'Kogge-project gaat miljoenen kosten'

ALMERE
Het goed conserveren en tentoonstellen van de resten van een Almeerse kogge gaat miljoenen kosten. En er is blijvend subsidie nodig. Die inschatting maakt ervaringsdeskundige Kees Hardeman betrokken bij de stichting Kamper Kogge. De stichting heeft een kogge nagebouwd in de haven van Kampen.

Wethouder Frits Huis wil educatieve programma's rond een gevonden kogge laten maken om de geschiedenis van Almere te vertellen. De gemeenteraad heeft aangegeven 100.000 euro te willen uitgeven voor een plan, dat aangeeft hoe de Almeerse kogge het beste is op te graven, te conserveren en tentoon te stellen.

In Kampen werd met ettelijke miljoenen euro's subsidie het kogge-project opgezet. Nu blijkt dat het bedrijfsleven niet wil sponsoren en de belangstelling van het publiek achterblijft. Daarom is voor het benodigde groot onderhoud geen geld.

De Almeerse kogge werd in 1986 in de Kruidenwijk opgegraven. Het scheepswrak uit de middeleeuwen is het oudste dat tot nog toe in Almere is gevonden. De kogge is herbegraven in de buurt van Nijkerk.

reacties (16)

 • Barbara

   

  Natuurlijk gooi ik niks van waarde weg @Jan. Bijzonder dat het schip gevonden is, maar de op de vlucht geslagen mens in nood gaat toch voor. Het schip lijd geen honger, hoeft niet in meer in bad en is gebed in veilige wateren. Geen acute zaak dus...

  reageer
 • ron

   

  laten we de hele polder volleggen met alles wat hier ooit in zee is terechtgekomenn; niet dus. een paar wilgentenen op die plek akkoord dat kost bijna niks en kan door vrijwilligers worden bijgehouden.

  reageer
 • Jaap

   

  Hoezo, weggooien? Ding ligt nu ook herbegraven, dus blijft nog wel een tijdje goed. En wees eens eerlijk: zo'n schip heeft niets met de stad Almere te maken. Lijkt een beetje op pronken met andermans veren.

  reageer
 • Peter

   

  Voor 2,5 ton bouw ik voor u een mooie replica van deze kogge!

  reageer
 • Pzaal

   

  Lekker laten weg rotten. Dat geld ergens anders in steken wat wel echt nodig is.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • michael

   

  nou Frits kom maar " als dit project niet door gaat stap ik op ". wat een onzin zeg zoveel gemeenschapsgeld voor een oude rotte boot, heel heel vroeger hebben er ook dinosaurussen gelopen in de polder misschien heeft er nog iemand een botje in de tuin liggen ???

  reageer
 • onsbenzunig

   

  zand erover!

  reageer
 • Rob.Erto

   

  Laten liggen dat wrak. Belangrijke zaken eerst (onderhoud bestaande stad) voordat er weer zo'n miljoenenproject wordt bedacht wat veel meer kost dan begroot. Doe hier maar eens een enquête over houden, OF.

  reageer
 • Jan

   

  Natuurlijk, gooi onze cultuur maar weg, ook de staatsmonumenten worden afgestoten, immers alles wat geld kost mbt ons erfgoed kan beter besteed worden aan Europa of een project ergens in nergensland waar dictatoren mee vandoor gaan.

  reageer
 • ron

   

  helemaal eens; zet die borden met foto's neer in kruidenwijk ; meer niet en annuleer überhaupt het onderzoeksplan. Waanzinproject van doorslagen hobbyisten. Overal wordt de burger gevraagd mee te denken waar bezuinigd kan worden. maar mbt dit project zijn al heel veel bedenkingen geuit. beweren dat er geen geld voor onderhoud van de stad is, is kul, kwestie van elders de juiste keuzes maken.

  reageer
 • Andreee

   

  Waarom ligt dat ding bij Nijkerk? In Lelystad kun je gratis naar het scheepsarcheologie museum onder aan de grote zendtoren. Met grote scheepsdelen en vele prachtige kanons.

  reageer
 • tja

   

  Geloof me, dit gaat almere gewoon doen, want als ze ergens goed in zijn is het in dure projecten. Ik heb een leuk idee, graaf een gracht rond het kasteel en laat daar de kogge rondjes varen.

  reageer
 • Barbara

   

  Voorlopig lekker laten liggen, en de centjes naar bad bed en brood...

  reageer
 • ricardo

   

  Waarom zoveel geld elk jaar uitgeven voor een paar oude planken. Als je dan toch wat wilt neem je er een foto van zodat t de mensen het kunnen bekijken. En het geld kun je aan nuttige dingen besteden

  reageer
 • Peter

   

  Zo'n schaalmodelletje als op de foto bij dit artikel is toch ook prachtig? Als wethouder Frits Huis meer dan dat wil betaalt hij het maar uit eigen zak. Frits Huis kan ook met zijn clubje bevriende historici een paar keer per jaar naar de kogge in Kampen gaan kijken. Er is nu geld voor andere belangrijkere zaken nodig!

  reageer
 • Haha

   

  Ik zeg lekker laten liggen.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert