door fietsers steeds meer te weren uit het centrum, weer je ook klanten. Sommige mensen zijn gewoon minder goed ter been maar kunnen zich met de fiets goed redden.

  reageer
 • ron

   

  niet altijd naar anderen kijken (in dit geval politie) een maandje bij toerbeurt door de winkeliers surveilleren en aanspreken met 2 man (rood hesje) ; probeer het op zijn minst i.p.v. bij voorbaat zeggen dat dat niet zal werken. sluit dit kort met de politie wat de beste manier is en spreek af dat ze na die maand eens wat vaker zelf controleren.

  reageer
 • Lely...

   

  Ga dan maar nog een keer kijken want het is daar al heel lang een voetgangersgebied.

  reageer
 • bezoeker stadscentrum

   

  en dan nog die fout geparkeerde fietsen. prachtig die borden met regels maar handhaven....... ho maar. Echt Lelystad, veel regelen en goed ook maar er ook naar handelen is een ander verhaal kennelijk.

  reageer
 • rob

   

  Alsjeblieft het hele centrum fiets vrij. De kleinkinderen kunnen niet veilig lopen met al die fietsers. Daardoor Winkelen wij niet rustig en gaan naar een andere stad. Ik denk dat veel mensen dit om deze reden doen. Winkelen moet ontspannend kunnen zijn zonder steeds om te moeten kijken. En dit centrum is zo klein dat fietsen niet noodzakelijk is.

  reageer
 • Karin

   

  als fietsen in centrum verboden gaat worden, komt er nog meer leegstand.Maak dan een fietsstrook oid....was er volgens mij ook, maar waarom weggehaald??? Ze jagen de mensen gewoon weg uit het centrum, vooral mensen die wel kunnen fietsen, maar slecht lopen!! Dan iedereen maar aan een scootmobiel....maar dat zal dan ook wel verboden gaan worden. Leve het internet!!!!

  reageer
 • Richard

   

  Blinden en slechtzienden staan te juichen om deze verzameling obstakels.

  reageer
 • Maartje

   

  Ach de gemeente heeft toch een bord voor zijn kop en zal 2 dagen optreden waarna zij weer onzichtbaar is. Ach ja al die handhavers, het centrum is vergeven van junks, alcoholisten en andere aso's en de handhavers kijken erg graag de andere kant op en treden NOOIT op. Triest helaas, maar wel de waarheid.

  reageer
 • tries

   

  In de promesse mag je ook niet fietsen. Net als in nog een paar stukjes. Maar om het helemaal te verbieden vind ik onzin. Net alshet fietsparkeerbeleid. De fiets garage. .prachtig hoor. Maar kom op de helling is behoorlijk steil. En voor even een boodschapje parkeer ik ook liever inde normale stallingen bij hm voor de deur of naast miss etam.

  reageer
 • Peter

   

  ik weet niet beter dan dat er gefietst mag worden in de Promesse. Er staat of stond een onderbord met 'Fietsen toegestaan'. Alleen De Wissel is fietsvrij.

  reageer
 • ABS

   

  Die gemeentelijke handhavers zijn veel te druk met het zoeken naar die 20 automobilisten waarvan er misschien 1 te lang of verkeerd geparkeerd staat ofschoon meer dan de helft van de parkeerplaatsen niet eens gevuld is. Zo blijkt dus dat de politiek totaal geen notie heeft van prioriteiten en blind en doof is voor de belangen van de winkeliers. Wedden dat ze naar aanleiding van dit artikel wel 'daadkrachtig' kunnen optreden tegen die winkeliers wiens belangen ze in dit geval zouden moeten behartigen?

  reageer
 • adriana

   

  Het lijkt er steeds meer op dat ons centrum gebouwd is op een fietspad. En de meeste mensen vinden het normaal om erdoorheen te fietsen.ik heb altijd geleerd en ook mijn kinderen geleerd dat je op de stoep moet lopen,spelen en dat je op het fietspad niet mag lopen,spelen.het zal wel aan mij liggen maar het centrum is toch in dit geval stoep??

  reageer
 • Sas

   

  Fietsen moet in het hele centrum verboden worden.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert