Eigen stijl maakt Flevolandse kaarten bijzonder

LELYSTAD
Flevoland heeft een bijzondere eigen stijl op het gebied van landkaarten en cartografie, die als cultureel erfgoed moet worden gekoesterd. Dat zegt conservator André Geurts van erfgoedcentrum Nieuw Land in Lelystad.

In Nieuw Land opent donderdag een expositie over 50 jaar Flevocartografie, met werk uit de tijd van de Rijksdienst IJsselmeerpolders tot nu. Veel kaarten en illustraties komen uit de collectie van provinciaal cartograaf Jan Schilder.

De Flevolandse cartografie kenmerkt zich door felle kleuren en simpele symbolen, die kaarten veel informatie geven zonder dat het onduidelijk wordt. Tegenwoordig zijn deze symbolen terug te vinden in digitale toepassingen, zoals apps en navigatiesystemen.

reacties (2)

 • Polderling

   

  Ja hoor, de periodieke stomme kaartenfout... De Noordoostpolder en Urk zijn weer niet goed genoeg voor de kaar van Flevoland!? Als dit nu de eerste keer was maar elke zoveel tijd is er weer zoiets. Net zoals een van de eerste kaarten van de Floriade. Het zuidelijkste puntje van Emmeloord was daar de grens. Nu bij dit plaatje is nogal hard gekozen voor de 'andere kant van de brug' methode door de Ketelbrug er niet eens op te zetten. Jammer dat Omroep Flevoland dit dan als hoofdfoto gebruikt. Verder niks mis met de kaarten maar die stomme fout... Zo blijf je bevestigen wat men aan de andere kant (welke dat ook mag zijn) van de brug over weer die andere kant denkt. Jammer!

  reageer
 • KC

   

  Ik heb bij de RIJP en bij de Provincie veel gebruik gemaakt van de kaarten van Jan Schilder en zijn collega's. Was fantastisch om mee te werken. Ook zijn kunst is heel mooi.

  reageer
 • Joke

   

  Zo,zo, dat is interessant.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert