Van Klaveren wil debat over actie Greenpeace

ALMERE
VNL-Tweede Kamerlid Joram van Klaveren uit Almere wil een debat over de actie van Greenpeace van afgelopen dinsdag. De actiegroep gooide grote zwerfkeien in de Noordzee, uit protest tegen 'het gebrek aan daadkracht van de Nederlandse regering om de Noordzeenatuur te beschermen'.

Volgens Van Klaveren werden 'onze vissers' door de actie gedwarsboomd. De Almeerder is niet de enige Flevolander die kritiek heeft op Greenpeace. Zo heeft Anja Keuter van visserijbedrijf Keuter BV uit Urk laten weten aangifte te doen tegen de milieuorganisatie. Volgens haar zijn bewust de levens van Noordzeevissers in gevaar gebracht door de actie. Zij ging woensdagavond met Greenpeace in debat tijdens het tv-programma Pauw op NPO 1.

Ook Pim Visser van Visned vreest voor de veiligheid van de vissers. Volgens hem kunnen de netten van kotters achter de keien blijven haken, waardoor kleine vissersboten zelfs kunnen omslaan.
reacties (29)

 • .\/\/.

   

  Had de Hoge Raad niet al eens een uitspraak gedaan over dit onderwerp?

  reageer
 • tja

   

  En er blijven maar mensen roepen dat het een beschermd gebied is, dat is het niet! Er mag gevist worden. Weten jullie trouwens dat 2/3 van de noordzee beschermd gebied is er wordt dus maar op één derde gebied gevist? Het is dus een uit de lucht gegrepen argument dat de noordzee leeg gevist wordt, het publiek gelooft het helaas maar al te graag.

  reageer
 • Cees Dekker

   

  Prima actie van Van Klaveren. Ook een helder verhaal van Anja Keuter bij Pauw: zij was die Greenpeace meneer verbaal en zeker ook qua argumentatie duidelijk de baas. Normaal gesproken zou je verwachten dat de rechter Greenpeace zal veroordelen. Maar de Nederlandse rechtspraak kennende......

  reageer
 • Ton

   

  Het is een bijzonder stukje natuur, laat dit stukje Noordzee met rust er is voldoende water omheen om wel te vissen. Je kunt ook je gezond verstand gebruiken of moet alles in regels vastgelegd worden, wij willen toch juist minder regels.

  reageer
 • adv

   

  niet komen? momenteel nog steeds vrij gebied om te vissen. onderzoek eerst voordat jij je mening geeft

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • IK

   

  Dat heeft te maken met EU afspraken, dit gebied ligt buiten de 12 mijlzone van Nederland en moet dus in EU verband over worden beslist wat betreft visserij. Mag totdat er vanuit Brussel anders wordt besloten gewoon gevist worden.

  reageer
 • klaas

   

  Ach het is bijna weer urkerdag.dan komen al die klagers op deze site weer naar urk om gratis vis te eten welke ook op de klaverbank gevangen kan zijn.maar wat maakt dat op dat moment ut het is immers gratis

  reageer
 • .\/\/.

   

  Die van Klaveren is eigenlijk ook een soort visser. Met een sleepnet ragt hij over de bodem, en hoopt wat ongenoegen in zijn netten te vangen. Daar kan hij bij de afslag (=verkiezingen) geld voor vangen (=kamerzetels).

  reageer
 • Andreeee

   

  U begrijpt werkelijk niet wat 'eigen rechter spelen' betekent? Er wordt helemaal niet geoordeeld of wat dan ook.

  reageer
 • sander

   

  Kritiek op Greenpeace ? Deze aktie van Greenpeace gaat 10 bruggen te ver. Greenpeace mag niet voor eigen rechter spelen , alle gelden van deze club in beslag nemen !!

  reageer
 • RWS

   

  Het is juist als reservaat aangewezen omdat het een kraamkamer is voor jonge zeedieren, dus waarom zou het dan niet voor de visserij gesloten zijn?

  reageer
 • kees

   

  Kees als je nergens verstand van hebt moet je ook geen mening geven waarschijnelijk blijf je zelf in een uitkering hangen

  reageer
 • ron

   

  waarom neemt men bij de politie een aangifte op? de actiegroep kondigt het volledig aan in het nieuws !!! de vissers mogen er niet komen heb ik begrepen dus hoezo gevaar ??? hebben ze geen navigatie aan boord of zo ???

  reageer
 • IK

   

  (Urker) vissers houden zich aan de geldende wet- en regelgeving, het is de overheid die daarin tekort schiet (in dit geval de EU) Wat greenpeace nu doet is misdadig en tegen elke wet, is het recht in eigen hand nemen. Zou hetzelfde zijn als ik morgen de hekken rond de Oostvaardersplassen verwijder omdat ik het niet eens ben met het gevoerde beleid. Ook daarmee berokken je anderen schaden en breng je mensenlevens in gevaar! (Denk aan aanrijdingen met edelherten op de A6)

  reageer
 • kees d.

   

  Als Urker vissers zich niet aan de regels willen houden en vissen in natuurgebieden, de Nederlandse regering en Europa niets doet moet je voorkomen dat ondermaatse vis uit de natuur wordt gevist. Die gebieden zijn niet voor niets aangewezen als natuurgebied. Je kan er heel moeilijk een hekwerk omheen zetten.

  reageer
 • IK

   

  Het klopt dat de Nederlandse regering dit gebied heeft aangewezen als natuurgebied, echter geld dat niet door de visserij! Daarvoor moet de EU wetgeving maken omdat NL geen eigen wetgeving mag maken voor de visserij, mag alleen de EU.

  reageer
 • Klaas Visser

   

  Het gaat Greenpeace alleen maar om aandacht. En die krijgen ze volop, zelfs ook door deze reactie. Gewoon compleet negeren. Discussie is onmogelijk met deze lieden, ze hebben sowieso alle medewerking van de media. Ieder die anders denkt als Greanpeace wordt neerbuigend als dom en archaïsch weggezet. Helaas.....

  reageer
 • ??

   

  Wat een achterlijke reactie... We mogen blij zijn dat er toch nog iemand opkomt voor de vissermannen, de "voormannen" van de vissers heb je nauwelijks gehoord

  reageer
 • Willem

   

  Laat Anja Keuter zich inzetten voor de legale horeca. Wat heeft ze Urk en de visserij wederom belachelijk gemaakt. In de visserij hebben we Johan Nooitgedacht, die heeft er voor gestudeerd.

  reageer
 • Jaap

   

  Laat de visserij een andere woordvoerder kiezen i.p.v. Anka Keuter. Ze wil alleen maar wethouder worden. Waar was gisteren de Urker visserij wethouder. Was hij weer op duikvakantie en geniet hij juist van die stenen op de bodem?

  reageer
 • RWS

   

  Sinds 27 augustus 2014 is de Klaverbank door het rijk officieel aangewezen als zeereservaat, ter bescherming van de zeevogels en de onderwaternatuur. Dus officieel is het er niet toegestaan hier te vissen, dat weten de Urker vissers vast ook, dus wie is er nou een criminele organisatie?

  reageer
 • John

   

  Greenpeace kan en mag geen eigen rechter spelen en moet dus dit gedrag achterwege laten. Jarenlang lid geweest maar het is allang niet meer mijn organisatie met veel te veel doorgeschoten stomme acties. De Postcodeloterij zou de donaties nu dus ook achterwege moeten laten.

  reageer
 • Andreeee

   

  Aandachttrekker. Men mag daar niet vissen dus wat is het probleem. Denemarken heeft op dezelfde manier ook zee-natuurgebieden beschermd.

  reageer
 • Neve

   

  beste bb, waar kunnen we in de wet vinden dat de Nederlandse/ Europese vissers niet op de klaverbank mogen vissen en weet u wel wat en waar de klaverbank is ? Verdiep je eerst eens in de materie voor je zulke reacties plaatst. De Noordzee wordt streng gecontroleerd door vele contoleschepen van de Europese lidstaten , de schepen worden 24/7 real time gevolgd dmv volgsystemen die verplicht aan boord zijn. Zouden de kotters dan echt in verboden gebieden zijn? Dus iedereen die de walgelijke acties van Greenpeace klakkeloos napraat zonder te weten waar het over gaat aub stoppen met die onzinreacties.

  reageer
 • Jan van buiten Urk

   

  Het is volgens mij nog steeds niet aangewezen als 'natuurgebied' en het is onzin om te beweren dat ze 'precies daar' moeten vissen, het is waarschijnlijk gewoon een prima visgebied. Ik ben zelf overigens geen deskundige op het gebied van de visstand of wat dan ook. En dat je ze tot nu toe alleen vanuit Urk hoort komt gewoon omdat ze de grootste vissersvloot van Nederland hebben, dat lijkt me vrij logisch. En dat heeft dus niets met 'boven de wet staan' te maken.

  reageer
 • Faerie

   

  Ik vermoed een publieke opinie die meer positief is richting Greenpeace. Vraag me alleen af of grote keien dumpen zo goed is voor het behoud van het ecologisch systeem. Jammer dat de regering en de visserij (en hun aanhangers) niet gewoon met woorden in kunnen zien dat behoud van natuurlijke balans in gebieden waar wij ons voedsel vergaren zo extreem belangrijk is voor ons allemaal.

  reageer
 • Urker

   

  Is de snelweg zo klein dat je niet met je auto op 1 van de rijstrooken kan blijven stilstaan??? Dit is bewust mensen in gevaar brengen. Als deze club zomaar stenen kan dumpen, waarom kan iemand dan geen stenen op de A6 neer pleuren omdat er misschien wel eens een auto teveel langs kan komen? Als de overheid dit toelaat, is het een vrijbrief voor elke willekeurige gek om actie te ondernemen zonder gestraft te worden. Deze club (greenpaece) is gruwelijk de weg kwijt en slaat de plank in dit geval behoorlijk mis.

  reageer
 • bb

   

  In een natuurgebied hooren ze niet thuis die vissers de zee is zo groot en precies daar moeten ze vissen alleen urk hoor je er over voor de rest niemand staan zij boven de wet?

  reageer
 • Jon

   

  Is de Noordzee dan zo klein dat dat gevaar groot is? Buiten dat ligt er wel meer op de zeebodem waar je achter kan blijven haken. Vind t nogal een rare stelling.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert