Geldproblemen Jeugd-GGZ niet beperkt tot één instelling

ALMERE • Do 21 mei 2015 | 13:57 • Donderdag 21 mei 2015 | 13:57
De geldproblemen bij de Jeugd-GGZ in Almere lijken zich niet te beperken tot één instelling. Dat blijkt uit een rondgang langs enkele andere organisaties voor psychische zorg voor jongeren.

Woensdag werd bekend dat Max Ernst GGZ een intakestop heeft afgekondigd omdat de zorgverlener het toegewezen budget voor dit jaar al volledig heeft gebruikt. Daardoor kunnen tientallen mensen die zich hebben aangemeld niet worden geholpen

GGZ Centraal, veruit de grootste aanbieder van jeugdgezondheidszorg in Flevoland, zegt dat prognoses erop wijzen dat het budget eerder op is dan verwacht. Op dit moment kan de instelling nog wel gewoon nieuwe jongeren behandelen.

Volgens directeur Frits Liefferink moeten alle GGZ-instellingen het dit jaar met 20 procent minder geld doen ten opzichte van 2014. De verwachting was dat door veranderingen in de zorg het aantal doorverwijzingen naar GGZ-instellingen zou afnemen. Tot nu toe lijkt daar echter geen sprake van te zijn.

Ook GGZ-aanbieder De Geheime Tuin verwacht dat het toegewezen budget te weinig is om dit jaar iedereen te kunnen helpen. De wachtlijst bedraagt daar inmiddels drie maanden en het is nog maar de vraag of alle jongeren op de wachtlijst geholpen kunnen worden. De problemen zijn volgens directeur Lara de Bruin in Almere groter dan in andere regio's waar De Geheime Tuin actief is.

PVV-raadslid Anette Raijer zegt vier zorgaanbieders te hebben gesproken die nauwelijks of geen budget meer hebben, maar liever niet in de publiciteit komen. De partij stelt de kwestie donderdagavond aan de orde tijdens de Politieke Markt.
WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel