Airgunner Harry Irons blij met herdenking

DRONTEN
Voor de veertigste keer wordt de herdenking in Dronten op 4 mei bijgewoond door Britse airgunners. De boordschutters vlogen in de bommenwerpers die in de Tweede Wereldoorlog Duitsland aanvielen. De 91-jarige Harry Irons is één van hen. Als 16-jarige jongen meldde hij zich vrijwillig aan bij de Royal Air Force.

Hij kijkt ieder jaar uit naar de herdenking in Dronten en heeft een bijzondere band met Nederland. Zijn tuin in Romford staat vol met tulpen en zijn keuken kleurt Delftsblauw. In Nederland kregen de airgunners de erkenning die ze in eigen land niet kregen.

De bombardementen op Duitse steden als Dresden waren zeer omstreden vanwege de vele burgerslachtoffers. Voor de bemanningen was het simpelweg een kwestie van orders opvolgen en overleven. Dat de mannen die hun leven waagden nooit een medaille kregen, doet de bejaarde Harry nog steeds pijn.

reacties (5)

 • Koos Almere

   

  Met name vanaf ongeveer 45 minuten in deze documentaire.

  reageer
 • Gerard

   

  Een mini-documentaire van 9 minuten over Harry Irons is op 4 mei 's avonds op TV te zien bij Omroep Flevoland, om 17.17 uur, daarna elk uur herhaling. Van 19.45 tot 20.45 is live de dodenherdenking vanuit Dronten via TV en radio te volgen, waar Harry Irons ook bij zal zijn.

  reageer
 • A. Gunner

   

  Eindbaas!

  reageer
 • koos

   

  Helden zijn het. Juist ok de airgunners! Vrijwel zonder bescherming tegen de Duitse jagers en in de kou en lage luchtdruk continu op je qui vive zijn. Bijzonder zwaar werk! Een medaille is wel hét minste wat ze verdienen.

  reageer
 • Ron

   

  Prachtig. Dit is regionale omroep ten voeten uit. Top!

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert