Hoge Raad: Straffen voor doden grensrechter blijven in stand

ALMERE • Di 14 april 2015 | 13:29 • Dinsdag 14 april 2015 | 13:29
De veroordelingen voor de dood van de Almeerse grensrechter Richard Nieuwenhuizen blijven in stand. Dat heeft de Hoge Raad dinsdag geoordeeld.

Doodslag en openlijke geweldpleging
Zes jeugdspelers van de voetbalclub Nieuw Sloten en de vader van één van hen werden veroordeeld voor medeplegen van doodslag en openlijke geweldpleging. De daders kregen gevangenisstraffen van 8 maanden tot 6 jaar cel, voor de vader. Ook veroordelingen tot vergoeding van schade aan de nabestaanden blijven in stand.

Mishandeling Nieuwenhuizen
Tijdens een voetbalwedstrijd bij SC Buitenboys in Almere waren spelers van Nieuw Sloten boos over het vlaggen van grensrechter Nieuwenhuizen. Dat gebeurde op 2 december 2012. Direct na de wedstrijd werd de grensrechter geslagen, ten val gebracht en is er meerdere keren hard met voetbalschoenen tegen zijn hoofd, nek en lichaam geschopt.

Doodsoorzaak
Richard Nieuwenhuizen is gehavend, met pijn aan hoofd en rug naar huis gegaan. Die middag is hij toch weer naar de voetbalclub Buitenboys gekomen en daar is hij in de dug-out onwel geraakt. Dat was ongeveer 2,5 uur nadat hij werd belaagd. Hij is met een ambulance naar het ziekenhuis gebracht waar hij is overleden aan een herseninfarct. Artsen hebben vastgesteld dat dit dodelijke infarct het gevolg is van een beschadigde wervelslagader.

Cassatie
In cassatie is vooral gekeken of er voldoende is aangetoond dat Nieuwenhuizen is overleden door het geweld. Conclusie: Het hof in Leeuwarden heeft genoeg beargumenteerd waarom er vrijwel zeker geen sprake was van een andere doodsoorzaak dan de schoppen tegen hoofd en hals. De Hoge Raad volgt dit advies en dat betekent dat de zaak niet wordt heropend.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel