Dronten heeft meeste zonnepanelen

DRONTEN
In de gemeente Dronten stonden in Flevoland vorig jaar de meeste gebouwen met een zonne-installatie. Dat blijkt uit cijfers van Rijkswaterstaat.

De afgelopen jaren is het aantal panelen op daken van huizen, scholen of voetbalstadions enorm gestegen. Dit komt vooral door de forse prijsdaling van de panelen en door een subsidieregeling.

In Dronten is er sinds 2004 meer dan een verdubbeling van installaties te zien. Vorig jaar waren het er per 100 Drontenaren 7,6, in 2004 waren was dat nog 3,6. Op Urk waren er vorig jaar 2,9 installaties per 100 inwoners.
reacties (4)

 • Peter Segaar / Polder PV

   

  Ik ging bij het aflezen van het landelijk lijstje vermogen/1.000 adressen de mist in, excuses. Wel zelfde volgorde, maar 2014 cijfers zijn (i.p.v. de per ongeluk weergegeven 2013 data): Eersel NB ruim 528 kWp/1.000 woningen; Dalfsen Ov. 577 kWp/1.000 woningen. Zeewolde Fl. komt nog steeds op de derde plaats, landelijk bezien, bijna 528 kWp/1.000 woningen. Maar je mag Z. afrondend natuurlijk ook "ex aequo" op 2e plaats zetten met Eersel in dat rijtje...

  reageer
 • Peter Segaar / Polder PV

   

  Altijd leuk dat soort lijstjes, zeker omdat je met Klimaatmonitor (de database van Rijkswaterstaat waar het om gaat) aan diverse knoppen kunt draaien. Als je aan de knop "opgesteld vermogen per 1.000 woningen" draait, wat in internationale context de belangrijkste parameter is, kom je namelijk als vanouds op Zeewolde uit binnen provincie Flevoland. Met 528 kWp/1.000 woningen, terwijl Dronten dan pas (na NOP 417) op de derde plaats terecht komt, met 401 kWp/1.000 woningen. Overigens moet zelfs het bij insiders vanwege de vele grote stallen vol met zonnepanelen bekende Zeewolde landelijk bezien twee andere gemeentes aan zich voorbij laten gaan bij die referentie, opgesteld vermogen: Eersel (NB) met 480, en Dalfsen (Ov) kampioen met - momenteel - 449 kWp/1000 woningen (eind 2014). Bij de aantallen is landelijk kampioen momenteel (peildatum eind 2014) uiteraard Heerhugowaard (NH), met het wereldvermaarde urbane Stad van de Zon project. Die heeft op "11,6" van 100 woningen, dus bijna 12% zonnepanelen liggen. Dat zijn vaak ook nog eens behoorlijk dakvullende systemen (nieuwbouw). Ook al een "maat" die je in de gaten moet houden als je het over "aantallen" hebt. Want er zijn duizenden woningen in NL met slechts een bescheiden setje uit de beginjaren (4-8 paneeltjes, ook nog met relatief laag vermogen). Dat mogen dan wel behoorlijke "aantallen" zijn, bij het opgestelde vermogen (en indirect, de daar uit te verwachten zonnestroom productie), zet dat niet zo heel erg veel zoden aan de dijk, landelijk bezien. Dronten komt in dat landelijke overzichtje wat de aantallen adressen met zonnepanelen/1.000 woningen betreft "pas" op de veertiende plaats. Maar mag daar beslist alsnog voor worden gefeliciteerd, laten we wel wezen.

  reageer
 • jan bakker

   

  Dat komt vooral door ondernemers uit de agrarische sector en niet door de gemeente ! Deze zijn anti ondernemer !

  reageer
 • Zonnepaneel bezitter

   

  Dit komt enkel door de aantrekkelijke aanschafprijs. Op dit moment is er geen subsidie! Uitgezonderd wat lokale subsidies welke niet in Flevoland zijn.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert