'Hun pioniersdrang komt ook in Koerdistan van pas'

ALMERE
De Almeerse documentairemaakster Beri Shalmashi zocht voor Omroep Flevoland in Erbil Flevolanders van Koerdische komaf op. Zij vertrokken naar deze Noord-Iraakse stad om een nieuwe toekomst op te bouwen. Erbil was een stad in opkomst maar wordt nu door IS aangevallen, zit vol vluchtelingen en er is een stuk minder werk. De vijfdelige serie wordt vanaf morgen bij Omroep Flevoland uitgezonden.

Shalmashi interviewde verschillende mensen zoals een journalist, een modeontwerpster en een zakenman. Eén ding hebben zij volgens haar gemeen: het zijn pioniers. ,,De pioniersdrang die zij als Flevolander al hadden, is daar ook een sterke eigenschap."

Zelf verhuisde de documentairemaakster drie jaar geleden ook naar Erbil, maar inmiddels is zij weer terug in Almere. Het gevaar komt volgens haar steeds dichterbij. Zo werd afgelopen maand een aanslag gepleegd in een straat waar Shalmashi geregeld na het filmen een bakje koffie ging drinken. Zij noemt de geïnterviewden dan ook 'pittige mensen.' ,,Sommigen blijven stug hun dromen najagen terwijl er in de regio van alles aan de hand is."

reacties (0)

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert