Palenscherm wordt in fases opgeknapt

URK
De gemeente Urk wil het zogenoemde palenscherm rond het oude dorp in delen opknappen. Dat gebeurt omdat er onvoldoende geld is om de vervallen historische waterkering in zijn geheel op te knappen.

Het stuk bij de Maranathakerk moet als eerste opgeknapt, omdat dit er slecht aan toe is. Een ander deel, bij de overgang van de Pyramideweg naar de Noord, wordt door de gemeente als 'meest karakteristiek' beschouwd. Het scherm moet daar in zijn oorspronkelijke staat worden hersteld. Ook moet de omgeving worden aangepast, zodat het scherm er beter uitspringt. De overige delen worden nog niet aangepakt, tenzij er gevaarlijke situaties ontstaan.

Het palenscherm verkeert al jaren in slechte staat door gebrekkig onderhoud. Een volledige opknapbeurt zou zeker twee en een half miljoen euro gaan kosten. In de raadscommissie wordt binnenkort verder gesproken over de renovatieplannen.

Het 1200 meter lange palenscherm markeert de vorm van het voormalige eiland Urk. Volgens lokale historici is het van groot historisch belang. De palen beschermden het eiland vroeger tegen het water. De stad Amsterdam betaalde in de 17e eeuw mee aan de bouw van de kering. VOC-schepen die naar Amsterdam op weg waren, voeren vanwege de vele zandbanken in de toenmalige Zuiderzee vaak via Urk.

reacties (6)

 • hey!

   

  Zolang ze maar geen bende in mn favoriete poersingeltjen gooien

  reageer
 • Marretje

   

  Volledig mee eens!!! En wat denk je dat er nu aan kosten bij komt nu er wat olieresten in de haven aangetroffen zijn. Elk weldenkend mens had eerst het historische palenscherm aangepakt en dat wat nieuws zoals het plankier. Maar natuurlijk niet zo bij politiek en ambtelijke dienst van Urk.

  reageer
 • Urker

   

  Helemaal met de vorige reacties eens! We investeren in een plankier terwijl we geen geld hebben voor onderhoud van het palenscherm, de straten en voor de haven. We hebben inderdaad een beetje subsidie voor het plankier gekregen, maar het kleine beetje spaargeld van de gemeente moest erbij. We zijn inmiddels als Urk failliet en leven van de bank. Doe maar eens een Wob-verzoekje hoe de huidige werkzaamheden aan de rotholm etc worden bekostigd... Met de huidige rente leen je misschien idd bijna voor niets, maar als de rente weer stijgt, betalen de inwoners de rekening.

  reageer
 • Geert

   

  de Gemeente doet er goed aan om een bedrijf binnen Urk deze klus te gunnen. In samenwerking met werkelozen uit het Dorp. Goed plan

  reageer
 • maria

   

  Misschien het geld van de plankier ? Waarom moet die er eerst komen. had eerst gezorgd dat dit gerepareerd werd. Heeft historische waarde !!!

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • ricardo

   

  Voor het palenscherm is geen geld maar we gaan wel weer een houten steiger bouwen in de haven. Waar tzt onderhoud aan moet gebeuren en dus ook geen geld voor is. Had eerst het ene gemaakt en dan pas het andere.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert