Zwerfkeien probleem voor vissers

URK
Urker vissers kunnen in de problemen komen door de grote zwerfkeien die Greenpeace dinsdag in de Noordzee gooit, bij natuurgebied de Klaverbank. Volgens Pim Visser van VisNed kunnen kotters met hun netten achter de keien blijven haken. Kleine kotters kunnen zelfs omslaan.

Greenpeace gooit de stenen in zee uit protest tegen het gebrek aan daadkracht van de Nederlandse regering om de Noordzeenatuur te beschermen. Op de stenen kunnen planten en dieren leven. Maar volgens VisNed verwachten vissers de stenen niet op die plek.

Pim Visser noemt de actie van Greenpeace een schandalige situatie die mensen in gevaar brengt.

reacties (28)

 • Danny

   

  Veel reacties, maar niemand die even de moeite neemt om na te gaan hoe het nu precies zit. De Nederlandse overheid heeft in het verleden aangegeven dat o.a. Klaverblad per 2015 een natuurgebied moet worden. Dat is echter nog niet gebeurd. Daar valt Greenpeace nu over en die nemen het heft in eigen hand door daar grote keien neer te leggen die de visserij ter plekke onmogelijk moet maken. Greenpeace is wat mij betreft in deze dus fout. De visserij houd zich netjes aan de regels en mag daar op dit moment nog steeds vissen.

  reageer
 • frits

   

  Greenpeace heeft in 2011 ook al keien neergelegd. De Raad van State heeft toen geoordeeld dat de actie van Greenpeace legaal en veilig was. Greenpeace is dus niet fout bezig. De natuurontwikkeling is conform Natura 2000. Greenpeace geeft de locatie van de keien door, waardoor schippers er rekening mee kunnen houden.

 • Albert

   

  Dan kan Anja Keuter toch weer vragen stellen waarom zij als eigenaar van een visserijbedrijf op het IJsselmeer niet meer mag vissen op de klaverbank. Die mevrouw is van gisteren. Alsof een IJsselmeervisser nu ook op de klaverbank vist. Zou Unie Gemeentebelangen nu al last van verkiezingskoorts hebben?

  reageer
 • Eko Keur

   

  Oeps, slecht voor de misdaadcijfers van Urk, dit. Je mag namelijk in dit deel helemaal niet vissen. Als de overheid gewoon zou handhaven was deze actie helemaal niet nodig, maar ja het past in het beleid van tegenwoordig, waar alles moet wijken voor de economie. Ook al gaat het ten koste van leefmilieu en natuur.

  reageer
 • Dorpsgenoot

   

  De urker vloot vist ook heel afrika leeg. Daar mogen ze van mij ook een paar keien neerleggen.

  reageer
 • Rikkie

   

  Gewoon niet vissen in een natuurgebied. Kan je net ook niet blijven haken. En de Nederlandse visserij industrie staat zeker niet bekend om het beschermen van natuur. Ze willen alleen maar grotere schepen die betaald moeten worden door subsidies van de staat. Alle subsidie aan visserij nu afschaffen, en op iedere boot een controleur meesturen. Zijn ze snel failliet omdat ze dan geen regels meer kunnen overtreden

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Klaas Visser

   

  Mijn vraag is :hebben ze die stenen al afgezonken? Of hebben ze alleen maar gezegd dat ze dat gaan doen? Het lijkt mij namelijk best wel moeilijk om een partij stenen op een schip van dat formaat mee te nemen die ook werkelijk last gaat veroorzaken. Wel zijn ze heel goed in marketing. De aandacht hebben ze in elk geval.

  reageer
 • frits

   

  Goede actie om de visstand rond de Klaverbank te beschermen. Kan tevens mooi bijdragen aan koude sanering van de visserij. Op Urk moeten ze maar eens een ander beroep zoeken.

  reageer
 • urkse

   

  Moeten ze in Rusland gaan doen.Mensen van Greenpeace moeten eerst maar eens gewoon werk gaan doen.Allemaal mislukte studenten aan boord,en nog nooit 1 cent belasting betaald.Alle vissersschepen nu naar het gebied gaan

  reageer
 • Sam

   

  Goeie aktie, maar misschien moeten we toch Sea Sheperd maar eens uitnodigen. Die voeren pas aktie.

  reageer
 • Stef

   

  Greenpeace vernield met het gooien van deze mega keien het natuurgebied!

  reageer
 • Jan

   

  Als er een kotter omslaat door zoo'n steen is het MOORD door Greenpeace! Milieu terroristen!

  reageer
 • Sander

   

  Leden van Greenpeace ; dit kun je toch niet toelaten ,moedwillig mensenlevens in gevaar brengen . Ontoelaatbaar in Nederland .

  reageer
 • Joke

   

  Moedwillig de natuur kapot maken, dat mag wel van u? Beetje vreemd.

 • grondstof

   

  De gemiddelde visserman is een grote egoist welke alleen maar aan zich zelf en de besomming denkt en zeker niet aan de toekomst. Groot gelijk dat er beschermde natuurgebieden worden geblokkeerd, juist daar zal een visserman graag willen vissen vanwege de opbrengsten. Een vissersschip die daar vist moet eigenlijk gewoon verbeurt verklaart worden, dan bedenkt men zich nog wel een keer daar zijn netten uit te gooien.

  reageer
 • ikke

   

  "Volgens Pim Visser van VisNed kunnen kotters met hun netten achter de keien blijven haken." Dus: niet vissen op die plek! Nederland heeft geen zeereservaten aangewezen, zoals ze beloofd heeft. Onderzoek wijst overigens uit dat de totale visstand toeneemt door aanwijzen van een aantal gebieden waar niet gevist mag worden. Slecht korte termijn denken van vissers, goede lange termijn actie van Greenpeace.

  reageer
 • HM

   

  Weten jullie wel dat Klaverbank een beschermd gebied is waar al jaren niet (of héél beperkt) gevist mag worden? Dus die vissers hebben daar helemaal niets te zoeken! en toch gaan ze daar steeds intensiever vissen!?Dát is pas crimineel!!Met meer dan de helft bijvangst, wat (dood) weer teruggegooid wordt en het hele systeem verstoord. Klaverbank is een uniek gebied van grof grind én grote stenen waar zeldzame fauna voorkomt(zelfs koraal) en een héél belangerijk paaigebied voor haring bijv. Misschien es over de toekomst nadenken, of wil je straks je kleinkinderen uitleggen hoe een haring smaakte?

  reageer
 • visserman

   

  Misschien moet je eens een reisje mee vissen dan weet je in elk geval dat we daar geen haring vissen en vangen (dat gaat niet met sleepnetten), dat onze bijvangst geen 50% is en dat er in de Klaverbank niet intensiever gevist wordt. Probeer jezelf juist te informeren en praat geen mensen na die er niet voor geleerd hebben. De zogenaamde Greenpeace deskundige Noordzee visserij is een journalist en geen bioloog. Ik geloof toch echt die laatste die zegt dat de visstand van de haring! steeds beter wordt. Aan de hand daarvan worden quota vastgesteld en daar houdt de visserman zich aan, zodat we ook gecertificeerd aan kunnen leveren en ook onze kinderen en kleinkinderen dit prachtige beroep kunnen voortzetten.

 • vega

   

  Als er dan toch over de toekomst nagedacht moet worden. Onze westerse footprint is bijna 3x te groot in verhouding met derde wereld landen. Dit komt mede door intensieve veehouderij en zuivel industrie. Wij westen voeren het graan\soja, bedoeld voor de mens, aan ons vee omdat we elke dag ons stukje vlees willen. Dit ten koste van derde wereld landen. Dus wil je überhaupt over de toekomst nadenken ga eens na wat er elke dag op je bord ligt. Visserij is al flink gekrompen laatste jaren. We zien de visstand weer toenemen. Natuur beschermen ok, maar dit is een zinloze gevaarlijke actie van greenpeace.

 • bergerac

   

  Ik vraag mij af wie nu de natuur vernielt? Want ik denk dat greenpeace met deze actie ook heel veel vernield.

  reageer
 • Wies

   

  Ik ben fan!!! Heel goed!

  reageer
 • bb

   

  Dan blijf je uit de buurt van deze keien dan ga je 10 km verder waarom altijd in een natuur gebied vissen

  reageer
 • kees d.

   

  Vissen in een natuur gebied is ook verboden.

  reageer
 • Dirk Zaaan

   

  De blokken worden uitgezet om het gebeid te beschermen tegen vissers. Vis en gedierte zit er al genoeg en dat wil men graag zo houden.

  reageer
 • HH

   

  Urker vissers kunnen in de problemen komen... Dat is toch ook de bedoeling van deze actie?

  reageer
 • Andreeee

   

  Ze mogen daar niet vissen. In Denemarken heb je ook op deze wijze afgeschermde natuurgebieden op zee. Zou er niet afgeschermd worden dan wordt gewoon de zee leeggevist en uitgemoord.

  reageer
 • Jordi

   

  Er moet toch iemand zijn die het natuurlijke geschenk cq gegeven beschermd. Zo'n actie zou totaal overbodig moeten zijn, maar het is telkens hetzelfde liedje de mens respecteert het natuurlijke geschenk cq gegeven simpelweg niet.

  reageer
 • Wies

   

  Precies, helemaal mee eens!

 • adv

   

  ongelooflijk dat deze criminele actiegroep gewoon zijn gang kan gaan

  reageer
 • Koopvaardij

   

  Typisch Greenpeace een waardeloze organisatie met ondoordachte acties, waarmee ze vervolgens de nieuwskoppen proberen te halen. Dit is ze helaas ook nu weer gelukt.

  reageer
 • oud visser

   

  Greenpeace beschouwen als een terreur orgenisatie die levens in gevaar breng ik ben geen fan van de groep

  reageer
 • Jps

   

  Milieuterroristen pur sang

  reageer
 • Luc

   

  dat zijn mensen die niet om een mensen leven geven, maar wel als b.v. een worm word dood gereden.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert