Geld Jeugd GGZ-instelling voor nieuwe patiënten is op

ALMERE
Max Ernst GGZ heeft een intakestop afgekondigd voor patiënten die gebruik willen maken van de Jeugd GGZ van deze organisatie in Almere. In een brief aan ouders die hun kinderen hebben aangemeld voor behandeling, schrijft de organisatie dat haar beschikbare budget voor dit jaar al volledig op is.

In de brief wordt de oorzaak gelegd bij de transitie. Voorheen betaalde de zorgverzekeraar de behandelingen, nu doet de gemeente Almere dat. Max Ernst GGZ spreekt van een "uiterst zorgwekkende situatie". Volgens de instelling zou ook bij andere GGZ-instellingen in de regio het beschikbare budget voor dit jaar inmiddels op zijn.

Directeur Fabian Jacobs van Max Ernst GGZ laat weten dat de brief is verstuurd aan enkele tientallen ouders die hun kind hebben aangemeld voor behandeling. Volgende week is er een gesprek met de gemeente Almere. Jacobs hoopt dat er dan een oplossing komt voor de ontstane situatie. De gemeente Almere laat weten onderzoek te doen naar de kwestie.

In Zeewolde was in februari het budgetplafond bij een specialistische verslavingskliniek bereikt, terwijl er wel een jongere met spoed zorg nodig had. De gemeente Zeewolde heeft er toen voor gekozen die behandeling extra in te kopen.



reacties (14)

 • Jojanneke

   

  Dit is toch verschrikkelijk voor de jeugd in Almere die een behandeling of beoordeling nodig hebben. Max Ernst is een gedegen en serieuze instelling. Hoezo heeft de gemeente maar even bepaald dat deze organisatie het wel met 50% minder kan doen?? Wie bedenkt zoiets?? Wat voor vooropleiding heeft die iemand gehad? Die had toch al op zijn klompen kunnen aanvoelen dat dit niet gaat werken. Maar eigenlijk is het natuurlijk ook te gek voor woorden dat de zorgverzekering het niet meer hoeft te betalen. Welke bestuurder van Nederland heeft dat bedacht?? En waarom? Die zorgverzekeringmaatschappijen hebben miljoenen op een bankrekening staan!! Daar kunnen ze maar weer beter de jeugdzorg van gaan betalen. De jeugd is de toekomst!! (Of telt dit alleen voor de jeugd die geboren is met een gouden lepeltje in hun mond?)

  reageer
 • ruud vanroosmalen

   

  Max Ernst GGZ blijft zich inspannen om samen met de gemeente Almere tot een oplossing te komen. Kinderen die zorg nodig hebben mogen niet de dupe worden van afwenteling op de te beperkte budgetten die de gemeenten in Nederland krijgen van de Rijksoverheid

  reageer
 • Ruud van Roosmalen

   

  Ja sorry, ik denk dat te maken heeft dat ik per ongeluk op de verkeerde knop duwde in de zin van niet op "reageer", maar " ik heb een klacht over deze reactie". Overigens vind ik dat nog steeds geen reden om jouw reactie weg te halen.

  reageer
 • Henkie

   

  Dank je voor je antwoord Ruud, dat schept meer duidelijkheid. Overigens is het mij een raadsel waarom mijn reactie met de vraag die jij nu beantwoord door de redactie is verwijderd.

  reageer
 • Ruud van Roosmalen

   

  Max Ernst GGZ moest het in 2015 met 50% minder budget doen dan in 2014 door de systematiek van vaststellen budget bij de decentralisatie en is bij aanbieding contract direct aangegeven dat dit ontoereikend is en tot problemen zou leiden

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • bb

   

  Ik vind dat als er tegen woordig een scheet dwars zit ze naar een instanties gaan of een rugzakje willen Daar gaat Nederland nu aan kapot

  reageer
 • Jeroen

   

  Ambtenaren zijn net mensen ,iedereen mankeert wel iets.Ze zijn vast voor hun goede kwaliteiten aangenomen ,zoals sociopatie heb vertrouwen in ze .Zie het aan de positieve kant ,je hebt nu nog tijd om met je kind door te brengen. voor dat je het weet zijn ze volwassen .dan denk je terug aan die mooie momenten zoals de eerste psychose van je kind mede mogelijk gemaakt door de gemeente .Echte toppers die ambtenaren.ze bezuinigen ons goed weg.

  reageer
 • Dnz.

   

  Ligt het probleem niet een overheid hoger die het "probleem" jeugdzorg verder heeft gedecentraliseerd met veel te weinig budget.

  reageer
 • Jos

   

  hoop dat ze ook de verantwoording nemen als hierdoor ongelukken gebeuren

  reageer
 • Sandra Mol

   

  De gemeente heeft simpelweg te weinig ingekocht. Ze hadden ook geen flauw idee hoeveel van wat ze nodig hebben, maar riepen wel heel hard "wij kunnen het voor minder geld!" Ik ben benieuwd wat voor verkeerde hoeverlheden zorginkoop er uit de kast komt.

  reageer
 • jan.nop

   

  enorm triest dat er vooraf zo mega slecht is gecalculeerd. Je zou maar hulp willen en dan tot 2 januari 2016 mogen wachten. De fout licht in mijn denk wijze bij de beide partijen die de afspraken maakten.

  reageer
 • Marijke

   

  Ik wens alle betrokken ouders en hun kinderen heel veel sterkte toe.

  reageer
 • Ilse

   

  Schrijnend, maar niet onverwachts. Dit is waar voor gewaarschuwd is en waar in de raad van verschillende gemeenten naar gevraagd is. Gelukkig heeft het college van Dronten uitgesproken dat in deze gemeente niemand tussen wal en schip terecht zal komen en kinderen niet de dupe van de transities........ ik ben benieuwd wat zijn woord waard is!

  reageer
 • Karel

   

  De schuld ligt niet bij de gemeente maar bij de svb die niet uitbetaald

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert