Bodem daalt verder en sneller dan gedacht

FLEVOLAND
De bodem in Flevoland daalt verder dan gedacht. Dat zei Rob Nieuwenhuis van het Waterschap Zuiderzeeland maandag tijdens een symposium van het Genootschap Flevo.

Uit prognoses blijkt dat de grond de komende veertig jaar behoorlijk verder verzakt. Aan de zuidkant van Emmeloord en de noordkant van Urk daalt de bodem nog zo'n 30 tot 40 centimeter. Bij Almere moet rekening worden gehouden met het dubbele.

Volgens Nieuwenhuis krijgen de agrariërs in Noordoostpolder te maken met nattere akkers. In het stedelijk gebied moeten gemeenten rekening houden met een schadepost door bijvoorbeeld het verzakken van wegen.

reacties (19)

 • Hannes

   

  Schandalig, op zo'n prachtig stuk Almere. Hoeveel damwanden hebben ze daar wel niet voor nodig, om de boel niet verder te laten zakken. Hopelijk komen ze tot bezinning.

  reageer
 • .\/\/.

   

  Eerder 'Luctor et Ementor' dus....

  reageer
 • ed

   

  Niets nieuws onder de zon. Dit verhaal vertelde ik 15 jaren geleden al tijdens de rondleidingen in het Nieuw Land Poldermuseum. Almere is veel te vroeg gebouwd en verdwijnt in het veen en in de mondingen van Eem en Vecht. Almere: Luctor et Emergo

  reageer
 • KC

   

  Je kan e.e.a beter niet met zand ophogen. Zand is zwaar en dan breng je de zettingen nog meer opgang. Als je wil ophogen dan met licht materiaal, zoals flugzand. .

  reageer
 • jan uut greuningen

   

  niet over onze verzakkingen beginnen want straks begint de NAM te denken dat onze (natuurlijke) verzakkingen ook gewone bodemdalingen zijn en dat kunnen we fluiten naar de vergoedingen......

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Rogier de Groot

   

  Er moet onderscheid gemaakt worden tussen de landbouwgebieden en de woongebieden: Woongebieden: Deze gebieden (Almere) worden vaak met zand opgehoogd en dit kan inderdaad tot extra verzakkingen lijden, als men de voorbelasting te snel verwijderd. Dit soort verzakkingen kunnen sterk verminderd worden door dikkere voorbelasting i.c.m. verticale drainage. Landbouwgebieden. Hier valt niets tegen te doen. Dit is een restverschijnsel van het droogvallen van de polder. De grond is namelijk aan het nazetten. Uiteindelijk stopt het proces, maar dat kan lang duren. Vooral bij oudere rivierbeddingen, zoals bij Urk, Emmeloord (oude Vecht) en Almere (De Eem).

  reageer
 • .\/\/.

   

  Een schuldige houdt het overzichtelijk. Dat sommige dingen gewoon gebeuren zonder dat er iemand verantwoordelijk voor gehouden kan worden is storend. Alle gekheid op een stokje: de bodem daalt inderdaad behoorlijk. Ik woon twintig jaar in Almere, en ik denk dat mijn tuinpaadje inmiddels ook zo'n twintig centimeter lager ligt dan de drempel van mijn voordeur. En ophogen helpt maar tijdelijk.

  reageer
 • Barbara

   

  @ richard..Typisch een opmerking van iemand die niet verder kijkt dan waar het eigen tuinhekje eindigt. Openbare wegen en paden die verzakken en op het zwakste punt onverwachts een enorm gat kunnen veroorzaken, lijkt me niet echt leuk om daar als weggebruiker plots in te belanden..

  reageer
 • Richard

   

  En waarom moeten we een schuldige opzoeke n?? Mensen wisten vanaf de jaren 60 a 70 al waar ze aan begonnen. Als je er problemen mee hebt had je er niet moeten wonen. Tis namelijk niks nieuws onder de zon. Verzakking van zeeklei kan eeuwen duren. En al helemaal wanneer deze klei drooggelegd is.

  reageer
 • richard

   

  En van tuinen. Mijn tuin is 20 cm over de hele oppervlakte gezakt mijn tuin is 15 meter diep en 9 breed en dan 20 cm gezakt ten opzichte van de straat. Ja je kan maar 1 kuub zand bij de gemeente krijgen en daar redt ik het niet mee. 10 a 15 kuub zand kost al gauw tussen de 3 a 6 honderd euro. Dan gaan ze in flevoland moeilijk doen over verzakte wegen.

  reageer
 • Jos

   

  Maak je maar geen zorgen het eiland wordt eerst van z'n bomen ontdaan en dan met een meter zand opgehoogd. De gebruikelijke werkwijze bij een nieuwe woonbuurt; want dat wordt het uiteindelijk.

  reageer
 • Hannes

   

  Wat dacht je van het eiland waar de Floriade moet komen, daar zal men zeker op terug komen, die bedding is niet te vergelijken met de vaste poldergrond. Nogmaals deze locatie is niet geschikt om daar te gaan bouwen.

  reageer
 • Jammer

   

  Doe eens een kritisch rondje in de Zuidert in Emmeloord en je weet genoeg, straten en wegen liggen er slecht bij.

  reageer
 • .\/\/.

   

  Allemaal de schuld van.....ja van wie eigenlijk?

  reageer
 • Kritisch

   

  Dan gaan we in de parkeergarages in Almere nog meer problemen krijgen, daar is de waterhuishouding namelijk niet op orde. Een probleem dat zich nu al manifesteert.

  reageer
 • sjonny

   

  Met de nieuwe windmolens op de kust waait dit wel over...

  reageer
 • Rinus

   

  En er is nog niet eens naar gas geboord !

  reageer
 • Opa Schoonenberg

   

  Het valt nog niet eens mee om die anekdote van de Urker uit het filmpje te overtreffen.

  reageer
 • Pipo

   

  Niets nieuws onder de zon,mijn buurvrouw had 40 jaar geleden al last van een Verzakking!

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert