Zeewolde krijgt weer asielzoekerscentrum

ZEEWOLDE
Het college van burgemeester en wethouders in Zeewolde stemt in met het verzoek om een asielzoekerscentrum in de gemeente te openen. Het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers had daarom gevraagd.

Het centrum komt op de plek van het huidige Polenhotel aan de Bosruiterweg en biedt plaats aan 900 asielzoekers. Later wordt de capaciteit uitgebreid, zodat er 1500 mensen opgevangen kunnen worden. De arbeidsmigranten die nu in het Polenhotel wonen, worden dan op een andere locatie op hetzelfde terrein ondergebracht

De gemeente stelt wel een aantal voorwaarden om de opvang veilig te laten verlopen en wil ook dat er voldoende draagvlak in het dorp is. Volgende week donderdag is er een informatieavond voor de inwoners en eind mei valt er een definitief besluit.

Zeewolde had eerder een asielzoekerscentrum. Dat werd in 2003 gesloten omdat de toestroom van asielzoekers flink afnam.

reacties (52)

 • Peter

   

  PVDA? W.s. je eigen partij.....CU of CDA.........

  reageer
 • sipke veenstra

   

  Beste, Wellicht helpt het om je ervaringen tijdens de informatie avond uit te spreken of verslag te doen via omroep flevoland. Desnoods schrijft iemand anders er graag een boek over. Voor al die bestuurders en beslissers zou ik zeggen , informeer eens bij de politie in Harderwijk of artsen die bij het centrum betrokken waren. U gaat nog schrikken.

  reageer
 • Peter

   

  Van de meeste reacties wordt ik oprecht verdrietig. Zijn we zo intolerant geworden ?

  reageer
 • Barbara

   

  Beste Lies, ik weet niet beter dat ik mijn hele leven op verschillende fronten flink doorwerk. Werken is als ademen, en let op, de meeste mensen ademen niet op een natuurlijke wijze. Deden ze dat wel dan hadden ze niet zoveel problemen met het werk dat ze leuk vinden om te kunnen doen. Wie is wij trouwens, en wie ben jij en ik? Weet je dat al?

  reageer
 • jan

   

  "Volgende week donderdag is er een informatieavond voor de inwoners en eind mei valt er een definitief besluit. " Er is dus nog ruimte voor protest en inspraak. Het lijkt mij duidelijk, permanente bewoning werd gedoogd, nu is er sprake van permanente bewoning, maar dat staat haaks op het beleid ten aanzien van de bestemming voor dat gebied? Gevalletje Raad van State?

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Yolo

   

  Eigenlijk zouden iedereen die beslissingen moeten nemen over een asielzoekcentrum van de COA eerst eens een paar weken moeten komen werken op zo een centrum. Dan komt er GEEN centrum. Als er mensen komen kijken wordt alles even opgepoetst en de mensen met de grote monden worden koest gehouden, zodra het bezoek geweest is wordt het gelijk weer een vies zooitje. De mensen die geen gelukzoekers zijn haal je er gelijk uit, die zeuren niet, maken geen ruzie, stelen niet maar zijn juist bang. Maar die gasten die rottigheid uithalen zijn juist de gelukzoekers. die zie je en schreeuwen dat ze zo zielig zijn, maar het zijn juist die personen die gelijk om zakgeld vragen bij aankomst. Daarnaast ook nog eens liegen tegen onze vrouwen/dochters dat ze vrijgezel zijn en jong zijn, onder tussen zijn ze getrouwd en een paar jaar ouder ( of hebben aids ) Onze vrouwen zijn hoeren zo wordt er over gesproken. Dus bestuurders denk hier ook eens over na. Wij mochten nooit iets zeggen, maar wat wij gezien hebben kunnen we een boek overschrijven maar dat mag niet.

  reageer
 • .\/\/.

   

  Honderden jaren geleden kwamen mijn voorouders naar Nederland, op de vlucht voor pogroms. Moet ik nu terug?

  reageer
 • Lies

   

  Tuurlijk, er wordt voor deze medemens een regeling getroffen. Wij moeten er gewoon hard voor werken...

  reageer
 • Reconstructie

   

  Beste Barbara, je haalt hier wel dingen door elkaar, dat zijn namelijk de mensen die hard moeten werken voor hun boterham en ook iets apart kunnen leggen om 1 a 2 keer per jaar even ertussen uit te gaan.. Die mensen zien jaar in jaar uit dat hun zuur verdiende centen afgepikt worden omdat de regering zijn hobby niet kan bekostigen. Dus die mensen gaan nu klagen en zijn zuinig op hun heilige huisjes, Comprende??? De niet werkende mensen hoeven alleen maar hun handen ophouden en zien alleen maar wat ze maandelijks in hun handje krijgen, en dat is altijd net genoeg om van rond te komen. Het maakt hun geen bal uit of er 10 of 1000 man meer binnen gehaald worden, voor hun blijft alles hetzelde!! Maar ook voor de niet werkenden moeten de werkenden alles ophoesten.

  reageer
 • arie

   

  Klein verschil, Polen willen graag werken en veroorzaken hooguit wat overlast als er een groep teveel heeft gezopen. Asielzoekers of beter gelukzoekers hebben grof geld betaald om naar Nederland te komen en dan verwachten ze wel resultaat en als de omstandigheden in een AZC dan niet naar de zin zijn dan gaan ze zelf wel voor wat extra inkomsten zorgen. Asielzoekers moet je opvangen in de regio want er ontstaat zeer zelden wat goeds wanneer ze hier opnieuw beginnen.

  reageer
 • sipke veenstra

   

  De Gemeente Zeewolde wil met de komst van een ACZ financieel meeprofiteren van mensensmokkel en asielzoekers. De inwoners van Zeewolde zijn door burgemeester Gorter doelbewust bijna 1 jaar in onwetendheid gelaten. Er is sprake van 900 met op termijn 1500 asielzoekers , op een terrein waar nu max 600 arbeidsmigranten (voornamelijk polen)verblijven in containers , waar zij over minimaal 10 m2 ruimte beschikken. Voor de eigenaar , Peter Epe uit Harderwijk , brengen deze aan huur € 65,-- per man per week op , dat is € 2.067.000,-- per jaar Voor asielzoekers betaald het KOA aan huisvesting tussen de €6,50 en € 9,50 per dag,dat is ca € 60,-- per week x 900 man/vrouw , is € 2.862.00,-- per jaar. Let wel voor asielzoekers gelden kleinere verblijfsoppervlaktes dan voor europeese burgers , de 10 m2 wordt daarbij 7 m2 per persoon. Voor een gebouw wat nog maar 2 jaar gereed is , is het wat vreemd om nu weer een nieuw ( en groter) te bouwen ? De rekensom maakte u wijzer. Het nieuwe hotel voor ca 800 arbeidsmigranten , levert de ondernemer straks 800x€ 65,--X 53 weken = € 2.756.00,-- aan huur op. En het AZC bij een bezetting van 1500 man/vrouw € 60,-x 1500x53 = € 4.770.00,-- per jaar Bij deze bedragen vallen de kosten van het verbreding van een stukje Bosruiterweg ( 2 ton, en voor wie doen we dat dan eigenlijk) in het niet. En de winst voor de Gemeente Zeewolde ? Bouwleges voor het nieuw te bouwen hotel , ca € 100.000,-- eenmalig, en ca € 1000,-- per jaar /per asielzoeker , ergo tussen de € 900.000,-- en € 1.500.000,-- per jaar. En nog een belangrijke vraag bij zulke flinke bedragen , dat doet niemand voor een paar jaar , dus reken op tenminste 15 jaar. O ja , er zijn nog wel een paar belangrijke hobbels , het bestemmingsplan en ten tweede de mening van de Zeewoldenaren. 1 x stemmen en daarna 4 jaar je mond houden of niet.

  reageer
 • Een betere wereld voor iedereen

   

  Ik lees met verbazing kreten als: geen geld, meer criminaliteit etc.. ik kan mij herinneren dat hier laatst een artikel stond over criminaliteit in Flevoland en in Zeewolde was dit heel positief! bijna geen criminaliteit. super fijn toch? en dat met 500/600 Polen! ;) misschien valt het uiteindelijk best mee... Dit is dezelfde discussie als: alle turken/marokkanen/Nederlanders (noem maar wat) zijn criminelen behalve mijn buurman want die is aardig! ik zou het fijn vinden als er wat meer openheid kwam. Ik hoop ik elk geval als ik OOIT (ik hoop nooit) in een situatie terecht kom waarin deze mensen zich bevinden dat ik dan ook in een land onderdak en zorg krijg!

  reageer
 • Barbara

   

  Nu kunnen mensen die een fiets nodig hebben en deze zelf niet kunnen aanschaffen een fiets te leen krijgen. In princiepe voor een jaar. met dit aanbod is sinds kort in Lelystad een Stichting actief die misschien ook wel in Zeewolde actief aan de slag wil. Informeer eens, @arie.Zo besteed je je zorgen uit naar mensen die wel een gat in de markt zien voor dit soort zaken.

  reageer
 • so sos

   

  Generaliseer niet zo. Mensen maken een keuze om op vakantie te gaan en naar welke landen. Een bewuste keuze. Deze mensen zullen ook doorgaans geen bezwaar hebben. Nu wordt de keuze om andere culturen te ontmoeten de inwoners opgedrongen, zonder overleg, net als eerder het polenhotel. Het is de manier waarop alles gaat en ook vermoed ik zomaar de hoeveelheid. Het gaat tot 1500 mensen + de dik 600 Polen, dan zit je toch met zo,n dikke 8 procent van het inwonertal van Zeewolde. Dat is best veel. En het is niet leuk als onze eigen jongeren weggaan, omdat ze hier nergens aan de bak en aan een woning kunnen komen, terwijl er voor de andere culturen alles, compleet en netjes klaarstaat. Inclusief inkomen (daggeld) , zorg etc etc. Kregen de vele studenten maar een woning als de Polen/asielzoekers ....nee die zitten op rotkamertjes met een huur en een schuld van hier tot tokio en terug. Kortom even nadenken voor er zoveel mensen naar een relatief klein gehucht gehaald worden en wat men doet voor de inwoners zelf, de ongelijkheid speelt een grote rol.

  reageer
 • Johan

   

  jammer, jammer van Ons Prachtige dorp. Ook ik ben tegen, en zi een grote stroom van jonge IS mannen komen. Laten we vooral vluchtelingen helpen in het land van oorsprong. Nog eventjes en Zeewolde krijgt een eerste moskee. Gemeenteraad, denk er maar eens goed over na. En laat jullie niet leiden door het COA. Er zouden anders best wel eens mensen het dorp kunnen gaan verlaten. Een andere optie is om iedere Pool en Asiel(geluks)zoeker een bijl te geven, dan reguliert het probleem zich vanzelf.

  reageer
 • arie

   

  Heen lopen en terug op de fiets natuurlijk. Waarom zou het anders zijn als bij het vorige AZC.

  reageer
 • Barbara

   

  De meeste mensen, de armen even thuisgelaten, gaan nog jaarlijks of zelfs tweejaarlijks op vakantie naar het buitenland. De mensen zijn er zo vriendelijk hoor je vaak als ze weer thuis zijn, en het was zo interessant andere culturen beter te leren kennen. Wat uit te kunnen wisselen, wat hier kennelijk niet kan.... En dan komen die vriendelijke mensen vanuit andere culturele achtergronden naar ons land en heb je de poppen aan het dansen. Dan wordt ons heilige huisje opeens aangetast?

  reageer
 • Lies

   

  Er rijden nu al touringcars over bosruiterweg waarin de medemens vervoerd wordt. Nog even en het wordt een route voor Arriva/Connexxion...

  reageer
 • bestuurlijk

   

  de tekst en besluit "Het college van burgemeester en wethouders in Zeewolde stemt in met het verzoek om een asielzoekerscentrum in de gemeente te openen." betekend slecht alleen dat er een besluit is genomen over het verzoek! Dus heren en dames een definitief besluit moet nog genomen worden wel of niet.... Dus alle schrijvers met hun reacties zien wij dan ook op de tribune van de Raadvergadering? Dit is het moment om de Raadsleden te informeren welke weerstanden er zijn. En dat is op veel gebieden van voor en tegen. Kortom als Christen laat je jouw medemens niet zonder dak, maar je dient ook goed rentmeesterschap te tonen. Het Rijk laat mensen toe in Nederland zonder dat er echt de medemens geholpen wordt. De vluchteling komt hier in een kamp. Terwijl door jaren lange ervaringen weten dat het ophokken is. Kortom de gemeente krijgt een zware taak om deze mensen voor te bereiden op onze maatschappij die heel anders is als in Afrika / Midden Oosten.

  reageer
 • klaas

   

  U heeft gelijk. .het loopt hier over dit is geen houdbare situatie .. voor niemand niet ik kan ook niet begrijpen dat dit de juiste weg is .

  reageer
 • Mike62

   

  Als eerste houd op over die Polen als zij er niet geweesd waren hadden wij waarschijnlijk allemaal Duits gesproken en onder een dictatuur geleefd. Polen zijn europeanen net als wij en ze komen hier niet voor de lol. Ze werken keihard, klagen niet en keren na verloop van tijd als het kan meteen weer terug naar Polen. Wat er nu binnenkomt via onder andere Italië is heel ander volk. Er zijn 2 hoofdgroepen de gelukszoekers die vaak een totaal verkeerd beeld hebben van Europa (daar kan alles en het kost niks). In sommige Afrikaanse landen wordt al op de tv stations gewaarschuwd ga niet naar Europa je bent daar niet beter af. En dan de mensen die vluchten voor oorlogs geweld. Je zal het zelf maar zijn denk daar maar eens aan. Opgejaagd door bijvoorbeeld IS (islamitische staat) je zal er maar zitten als Christen, niet gelovige of een ander geloof hebben, zonder wapen of iemand die je verdedigd. Kijk eens naar de koerden bijna niemand vecht tegen IS (buiten de bombardementen op dit moment). De koerden staan wel op tegen IS zij wijken niet en verslaan met hulp uit de hele wereld IS. Mensen maak je geen ilusie denk niet dat PVV of welke partij deze stromen tegenhoud er wordt ook flink aan verdiend. Dat begint al bij de mensen smolkkelaars en in Europa aan de hulpverleners. In bijvoorbeeld Libië is het momenteel een grote chaos bij de havens. Je kan er voor een paar hondard dollar op een boot komen naar Europa. In Marokko leven sommige kustplaatsen van de mensn smokkel. De golf vluchtelingen wordt alleen maar groter door de chaos in veel landen. Er is maar een mogelijkheid en dat is keihard de bronnen aanpakken en regeringen stabiliseren in bepaalde landen dat doe je niet door bijvoorbeeld Assad in Syrie weg te jagen want dan heb je een nog grotere chaos. Tot slot Zeewoldenaren veel sterkte want jullie kunnen er niets aan doen.

  reageer
 • willem dronten

   

  Mensen een wob verzoek indienen bij je gemeente over de woningbouw daar

  reageer
 • so ja zeg

   

  Er gaat vast een busje rijden, voor hen, de weg wordt ook opeens verbreed...en dat allemaal in een rustig gebied, waar geen bewoning mag plaats vinden. Het kan ook zijn dat er winkel op het terrein komt is vast een ondernemen voor te vinden, net als en arts, verpleging etc. etc. Je struikelt nu al over de Polen daar en waar komen deze te wonen? in de sociale woningbouw? Zeewolde is Zeewolde niet meer en wordt het ook niet meer.

  reageer
 • Lies

   

  Hoe gaan die asielzoekers het centrum bereiken voor hun boodschapjes?

  reageer
 • visser

   

  Voldoende draagvlak in zeewolde??????Het dorp stoomt al over van de Polen hele dorp gaat naar de klote was ooit een mooi dorp geen werk meer boor jeugd want Polen zijn goedkoper wolken koops rijd bijna alleen nog maar met Polen IN Nederland dan dit er ook nog bij

  reageer
 • Voor al dat geld dat hier word uit gegeven had je in hun eigen land een grote stad voor kunnen bouwen met alles er op en er aan... Het is goed dat we de mensen willen helpen maar waarom hier en niet in hun eigen land ?

  reageer
 • Jan

   

  Gelet op de toon van het merendeel van de reacties op dit bericht wordt het hoog tijd om naast de succesvolle Facebook-pagina "Zeewolde ontmoet Zeewoldenaren" ook een pagina "Zeewolde ontmoet Vreemdelingen" te beginnen. Shame you Zeewoldenaren!

  reageer
 • loos

   

  Gelukszoekers dus op zoek naar gratis geld, is te begrijpen maar hier kunnen we onze ouderen en zieken al niet meer fatsoenlijk verzorgen. dubbeltje kan je maar 1 keer omdraaien

  reageer
 • mm

   

  hadden ze gewoon daar moeten blijven. als wij daar heen zouden gaan worden we gewoon weer terug getrapt naar de andere kant van de grens. dus we zijn best humaan.

  reageer
 • Keek op de week

   

  College heeft zich te houden aan gemaakte afspraken uit het verleden? zijn die er of niet? Had het college dan niet even duidelijker moeten zijn naar zijn gemeente bewoners. En niet wachten op een volgende collegevergadering... door vakantietijd...welk signaal geef je dan af... achterkamer politiek? geheime besluiten? Tijdig en correct communiceren wat wanneer en welke keuzes? Aantallen liggen nog niet vast en wie er komen... maar het huidige onderdak van onze Europeanen uit voornamelijk Polen geeft al wat overlast van klein tot groot. Dan deze groep ernaast te zetten? Het dichtbij zijnde bedrijven terrein zal het druk krijgen en ook het recreatieterrein met de semi-permanente bewoners. Kortom een hoek van Zeewolde waar alle culturen samen komen. Ik hoop dat de politiek ook alle middelen inzet voor begeleiding en ook voor onze Poolse harde werkers! Dat er regels zijn in onze Nederlandse maatschappij

  reageer
 • jaap

   

  ben er niet blij mee zal weer weer voor een hoop gedonder zorgen

  reageer
 • Ab

   

  Mooi dan hoort Zeewolde er weer bij.

  reageer
 • Cor

   

  'T kan in Zeewolde

  reageer
 • Lies

   

  Is het college al eens poolshoogte gaan nemen bij het Polenhotel? Zijn daar al eens koppen geteld? Wonen er meer dan afgesproken....

  reageer
 • Rolf

   

  Wat een negatieve reacties hier zeg.... Heeft iemand zich al eens afgevraagd hoe vreselijk het Voor deze mensen zelf moet zijn. Huis en haard moeten verlaten in de hoop op een beter leven! En dan is het zo makkelijk om hier zo negatief te zijn

  reageer
 • klaas

   

  Dat wordt oorlog op de Bosruiterweg ...zoveel nationaliteiten op de oppervlakte van 2 voetbalvelden.

  reageer
 • lexxie

   

  Nou Zeewolde wees er maar blij mee zet hem op! En suc6 Whahahahahaha

  reageer
 • Peter

   

  Willem werkt voor het COA. Wat er moet gebeuren om negentig draagvlak te houden in Nederland voor asielzoekers is dat wanneer de situatie weer veilig is ze terugkeren. Daarbij zie ik als ik de foto's zie van de bootvluchtelingen voornamelijk jonge Afrikaanse mannen die op zoek zijn naar een beter leven.

  reageer
 • mm

   

  maakt niet uit waar ook niet in grotere gemeente

  reageer
 • Wim

   

  Het was al lang bekokstooft dat er een AZC zou komen. En dan nog durven beweren dat er over gestemd wordt?? Inwoners van Zeewolde, jullie zijn op z'n plat gezegd genaaid door het college! En dan nog wel 1500... Dit kan en mag toch niet!? Dit gaat niet goed komen, uw huis verkopen.... No way! Criminaliteit Yes. Ik hoop echt dat deze belachelijke actie nog terug gedraaid wordt, maar kunt u rekenen... Reken er maar niet op. Volgend jaar 600.000€ te weinig en wij mogen ervoor opdraaien, maar wel 1500 van die gelukszoekers hierheen halen. Gekker kunnen we het niet maken, wel minder leefbaar.....

  reageer
 • Dollemina

   

  Wanneer wordt er eens aan de bevolking zelf gevraagd of zo'n massa nieuwkomers wel in zo'n kleine gemeente gewenst is? Lik Lik naar het COA, Vraag hen eens persoonlijk om ieder een familie op hun kosten in hun eigen huis op te nemen. Zullen zij dan volmondig JA zeggen?

  reageer
 • Lies

   

  Tuurlijk laat maar komen. Lekker wegstoppen in het bos hebben het college en de gemeenteraad er tenminste geen last van!!!! Permanent wonen in een natuurgebied; daar kan het wel!

  reageer
 • jordy

   

  Joepie ! Verspil ons belasting geld maar !

  reageer
 • jan

   

  Een quote; "De VVD in Zeewolde is tegen de komst van een asielzoekerscentrum. De liberalen maken zich grote zorgen over de openbare orde en veiligheid, omdat ze vrezen voor conflicten tussen verschillende bevolkingsgroepen. Leefbaar Zeewolde wil nog geen standpunt innemen, de grootste partij van Zeewolde overlegt volgende week donderdag. Jan Klop van PvdA/GroenLinks zegt dat er ruimte genoeg is om de vluchtelingen gastvrij op te nemen en voorziet geen problemen. Ook Cees Steijger van Zeewolde Liberaal vindt het goed dat de vluchtelingen worden opgevangen. Burgemeester Gerrit Jan Gorter bevestigde donderdag dat er vergaande gesprekken zijn tussen het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers en de gemeente om een asielzoekerscentrum te openen. Dat moet komen aan de Bosruiterweg naast het Polenhotel. Op 12 mei maakt het college meer details bekend." De landelijke politiek heeft zich geroerd over opvang en uitzetting. Waarom gaat Zeewolde nu haaks op deze aanpak in? Een Polenhotel? Ja, die werken hier, maar vluchtelingen kunnen en mogen niet werken vanwege allerlei regels....... Zeewolde heeft een positieve begroting, voor hoelang nog?

  reageer
 • bb

   

  Nog meer hierheen wanneer is het genoeg bedank pvda

  reageer
 • jan

   

  Als ik dit zo lees, en Zeewolde heb ingeschat als nieuwe bewoner, krijg ik nu spijt gekozen te hebben. Het past niet bij de uitstraling die Zeewolde heeft, of beter, HAD

  reageer
 • Belachelijk

   

  Wat schuift dat Willem??????

  reageer
 • Rob

   

  prachtig dat er een aantal voorwaarden gesteld worden en dat er voldoende draagvlak onder de bewoners moet zijn maar de gemeente heeft al ingestemd met het verzoek van het COA. Volgens mij had de procedure andersom gevoerd moeten worden, nu wordt het de de bevolking gewoon door de strot gedruk door de gemeente, lekker democratisch!

  reageer
 • Dolf

   

  niet luisteren naar de mening van de bevolking heet democratie !

  reageer
 • Willem

   

  Wat een flauwekul zeg, hoezo "Een overgroot deel van de inwoners was (en is) tegen de komst van dat AZC".??? De mensen die tegen zijn roepen het hardst, en ik geloof er niets van dat dat de meerderheid is. Ikzelf ben in ieder geval voor!

  reageer
 • Patrick

   

  Een overgroot deel van de inwoners was (en is) tegen de komst van dat AZC. En dan durven ze nog te beweren dat ze naar de inwoners luisteren.

  reageer
 • so de knetter

   

  600 Polen naar elders (ben erg benieuwd waar..) en 1500 asielzoekers op een plaats waar eigenlijk volgende dezelfde gemeente geen bewoning mag zijn. Het kan verkeren. Schiet mij maar lek. Ik zou willen dat onze jongeren ook zo snel een woning hadden.. Maar nee, als die een typefout maken, dan zakken ze al jaren terug in de lijst....

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert