Honderdduizenden glasaaltjes uitgezet in randmeren

FLEVOLAND
Op het Wolderwijd bij Zeewolde en op het Veluwemeer zijn dinsdag 850.000 glasaaltjes uitgezet. De stichting Dupan wil hiermee de palingstand een impuls geven. In deze stichting werken palingkwekers, palingvissers en palinghandelaren samen.

Door dijkversterking en Deltawerken is de hele Nederlandse kust nauwelijks meer doordringbaar voor glasaal die rivieropwaarts wil. Daarom helpt Dupan een handje.

Omdat het vangen van ondermaatse paling in Nederland verboden is, betrekt Dupan haar aaltjes uit Frankrijk en Engeland.
reacties (7)

 • Dave

   

  Met het elders bangen van de aaltjes wordt de natuur verstoord. Het IJsselmeer en de randmeren zijn in feite dierentuinen net als de Oostvaardersplassen. Een groep fantasten noemt dit Natuur. Laat de natuur zijn gang gaan. Zorg voor je dierentuin maar blijf af van de natuur!

  reageer
 • Jaap

   

  Waarom vistrappen voor de randmeren? Deze zijn vanaf de westkant vrij toegankelijk.

  reageer
 • Frans

   

  Voer voor de (te)vele aalscholvers

  reageer
 • IK

   

  Zoals een ieder weet paren palingen in de Saragossa-zee, daar worden de glasalen geboren (jonge palingen) en deze trekken weer terug naar waar de ouders vandaan komen. Omdat er door dijkverzwaring, diverse sluisen en waterkeringen hoe langer hoe meer barricades zijn is het aan de ene kant de volwassen vis die problemen heeft het paaigebied (Saragossa-zee) te bereiken, aan de andere kant moet de glasaal oppassen voor vissers die deze massaal vangen en exporteren naar het oosten (China, Japan) waar deze glasaal een delicatesse is. Voor zalmen en forellen geld wel dat ze stroomopwaarts willen paaien, dus moeten we de kustlijn daaraan aanpassen met vistrappen e.d.

  reageer
 • Andreee

   

  Duizenden leek mij al weinig. Het zijn er 850.000. Honderdduizenden!

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • De ingenieur

   

  Goed werk. Met het nieuwe schutregime in de Lorentzsluizen zal er toch ook veel vis en aal binnenkomen. Over een paar jaar hebben we de visdoorsteek in de Afsluitdijk en moet het helemaal goed komen. Voor de randmeren zal men dan toch ook wat moeten bedenken met vistrappen of dergelijk

  reageer
 • Roel

   

  Glasaal die stroomopwaarts wil paaien is 2x mis. Glasaal is nog in peuterstadium. Aal paait op zee.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert