Overwaarde op koophuis dupeert bewoners

ALMERE
Almeerders met een laag inkomen en een koophuis met overwaarde worden volgens de lokale PvdA gedupeerd door de gemeente.

Door de overwaarde worden gemeentelijke heffingen niet kwijtgescholden. De huiseigenaren zouden daar wel recht op hebben door hun lage inkomen.

PvdA-raadslid Jerzy Soetekouw heeft hierover schriftelijke vragen gesteld aan het college van b en w. De partij wil geen kwijtschelding van de gemeentelijke heffing, maar uitstel. Als het inkomen van iemand weer is gestegen, moeten de heffingen alsnog betaald worden.

reacties (22)

 • Henkie

   

  Afschaffen mag van mij, maar ik ben dan ook gewend zelf de broek op te houden en niet uit te gaan van douceurtjes van de overheid. Maar je kunt ook je hele huis al hebben afbetaald (= heel veel overwaarde), en dan betaal je geen huurwaardeforfait. Het probleem is dat spaarzaamheid (eigen huis kopen, sparen) qua belasting ongunstiger uit kan pakken dan 'verkwisting' (je geld aan andere zaken uitgeven en/of schulden maken). Maar ja, dat veranderen wordt wel heel lastig.

  reageer
 • .\/\/.

   

  Het probleem zit 'm in de hypotheekrenteaftrek, die achterhaalde subsidie. Omdat aantasting van die subsidie een politiek taboe is, is men er een tegenovergestelde belasting aan gaan koppelen (het huurwaardeforfait). Als de gemeente de overwaarde als bestaand kapitaal gaat zien en op grond daarvan de kwijtschelding weigert zijn ze verkeerd bezig. Het klinkt lekker radicaal, maar zowel de hypotheekrenteaftrek als het huurwaardeforfait moeten worden afgeschaft. Die hele fiscale lappendeken verpest de woningmarkt.

  reageer
 • Steven Stedenwijk

   

  Die heffingen zijn klein bier in zo'n situatie. Het huis is duidelijk te duur en dat kunnen ze maar beter weg doen nu ze er goed geld aan over houden. Dan kunnen ze hun schulden ook gewoon betalen in plaats die van de gemeenschap te willen ontvangen.

  reageer
 • Henkie

   

  En als je het huis verkoopt heb je er ineens wel wat aan en al die jaren ook nog eens geen heffingen betaalt... Dubbel kassa! Wie z'n lasten niet kan betalen moet z'n leven anders inrichten en niet verwachten dat anderen voor hem gaan betalen als ie zelf nog ergens wat heeft staan dat te gelde gemaakt kan worden. Simpel.

  reageer
 • Japio

   

  Zo zie je maar weer dat werken niet loont. Belastingen dienen geheven te worden, en geen subsidies en terug gaven meer. Eerste schijf tot 25.000 € naar 17%, tweede tot 75000 € naar 30% , dan de vierde tot 125.000 naar 42%. Daarboven 60%. Geen gemeentelijke , provinciale of andere extra heffingen meer. Landelijke wetten mogen niet meer door de gemeentes worden gewijzigd.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • .\/\/.

   

  Andermans geld uitgeven is altijd makkelijker.

  reageer
 • als je een koophuis heb, bezit je een vermogen op papier, dus gewoon betalen..... Zit je in een sociale huurwoning op bijstandsniveau dan kwijtschelden.

  reageer
 • Ingeweide

   

  Aan overwaarde heb je niets zolang je in het huis woont. Het geld zit in steen en het zou dus niet moeten meetellen voor welke sociale regeling dan ook. Het is theoretisch geld wat niet uitgegeven kan worden. Als je dan een laag inkomen hebt kan je het de financiële kop kosten. Wat de PvdA wil is ook kruidenieren. Gewoon kwijtschelden. De enige optie.

  reageer
 • Opa70

   

  Overwaarde is zeer betrekkelijk. De banken en hypotheekverstrekkers spiegelen het altijd rooskleuriger voor dan de werkelijkheid. Wij zouden ook 50 duizend overhouden, het werd uiteindelijkaar amper 6 duizend!!!

  reageer
 • Henkie

   

  Snap ik niet. Als je nu AOW hebt, zou je je huis al afbetaald kunnen/moeten hebben of betaal je nog maar heel weinig hypotheek. Huren is dan altijd duurder en daar wegen die kwijtscheldingen niet tegenop. Plus, met de verkoop van je huis stijgt je eigen vermogen en krijg je niet eens kwijtschelding (en geen sociale huurwoning).

  reageer
 • bb

   

  En terecht gewoon betalen moet ik ook als je een huis kan kopen kan je ook betalen

  reageer
 • Ohm1981

   

  Zou mooi zijn, de kosten voor gemeentelijke belastingen zijn niet mals. Ben benieuwd wat de inkomensdrempel wordt als ze dit gaan doorzetten.

  reageer
 • Dennis

   

  Gewoon terecht en betalen! Er is dus vermogen al dan niet op papier en ik moet met onderwaarde huis ook gewoon betalen voor die heffingen.

  reageer
 • christie

   

  Terecht.

  reageer
 • .\/\/.

   

  Ziehier de perverse effecten van de belasting en subsidie op woningbezit.

  reageer
 • HM

   

  Sinds de crisis is juist voor veel mensen het tegenovergestelde het geval. De waarde van de woning is gezakt tot aan of zelfs onder de hypotheek. Als iemand nu dus overwaarde heeft, is dat ook een heel echte overwaarde. Dat is dus ook echt bezit. Men kan er een hypotheek op nemen. Vreemd dat juist de PvdA er dan tegen is dat die mensen belasting moeten betalen. In hun ogen is iedereen met bezit toch "rijk" en moet over dat bezit (in het kader van de "herverdeling van rijkdom" en het "feest van de nivellering") belasting geheven worden.

  reageer
 • Ikke uit Dronten

   

  Overwaarde ? Wou dat ik overwaarde had ! Verkocht ik direct mijn huis en ging ik lekker huren, krijg je meer subsidie en hulp als je in moeilijkheden komt dan met kopen.

  reageer
 • peterh

   

  laat dan de hele procedure nakijken dan, want mensen met overwaarde ga je steeds meer krijgen, hypotheek is vaak goedkoper dan huren en er zijn in Almere steeds meer ouderen die al vanaf begin in Almere wonen en koophuis hebben. maar kijk ook b.v. naar ouderen (die vaak slecht ter been zijn) alleen AOW hebben maar nog steeds auto rijden om toch nog ergens te komen. ook al doen ze dit van hun minimale inkomen dan hebben ze geen recht op kwijtschelding gemeente belastingen ect. terwijl het vaak gaat om een oude auto en ze zichzelf andere dingen ontzeggen om toch nog mobiel te zijn. ik ken mensen die grote auto's rijden, roken , dieren bezitten etc. een die hebben b.v. wel recht op hulp van de voedselbank, kijk daar dan ook naar. sommige regels zijn erg krom.

  reageer
 • Frieda

   

  Zou heel fijn zijn, zou graag in ons koophuis blijven wonen. Maar met onze alleen aow moeten we toch naar een huurhuis vanwege de hoge heffingen.

  reageer
 • pietie

   

  ik heb onderwaarde en een redelijk inkomen. krijg ik nu belastingverlaging?

  reageer
 • terecht

  reageer
 • POe

   

  van uitstel komt afstel. Wat een plan weer..

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert