'Gemeenten moeten optreden tegen drankhokken'

FLEVOLAND
Gemeenten zouden illegale jeugdhonken niet moeten gedogen. Dat vindt staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid. In Flevoland zouden dergelijke jeugdhonken in ieder geval op Urk zijn. Tegen de gemeente Urk loopt een rechtszaak omdat ze niet zou optreden tegen de verkoop van alcohol in de jeugdhonken.

In een brief aan de Tweede Kamer stelt Van Rijn dat gemeenten krachtig tegen hokken en keten zouden moeten optreden. Dit omdat het alcoholgebruik onder jongeren daar volgens hem zorgelijk kan zijn.

Vanuit de Drank- en Horecawet zijn gemeenten verplicht om een preventie- en handhavingsplan te hebben. Volgens de minister blijkt uit een inventarisatie dat jeugdhonken en -keten daar vaak nog niet in worden meegenomen. De staatssecretaris gaat alle gemeenten daarom per brief aansporen om strenger beleid te voeren.

reacties (19)

 • Aan wie ligt het?

   

  Drank maakt meer kapot dan je lief is. Daarom is het jammer dat ze in de legale horeca nergens op Letten, er word gewoon net zo lang geschonken tot je neervalt,ook niet raar al die vechtpartijen,het is wachten op doden want het is er gewoon te druk.En dit komt niet alleen door de drank maar ook Door ander gebruik,10 jaar geleden draaiden de eigenaars gewoon het hoofd om,zolang ze maar klanten hebben. Ik zeg gedogen en anders multifunctionele centrums zodat je je kinderen ergens heen kan sturen waar niet alleen gezopen of gesnoven/gerookt word. Nee eerst de palenscherm

  reageer
 • Arco

   

  Nou, k'denk dat hij niet zo ver mis zit...

  reageer
 • .\/\/.

   

  Vissen doe ik altijd bij de visboer. Dan weet ik zeker dat ik met vis thuiskom.

  reageer
 • Willem

   

  Ik denk dat het weer tijd wordt om langs de waterkant te gaan zitten met een hengel in je hand, .\/\/.

  reageer
 • .\/\/.

   

  Als meneer Van Rijn dit overslaat, en er gebeuren ongelukken, dan weten ze Van Rijn ineens te vinden. Vandaar dat de man zijn verantwoordelijkheid MOET nemen. En waarom doet de gemeente dat niet?

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Snelle Jelle

   

  Heeft de burgemeester van Urk al een reactie gegeven aan OF ? Neem aan dat jullie daar vandaag met camara ploeg en een zeer kritische verslaggever wat goede vragen gaan stellen en daarna nog een keer gaan doorvragen....

  reageer
 • bergerac

   

  Laat ik nu denken dat de heer Van Rijn het heel druk had met de zorg in nederland op de rails te krijgen maar hij had dus nog 5 minuten over om dit te concluderen.

  reageer
 • .\/\/.

   

  Het komt allemaal van de gezelligheid. In Almere bestaat dit probleem bijvoorbeeld niet, daar gaan de kroegen om middernacht uit verveling dicht.

  reageer
 • erik

   

  waar maakt men zich druk om? in het oosten van het land ,zetten ze eenhoge mast bij een drank hok neer met een grote fm zender er bij.daar word iligaal gedronken en illigaal gezonden,en gaat al jaren goed, probleem met flevoland is,ze zijn hier niks gewent,terwijl hier weilanden zat zijn waar een grote tent en een mast kan staan

  reageer
 • Dr.Jake

   

  laat ze maar bidden voor een oplossing... ;-)) Waar de openingstijden zo streng / gelimiteerd zijn kan kan weinig horeca (door de weeks) voldoende draaien om te overleven. Dat Het dan zaterdag te druk is is eigen schuld. Zondagsrust bv en de bijwerkingen ..,

  reageer
 • Jaap

   

  Dat drank hersencellen aantast heb ik vaak gehoord, maar dat het zo erg is had ik niet gedacht.

  reageer
 • Polderling

   

  Als vervolg op mijn vorige bericht. Simpel even op google intypen en het blijkt dat de NOP, Dronten en Urk gezamenlijk die benodigde plannen hebben en ik zag nog een link naar raadsvergaderingen. Of ik lees nu zaken anders maar volgens mij zit omroep flevoland hier niet helemaal goed in de berichtgeving (!?)

  reageer
 • Polderling

   

  Volgens mij heeft de NOP die plannen dus wel en Dronten ook. Urk weet ik zo niet. Dus er is niks aan de hand en de keten worden gecontroleerd. Bovendien is iets volgens mij al een keet / drankhok als je met meer dan 8 mensen bij elkaar zit (onder een bepaalde leeftijd) dat kan dus ook de schuur in de achtertuin zijn als de jeugd daar bijvoorbeeld om de week zit.

  reageer
 • KC

   

  Verruim de reguliere openingstijden, dan gaat de jeugd niet naar bijv. Emmeloord en komt niet meer schietend terug op provinciale verkeersborden! .

  reageer
 • ricardo

   

  Aanpakken o.k. maar zorg dan wel voor voldoende legale horeca. En verruim dr openingstijden. Anders blijft dit een probleem

  reageer
 • H. Ertogjan

   

  Dat kunnen ze wel willen, maar het verbieden lukt ze niet. Als ze er 1 dicht gooien, gaat er ergens anders weer 1 open.

  reageer
 • ronald

   

  En wat zou de reactie van de gemeente urk zijn ,we houden het in de gaten

  reageer
 • Aan wie ligt het?

   

  Heeft deze Martin enig idee hoeveel jeugd hier rondloopt,dat deze kroegen in het dorp zo vol zijn dat de mensen zelfs op straat en op de stoep zitten te drinken. De laatste x in de kroeg stond ik met mn biertje tegen mn neus gedrukt in de zolder en kon me niet bewegen zo druk op een normale zaterdag avond.Dit is in alle kroegen als er ook maar iets gebeurd kun je er op rekenen dat je hetzelfde overkomt als in volendam.Sluit die paar jeugdhonk en de ravage is niet te overzien. Je hebt hier al geen ene zak!!Geen bios,je kan niet bowlen of karte dat multifunctionele centrum laat lang wachten,in mijn tijd kon je alleen maar naar de kroeg,en dus zo jong als je bent verdaagd je aan de drank en was en liep je altijd maar laveloos.want ze schenken net zo lang tot je half in coma ligt..met andere woorden sommigen gaan naar de rots,sommigen het jeugd,de andere 3000 in het dorp,en laten er 1500 eigen stek hebben.60 %is onder de 30/35 jaar.Kan je nu wel vertellen de ramp is niet te overzien

  reageer
 • Roel

   

  Zo Van Maaren. Doe eens wat i.p.v. de communicatie met het gewone volk te ontwijken.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert