Piloot luchtballon handelde juist met landing in Gooimeer

ALMERE
De piloot van de luchtballon die in juli 2013 een noodlanding maakte in het Gooimeer bij Almere heeft begrijpelijk gehandeld door in het water te landen. Dat is de conclusie van de Onderzoeksraad voor Veiligheid. Dit vanwege het weer, het tijdstip, de aanwezige gasvoorraad en de verwachte vaarrichting naar het Markermeer.

De ballon steeg op in Amersfoort en moest landen vanwege de weersomstandigheden. Een eerste landingspoging mislukte door de wind, bij een tweede landing werd de mand over de grond getrokken en door een rietkraag gesleept waarop de piloot hem weer liet stijgen. Uiteindelijk zette hij de daling in bij Almere met de hoop dat het water de ballon zou afremmen.

Toen de mand het water raakte, kon een aantal van de passagiers hun hoofd nauwelijks boven water houden en sommigen gingen helemaal onder water. Drie van de 11 aanwezigen raakten gewond. De ballon kwam uiteindelijk tegen de dijk tot stilstand. De Onderzoeksraad concludeert ook dat de weersomstandigheden anders waren dan het KNMI had verwacht en had doorgegeven aan de piloot.

reacties (2)

 • Andreeee

   

  Ballonvaren is gewoon te gevaarlijk als burgervertier en varen met passagiers moet gewoon verboden worden. Stel je voor dat andere activiteiten regelmatig zouden eindigen in crash-landingen met botbreuken of natte pakken. Je kan op de verdere doden wachten. Bij de krankzinnige vertrekmethode zijn al doden gevallen.

  reageer
 • Jaap

   

  hebben ze daar twee jaar voor nodig gehad om dat te onderzoeken???

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert