Busschutter krijgt celstraf van ruim 13 jaar

ALMERE
De man die in februari 2014 een schot loste in een stadsbus in Almere moet voor 13 jaar en 4 maanden de cel in. Dat heeft het gerechtshof in Leeuwarden woensdagmiddag bepaald. De celstraf in hoger beroep is lager dan de 15 jaar cel waarvoor de man in eerste instantie is veroordeeld door de rechtbank in Lelystad.

Die straf kreeg hij voor poging tot doodslag én poging tot moord. De man kreeg in februari 2014 in de bus bij station Almere centrum ruzie met een andere passagier. Hij voelde zich bedreigd en wilde de andere man neerschieten met een pistool. Toen hij schoot trof hij zonder opzet een andere passagier in haar rug. Die vrouw zit sindsdien in een rolstoel.

De lagere gevangenisstraf is het gevolg van uitspraken van de Hoge Raad. Daardoor zijn de eisen om een moord te kunnen bewijzen aangescherpt. De poging tot moord op de buspassagier is daarom niet bewezen, doodslag wel.
reacties (15)

 • Kareltje

   

  Dus die loopt over 5 tot 8 jaar weer vrij rond. Dat zal het rechtvaardigheidsgevoel van het slachtoffer goed doen.

  reageer
 • Henk K

   

  Mensen die andere proberen te vermoorden of ze echt vermoorden moeten gewoon nooit meer van hun leven op vrije voeten mogen komen.

  reageer
 • Dave

   

  Ik heb altijd begrepen dat hij die mevrouw met opzet neerschoot omdat ze zich ermee bemoeide,maar dat blijkt dus niet te kloppen

  reageer
 • .\/\/.

   

  Het is weer het gebruikelijke geloei van amateur-juristen die zichzelf over de ziel aaien met hun verontwaardiging.

  reageer
 • Anne

   

  Doodstraf? Wil je echt terug naar dat soort barbaarse toestanden? Met de fouten die hier gemaakt worden? De Lucia de B, de Puttense moordzaak?

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Karin

   

  Er is in Nederland een scheiding tussen staat en rechterlijke macht. Rechters hebben niks te maken met politiek. Gelukkig maar.

  reageer
 • Ingrid

   

  Ja zeg, dat is nou ook net de bedoeling! Stel je voor dat een rechtbank zich zou laten leiden door de onderbuikgevoelens van de maatschappij........

  reageer
 • Evros

   

  ja gerechtelijke macht stelt zich zeker ver boven de maatschappij. Ze moeten wel anders rollen hun koppen over het Binnenhof !

  reageer
 • UK

   

  Wie oh wie snapt dit nog?

  reageer
 • Flevoburger

   

  Het vervelende is dat men in Nederland altijd eerst begint te schreeuwen en miepen over de rechten van iemand. Mij is geleerd dat rechten samen gaan met plichten. Als het onomstotelijk vaststaat dat iemand willens en wetens compleet maling heeft aan zijn/haar plichten ( zoals je gedragen conform de normen en waarden in onze maatschappij) dan zou je de rechten van die persoon ook eens af moeten wegen ten opzichte van.... De rechtspraak zou in dienst moeten staan van de maatschappij. Naar mijn mening stelt de gerechtelijke macht zich in Nederland ver boven de maatschappij.

  reageer
 • inwoner van Dronten

   

  Dat was ook mijn eerste reactie. Natuurlijk is het vreselijk voor die mevrouw die nu in een rolstoel terecht is gekomen, zij heeft in zekere zin levenslang. Dit moet ook fors gestraft worden maar die 13 jaar is een straf voor 'poging tot....'. Hoe kan het dan dat er slechts 6 jaar is opgelegd voor een misdaad waarbij iemand daadwerkelijk gedood is? De ouders, vrienden en familieleden van Akif hebben óók levenslang en Akif is zijn leven zelfs afgenomen. Onbegrijpelijk dat de wetgeving daar slechts 6 jaar voor geeft en een 'poging tot' 13 jaar. Mijn zoon zat bij Akif in de klas en kende hem als een goeie jongen die juist ruzies probeerde te sussen ipv ruzie te maken. Zo onrechtvaardig! Raar rechtssysteem hebben we toch.

  reageer
 • Andreeee

   

  Zonder opzet??? Schieten in een bus is voorwaardelijke opzet.

  reageer
 • Evros

   

  Ik kan me de verwarring goed voorstellen. De wet is nog krommer dan een hoepel en zeker niet rechtvaardig. Maar wet en het recht zijn twee verschillende zaken waarvan je hoopt dat de rechtspraak de juiste voor hem/ haar zal uitvallen. De rechter heeft de wet te volgen. Hoe moeten wij dit allemaal snappen als die lui het zelf al niet meer kunnen behappen ! Ja vreselijk voor die vrouw. Je moet er toch niet aan denken dat je door zo'n debiel zomaar het einde (van misschien een carrière) van je toekomst onder ogen moet komen ! Ja, dan is 13 jaar een zucht. Ik denk dat ik zelfmoord zou plegen als ik zo'n gewetenloze daad gepleegd zou hebben. Misschien toch maar de doodstraf weer invoeren in dit land .

  reageer
 • Lelystad

   

  Allereerst vreselijk voor die mevrouw die slachtoffer is geworden en hierdoor invalide is geworden, maar ik snap iets niet. Hoe kan iemand 13 jaar krijgen voor poging tot moord en poging tot doodslag en iemand die een ander vermoord krijgt 6 jaar. Hoe wordt dit dan beoordeeld?

  reageer
 • adv

   

  70 jaar te kort gekregen. onschuldige vrouw heeft wel levenslang rolstoel door zijn onbezonnen daad

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert