Veel bijval voor Urker protest tegen Greenpeace

URK
Een Urker oproep om aangifte tegen Greenpeace te doen vanwege het storten van stenen in de Noordzee krijgt veel bijval.

Volgens initiatiefneemster Anja Keuter heeft zij via e-mail al meer dan 300 steunbetuigingen ontvangen. Veel beroepsvissers en visserijbedrijven zouden net als Keuter aangifte willen doen. Maandag wordt duidelijk of dat gezamenlijk kan of dat elke belanghebbende dit individueel bij de politie moet doen.

De vissers zijn boos op Greenpeace. De milieuorganisatie stort grote stenen in delen van de Noordzee om te voorkomen dat daar met sleepnetten gevist kan worden. Maar volgens de vissers is dit levensgevaarlijk omdat viskotters hierdoor kunnen omslaan.

reacties (13)

 • jaap-jan w

   

  Bloemen voor deze vrouw en opheffen die maffia club genaamd greenpeace! Stomme naam voor zon club misdadigers eigenlijk ....

  reageer
 • Swiebertje

   

  Misschien jij niet Kaya maar velen wel gezien de hoeveelheid donateurs. En voor Tom, waarvoor zouden we er anders zand gewonnen hebben in het verleden?

  reageer
 • Kaya

   

  Iets beter lezen of nadenken. Dat 300 steunbetuigingen erg weinig is in verhouding tot de aanhang van Greenpeace is een constatering, daarmee volg ik geen mening van een ander. Mijn gedrag ken je niet dus je kunt niet beweren wat ik wel of niet afkoop. Overigens eet ik geen vis dus ik doe in elk geval niet mee aan de vernielingen die de visserij aanricht.

  reageer
 • Tom

   

  Het maakt mij nederig door een zo'n ruimdenkend mens als jij terechtgewezen te worden. ""Zet de oogkleppen af, zie dat het zanderige grond is."" je hebt gelijk, de Klaversbank is bekend om zijn zanderige bodem. Ik ben blij dat jij je hierin goed verdiept hebt.

  reageer
 • Jan

   

  laat de vis eens met rust een paar jaar Laat ze zich eens voorplanten in plaats van alles leegvissen Blokkeer die havens maar lekker. Of meer blokken inzee

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Swiebertje

   

  Beste Tom, wat een ontzettend kortzichtige reactie. De Klaverbank is aangewezen als zogeheten Natura 2000 gebied met prachtige natuur. We zien het elke week weer op zee hoe mooi het is en hoe prachtig. Over eigen verantwoordelijk nemen hoef je niet naar de Nederlandse visserman te wijzen. Al jaren zijn wij aan het innoveren. Of het gaat om de pulskor met een wing(in combinatie met minder gasolieverbuik/CO2 uitstoot), of het gaat om de afbreekbaarheid/slijtage van ons nettenmateriaal, of het gaat om het meenemen van opgevist afval, of het gaat om pogingen met andere visserijmethodes met minder bodemberoering(twinriggen/snorren), het MDV visschip. Allemaal initiatieven die vanuit de sector zelf zijn gekomen. In dat licht bekeken is het dan ook niet vreemd dat we enige moeite hebben met het sluiten van nog meer gebieden voor visserij! Ook gezien het feit dat eerdere projecten in deze trant lieten zien dat dit niet het door de groene brigade voorspelde effect zou hebben. Sterker nog, een afname van bestanden. Vandaar ook dat mijn collega's en ook vele bewindslieden in Den Haag deze keer gelukkig wat kritischer zijn en er niet direct gebieden sluiten. Want net zoals jacht,veeteelt en landbouw prima kan in en rondom natuurgebieden is ook visserij een wezenlijk onderdeel van de natuur en daarom kan dat prima op de Klaverbank. Want vandaag is het de Klaverbank en morgen de Doggersbank en ga zo maar door. De mechanische kokkelvisserij moest wijken in de Waddenzee. Het voorspelde bleef uit en nu mag de garnalenvisser en wie weet straks de mosselvisser zijn biezen pakken??? Zet de oogkleppen af, zie dat het zanderige grond is. Verdiep je in zaken als getij,stroom,temperaturen,voedingsstoffen,zandwinning en zie dat het allemaal veel complexer is. Zie hoe de visserijdruk is afgenomen, zie onze innovatie en durf met ons de dialoog aan te gaan hoe we nog beter kunnen. Maar kom dan ook met kennis en niet zomaar wat roepen.

  reageer
 • Tom

   

  Je hebt volkomen gelijk Swiebertje, de besluitvorming is nog niet afgerond. Maar dat o.a. de Klaverbank door de Staatssecretaris is aangewezen als beschermd gebied geeft jou in het geheel niet te denken, he?? Je eigen verantwoordelijkheid nemen mbt dit soort natuurgebieden komt je zeker slecht uit. Naar mijn mening zijn het voornamenlijk mensen als jij die de visserij beroepstak een slechte naam geven!

  reageer
 • Swiebertje

   

  Nog een keer dan maar, welke regelgeving? Er is geen enkel verbod op vissen in de Klaverbank!

  reageer
 • Hans de Boer, Lelystad

   

  Wellicht dat Greenpeace aangifte kan doen tegen Keuter wegens het willens en wetens negeren van de regelgeving. Dat is namelijk pas echt crimineel.

  reageer
 • Klaas

   

  kaya moet een praten waar ze verstand van heeft

  reageer
 • Swiebertje

   

  Verstand is dun gezaaid. Wat is er makkelijker dan de mening van een ander volgen en je eigen gedrag af te kopen met een donatie. Kun je toch mooi jezelf op de borst kloppen hoe goed je bezig bent.

  reageer
 • Urker

   

  Verkiezingen zijn pas over enkele jaren, maar twee tot drie zetels erbij is het streven, plus het begeerde wethouderschap zal het doel zijn.

  reageer
 • Kaya

   

  300 steunbetuigingen (van vissers?) vind ik niet bepaald veel. Zeker niet als je dat tegenover bijna 500.000 donateurs (en waarschijnlijk nog veel meer sympathisanten) van greenpeace zet :-) Als vissers niet met hun verwoestende sleepnetten de Noordzee opgaan is er trouwens geen probleem.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert