Bataviahaven is parkeerboetes voor passagiers zat

LELYSTAD
Directeur Joop van Diest van de Bataviahaven in Lelystad is het zat, dat passagiers van cruiseschepen in de haven parkeerboetes krijgen. Volgens hem is dat dit weekend opnieuw zeker vijf keer gebeurd.

Mensen die bagage aan boord brengen, krijgen een boete van parkeerbeheer als ze langer dan 10 minuten met hun auto in de haven staan. Vooral ouderen hebben volgens Van Diest iets langer de tijd nodig. De parkeerboetes zijn de directeur al langer een doorn in het oog. Eerder heeft een reisorganisatie voor cruiseschepen Lelystad al de rug toegekeerd door de parkeerboetes.

De gemeente beloofde maatregelen te nemen. Zo zou er een slagboom komen bij de haven, maar die is er nog steeds niet. De boetes kosten Lelystad volgens Van Diest toeristen en veel goodwill, terwijl de gemeente juist meer cruiseschepen naar de stad wil lokken.


reacties (51)

 • Jan Bekker

   

  De verantwoordelijken van de gemeente Lelystad begrijpen nog steeds niet dat je de middenstand met het parkeerbeleid de das om doet. Deze ambtenaren zijn derhalve niet voor hun taak geschikt en hun salaris kan je beter aan nuttiger zaken besteden. Veel meer blauwe zones met een tijdsduur van twee uur instellen zou een veel slimmere zet zijn. Misschien dat er ooit nog ambtenaren komen die dat begrijpen.

  reageer
 • gcj Roord

   

  Stop nu eindelijk met betaald parkeren kost ons handen vol geld(500 duizend euro)per jaar,alleen om een leger controleurs aan een baant te helpen

  reageer
 • Arno

   

  wat een onzin verhaal, meneer van Diest staat zelf ook altijd fout geparkeerd... Er staan vaak het hele weekend auto's fout geparkeerd.., het zegt meer over de slechte organisatie van de haven... Geef de mensen meer uitleg waar de parkeerplaatsen zijn... Ze kosten nog niet eens 4 euro per dag...

  reageer
 • frits

   

  Correct. Dat gemeenten wat willen doen aan de handhaving in de gemeente: logisch. De politie doet het immers niet meer, en de kleine ergernissen van de burgers moeten wel aangepakt worden. Maar als dit leidt tot de beruchte binnenquota van de politie (maar dan op gemeentelijk niveau) zijn we in dit land niet goed bezig. Nederland wordt al steeds bekrompener, en steeds meer dichtgereguleerd. Overbodige regels moeten gewoon geschrapt worden. 50 en geen 70 op de Westerdreef en Houtribdreef: onzin. Geen perzikbomen in Lelystad: waanzin. Niet een gewone blauwe zone met 30 minuten parkeren in de Baravia Haven: wie is daarbij gebaat?

  reageer
 • frits

   

  Ja, zo is het. En dan inderdaad nog de zinloze slagboom van de Oostvaardersdijk bij de Bataviawerf verplaatsen. zoals Wieb meldt. Deze slagboom is totaal zinloos, en staat er alleen maar omdat bepaalde wethouders een persoonlijke historische band hebben met de Bataviawerf. Zo wordt het geld van de gemeenschap verkwist...

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Wieb

   

  Nog even een aanvulling, deze slagboom heeft nog nooit dienst gedaan, staat daar dus totaal nutteloos.

  reageer
 • Wieb

   

  Men spreekt hier ook over een slagboom, maar volgens mij staat deze er wel, alleen op de verkeerde plek, op de Oostvaardersdijk met camera en al achter de Bataviawerf. En dit al 2 jaar. Ik snap nu pas waarom er zo'n groot tekort is op de parkeervoorzieningen en denk dat dit tekort ongeveer gelijk is aan de prijs is van zo'n slagboom.

  reageer
 • Henk

   

  gemeenteraad en college: luister goed naar de behoeften die de charters, cruiseschepen en gasten hebben. Dicteer niet vanaf een afstandje waar men het mee moet doen, maar zorg er voor dat de regelgeving passend is bij 's lands meest gastvrije haven.

  reageer
 • Henkie

   

  Ja, en dat geld willen de gemeenten nu voortaan zelf houden, plus ook andere obertredingen mogen beboeten.. om de stadskas aan te vullen. Op elke slak wordt straks zout gelegd door een in drie dagen opgeleide, moeilijk in het bedrijfsleven te plaatsen persoon in uniform. Leuke tijden gaan we tegemoet.

  reageer
 • Barbara

   

  Alleen mensen waar niet mee gesproken hoeft te worden voelen zich geroepen dit werk te doen, of erger, zij worden er juist om die eigenschap speciaal voor aangesteld. Daarnaast kun je hen ook niets kwalijk nemen, want ze handelen naar de wet. De opdrachtgever zou je dan aan moeten spreken. En dat is ook zoeken in een hooiberg want wie neemt nog zijn verantwoordelijkheid?

  reageer
 • Dick

   

  Nee niks er van, wat een BOA uitschrijft gaat naar de staat. En niet meer naar de gemeentekas. Helaas. Nieuws een beetje beter in de gaten houden. Maar goed, als zo'n BOA toch alleen maar geld kost, waarom schaffende gemeentes ze dan niet gewoon af. Hebben we die drie ton tekort op de begroting ook weer opgelost. En verder? Waarom moet in dit land alles altijd met een boete worden afgedaan? Soms helpt een gesprek meer dan domweg die boete uitschrijven. Maar dan moet je ook andere vaardigheden hebben dan schrijven, praten met iemand is moeilijk, dat kunnen de BOA's niet.

  reageer
 • danny

   

  Dan moet je je gewoon houden aan de regels. Regels gelden nu eenmaal ook voor bedrijven in Bataviastad.

  reageer
 • Donald

   

  Ik snap sowieso niet waarom er nog boetes moeten worden uitgeschreven in Lelystad, ze komen toch al structureel 3 ton tekort op jaarbasis aan parkeergeld en dat nemen ze voor lief, kunnen ze net zo goed dit ook wel afschaffen.

  reageer
 • Roel

   

  Ja zeker wel, maar nog nooit meegemaakt dat ik langer dan 10 minuten voor de deur van een hotel, boot of wat dan ook kon parkeren.

  reageer
 • frits

   

  Inchecken heeft niets met laden en lossen te maken. Dat is even je bagage uit de auto aan boord zetten, en dan wegwezen. Inchecken kun je prima doen als je auto in de parkeergarage staat.

  reageer
 • Jos '56

   

  Klopt helemaal, met sommige van die lui valt absoluut niet te praten, starre houding en oogkleppen op!!

  reageer
 • KC

   

  Wat heeft Wout Jansen wel goed geregeld. Oja, een grindstrandje bij Betaviahaven bij de KNRM voor de deur. Een lachertje.

  reageer
 • frits

   

  Klopt in dit geval niet helemaal. De gemeente maakt de kosten voor de BOA's, maar de opbrengst van de boete voor overtreding van het parkeerverbod gaat naar het rijk. En de medewerkers zijn wel bezoldigd;ze doen dit niet als hobby.

  reageer
 • frits

   

  De gemiddelde agent kent de regels ook niet. Gemeente en rijk hebben er geen gekd voor over om de salarissen te verhogen, waardoor wat beter opgeleide mensen agent of BOA zouden kunnen worden. Overigens zou ik er erg voor zijn om de oude gemeentepolitie weer in te voeren in plaats van BOA's, maar de rijksoverheid kiest liever voor centralisatie van de politie en herprioritering van de taken. Om dan toch nog iets te doen aan parkeeroverlast, milieudelecten, snelheidsovertredingen is de inzet van BOA's nodig. Anders gebeurt er helemaal niets meer. In dit concrete geval is er overigens geen discussie over dat de havenbezoekers de regels overtreden. Je mag daar niet parkeren, en langer dan 10 minuten bij je auto weg zijn, geldt als parkeren. Dat doet de politie niet anders.

  reageer
 • frits

   

  Het is de gemeenteraad die geen gratis parkeren wil in Lelystad. steeker nog, het college heeft voorgesteld om de tarieven niet verder te verhogen en de tekorten op de parkeerexploitatie te accepteren, maar de raad wil dat niet. Dat ligt dus niet aan parkeerbeheer. Tijdens de raadsverkiezingen waren er partijen die het betaald parkeren af wilden schaffen, maar de inwoners hebben nauwelijks op die partijen gestemd.

  reageer
 • frits

   

  Als je bij je auto bent, tellen die tien minuten niet. Het gaat om mensen die meer dan 10 minuten bij hun auto vandaan blijven. Dan is het inderdaad geen laden of lossen meer, maar gewoon gratis parkeren waar het niet mag. Aan verkeersregels moet je je gewoon houden, of anders zorgen dat de regels aangepast worden, maar daar is in dit geval duidelijk geen politiek draagvlak voor, anders was het bij de andere bekeuringsgolven al wel aangepast. Maar zelfs Wout Jansen heeft dit niet voor Van Diest willen regelen.

  reageer
 • Geert

   

  Net als bij de Verkeerspolitie; het zijn allemaal onbezoldigde belasting-incasso-dames en heren. De overheden hebben in dit land nu eenmaal een chronisch tekort aan euro's ook al pakken ze de gemiddelde werknemer al voor 40 tot 50 %........ Bizar allemaal.

  reageer
 • MKM

   

  Ooit in hotel, cruiseschip of een andere plek ingecheckt? Parkeren, bagage uit auto, inchecken (evt met wachttijd) naar kamer/hut met bagage en weer terug naar auto. In negen van de tien gevallen zou mij dat niet in 10 minuten lukken, laat staan een oudere of iemand die moeilijk te been is of erger. Oplossing lijkt me vrij simpel. Gewoon een half uurtje van maken of slagboom. Totdat het geregeld is controleurs andere instructie geven. Beetje gastvrijheid lijkt me op z'n plaats...

  reageer
 • bernhard

   

  Lelystad de meest ongastvrije stad van nederland ik meid dezeplaats al met mijn touringcar gast vrijheid nooit van gehoort 11

  reageer
 • Ilse

   

  Parkeerbeheer en bijbehorende 'manager parkeren' (ja echt!) van Lelystad zijn bijzonder klantonvriendelijk. Niet alleen daar, maar eigenlijk in heel Lelystad. De middenstand krijgt het overal steeds moeilijker, dus zou het toch logisch zijn om hen een beetje tegemoet te komen door het parkeren in de buurt makkelijker en gratis te maken. Dit is de enige manier om nog met internet te kunnen concurreren. In plaats daarvan loeren de parkeerbeheerjongens echt als aasgieren op overtreders. Nu begrijp ik natuurlijk ook wel dat deze meneer nog veel harder zou klagen als het parkeren daar gewoon gratis zou worden en zijn gasten vervolgens helemaal niet meer kunnen parkeren omdat iedereen daar dan gaat staan, maar uit ervaring kan ik zeggen dat de 'manager parkeren' (ja echt!) zich wat flexibeler en inventiever op zou stellen.

  reageer
 • Els

   

  Vraag me af welke overlast die boten veroorzaken, merk er nooit wat van, is wel gezellig ze in de haven aan de pier te zien liggen. Waar staan die overlastparkeerders dan? Op de pier? Meeste langparkeerders strijken neer als er niet eens een boot ligt, maar gewoon even gaan verpozen op de kop van de pier, gezellig een uurtje of wat op een bankje zitten. Mensen die uitvaren zullen de auto toch niet zo lang laten staan, hij kon maar pleite zijn als je weer aanlegt ;) Jammer als er inderdaad al rederijen zouden zijn afgehaakt. Soms is simpel nadenken ook voor hen met een +50 IQ niet zo gemakkelijk ;)

  reageer
 • Cos

   

  Burocraten

  reageer
 • Henk

   

  voor het 'lossen' van invalide familie leden heb je even wat meer tijd nodig... Resultaat: boete

  reageer
 • Marcel B

   

  Tja, parkeerbeheerders zijn nou eenmaal een stelletje vreselijke kneuzen die kicken op hun machtspositie.

  reageer
 • bb

   

  10 minuten moet genoeg zijn maar als je eerst koffie gaat drinken of geen zin heb om een stukje te lopen schiphol precies het zelfde hoor je nooit iemand over Wat hier nu aan de hand is is dat de schipper zijn auto daar neer gezet had en die een bon kreeg au

  reageer
 • Tom

   

  tja, tjonge jonge..... laten we hier zorgvuldig mee omgaan! Dit zijn tenslotte de mensen die Lelystad de welvaart brengen. Eerst een dagje winkelen in de Grodiaan, de nacht doorbrengen in een hotel, lekker uit eten gaan in onze restaurants. Dan moeten we toch niet zeuren dat de burgers van Lelystad de kosten van die parkeervoorzieningen op zich nemen. En een klein advies aan dhr. Van Diest: neem ontslag, stop ermee als je er zo genoeg van hebt. Scheelt een stuk in jouw gemoedsrust en spaart ook nog eens meer als 100.000,-- euro uit!

  reageer
 • Hoi

   

  Jaloers omdat je niet mee kan zeker?

  reageer
 • Louise

   

  Je hebt elke 4 jaar de kans om het stadhuis schoon te vegen. Dat heet democratie. Ga dan stemmen op een partij die het wel weet. Niet moeilijk, kun jij ook.

  reageer
 • Roel

   

  Tien minuten moet toch ruim voldoende zijn om twee plunjezakken uit de auto te pleuren. Zal wel weer de happy few betreffen die vindt dat regels niet voor hen gelden. Gewoon blijven handhaven

  reageer
 • .\/\/.

   

  Als dat 'schoonvegen' zo hard nodig is, waarom is het dan bij de laatste verkiezingen eigenlijk niet gebeurd?

  reageer
 • Paul

   

  Ja, de politiek, praatjes, praatjes, en nog eens praatjes.

  reageer
 • Ingrid

   

  Ik begrijp het niet. Bagage aan boord brengen, dus laden en lossen. Hoe lang heb je nodig? Of gaan ze eerst de bagage uitpakken voordat ze de auto wegbrengen? Of is € 3 soms teveel (dagkaart Batavia Stad parkeren). Joop van Diest kan er wel klaar mee zijn, maar als er toch een bord staat dat je er maximaal 10 minuten mag staan, wat denken mensen dan. Dat geldt voor mij niet?

  reageer
 • balikci

   

  die parkeerbeheerders zijn net een aasgiers die boetes willen uitschrijven je hebt geen enkel kans meer als ze je te pakken hebt

  reageer
 • J. F.

   

  Ja inderdaad. Aso's zijn het met hun boten, weg er mee. Ze veroorzaken super veel overlast? :(

  reageer
 • ron

   

  Enerzijds kinderachttig van de gemeente maar anderzijds meer dan 10 minuten is ook wel best veel. Je kan toch de mensen ook waarschuwen 'haal je auto meteen weg' of is dat te moeilijk?

  reageer
 • Ab

   

  Zo'n patkeerbeheerder is ook niet de slimste. Veels te rigide houding.

  reageer
 • KC

   

  Het zijn wel degelijk de bekende gele briefjes. Dus een boete. .

  reageer
 • Henk

   

  Het is ook echt triest van parkeerbeheer om met je klokje te wachten. Je kan, lijkt mij, ook even een praatje maken en vragen hoe of wat.

  reageer
 • ach ja, gemeente en flexibel zijn, dat zijn 2 woorden die niet bij elkaar passen.. je kan met de gemeente prima afspraken maken, alleen doordat er met name wethouders werken met het gemiddelde IQ van 50 zijn ze de gemaakte afspraken de dag erna al kwijt, behalve als het in hun eigen straatje past en ze er vooral zelf beter van worden. Tijd dat we het stadhuis als bevolking van Lelystad eens schoon gaan vegen.

  reageer
 • Hoepel ook op met die klote boten hier....

  reageer
 • William

   

  Het is natuurlijk tweeledig. Want aan de andere kant zou deze meneer ook op zoek kunnen naar alternatieven om ervoor te zorgen dat de auto's daar sneller weg kunnen.

  reageer
 • kees d.

   

  Het is geen parkeer boete maar parkeerbelasting en die stroomt wel gelijk de gemeente kas is.

  reageer
 • kees d.

   

  Is toch lekkere binnen loper voor de gemeente Lelystad! Hoe wil je meer toeristen trekken als je maar blijft schrijven.

  reageer
 • Freek

   

  weggaan uit Lelystad lijkt me de beste optie.

  reageer
 • klaas

   

  Struikrovers zijn het

  reageer
 • KC

   

  Hoe jaag je toeristen en boten weg. Ik dacht dat Lelystad het toerisme hoog in haar vaandel had. Dus niet! Of wil de gemeente geen geld uitgeven voor de voorzieningen voor deze schepen? De gemeenten willen ook dat de BOA's de boetes gaan innen en niet de politie. Dit is dus een voorbeeld dat je dat niet moet doen. Zij kennen de verkeersregels en verkeersborden niet eens. Bijvoorbeeld een parkeerverbod is nog geen stopverbod. Zij bekeuren toch.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert