Eindelijk erkenning voor airgunners in eigen land

DRONTEN
De Britse Airgunners wonen al jaren de herdenking op 4 mei bij in Dronten. Het monument op het plein De Rede staat in het teken van de boordschutters die in de Tweede Wereldoorlog Duitsland bombardeerden. Het inspireerde airgunner Harry Irons en de Royal Airforce Association om een monument in Londen te realiseren.

Steun van de overheid hoefden ze niet te verwachten. De bombardementen waren politiek beladen vanwege de vele burgerslachtoffers. De airgunners zamelden bij publiek, bedrijfsleven en bekende Britten 8,5 miljoen pond in voor een groot monument.

Een bronzen beeld van de bemanning van een bommenwerper staat midden tussen grote witte zuilen in hartje Londen, Green Park. Harry voelt nu eindelijk de steun van het Britse volk. Trots gaat hij met geïnteresseerden op de foto bij het monument waar hij decennia op heeft moeten wachten.

Omroep Flevoland zendt de herdenking live uit op radio en televisie van 19:43 uur tot 20:43 uur. Een mini-documentaire van 9 minuten over Harry Irons is op diezelfde dag te zien om 17:17 uur en wordt daarna elk uur herhaald.

reacties (1)

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert