Rijkswaterstaat waarschuwt via navigatie voor ongeval

FLEVOLAND
Rijkswaterstaat gaat automobilisten op de Flevolandse snelwegen waarschuwen voor ongelukken en pechgevallen via het navigatiesysteem en de verkeers-app. Het gaat om een experiment dat de veiligheid van weginspecteurs en weggebruikers moet vergroten.

De inspecteurs rijden vaak in gele pick-ups en komen als eerste aan bij een ongeval. Zodra ze arriveren, drukken ze op een rode knop waardoor de locatiegegevens worden verzonden. Die melding ontvangen weggebruikers die het ongeval naderen via een waarschuwingssignaal op hun navigatiesysteem of verkeers-app.

De proef wordt gehouden op delen van de snelwegen A1, A6, A27, N50 en A28. Na drie maanden wordt gekeken of het daadwerkelijk heeft bijgedragen aan de veiligheid en wordt besloten of het systeem landelijk wordt uitgerold.

reacties (12)

 • Anna

   

  Toch wel handig die pickup als er spullen van een kar zijn afgewaaid of er een dood dier van de weg gehaald moet worden...

  reageer
 • Hendrik...

   

  Het wordt tijd dat in de auto alle apparatuur uit gaat en alleen de automotor aan staat om te rijden. Dan ben je gedwongen op de weg te letten en kan tenminste reageren als de verkeerssituatie dat vraagt.

  reageer
 • Joop

   

  Waarom rijden die gasten in een vervuilende pick-up?

  reageer
 • kees d.

   

  Je hebt gelijk! de mentaliteit van de gemiddelde automobilist moet veranderen. Ongelukken gebeuren doordat men met andere dingen bezig is en de ogen niet op de weg heeft. Als men zoals geleerd heeft de ogen op de weg houdt en een redelijke afstand houdt op de voorganger zodat er altijd een auto tussen kan scheelt aanrijdingen en files.

  reageer
 • Dick

   

  Het belangrijkste is dat weggebruikers weer gaan opletten in het verkeer. Hoeveel mensen niet met hun ogen afgewend naar een telefoon ik dagelijks zie rijden, het is niet verwonderlijk dat die weginspecteurs van de weg worden gereden.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Dick

   

  Er moet gewoon een uniforme manier van verkeersinfo melden komen. Als de VID via alle radiostations op de zelfde manier verkeersinformatie verstrekt kunnen alle Radio's en navigatiesystemen met TMC op deze signalen meeliften. Maar ook een incident op een weg moet direkt gemeld gaan worden en niet bij het eerstvolgende nieuwsblok zoals het nu gebeurt. In Duitsland word je gewoon op elk moment op de hoogte gehouden van incidenten.

  reageer
 • Martijn

   

  Laat ze een voorbeeld nemen aan hun Duitse collega's van de staatszenders WDR en SWR. Zelf 'kans op vallende rotsblokken' wordt daar vermeld.

  reageer
 • Bestuurder

   

  Dit werkt! In het buitenland zie ik regelmatig wegwerkzaamheden, ongevallen en filemeldingen op mijn systeem. Prima.

  reageer
 • .\/\/.

   

  Ja, het leven is niet eenvoudig als je alleen in bezwaren denkt.

  reageer
 • MKM

   

  Als je app of navigatie niet aan hebt staan werkt het niet nee, maar dat geldt voor veel meer. Als aanvulling op de zichtbare waarschuwingen op de weg zal het zeker wel nut hebben. Je mag je telefoon onder het rijden best gebruiken, alleen niet vasthouden. Ik zet 'm veelal in houder met verkeersapp aan. Werkt prima.

  reageer
 • "De Verkeers-app". Wat is dat?

  reageer
 • mr

   

  Verkeers app werkt nogal. Je mag onder het rijden géén telefoon gebruiken. En de navigatie is leuk als je die aan hebt staan. Anders werkt dat óók niet. Initiatief is super maar moet wel een andere manier zijn. Niet dat ik nu weet hoe je dat dan moet doen hoor ūüėČ

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert