Geldproblemen Jeugd-GGZ niet beperkt tot één instelling

ALMERE
De geldproblemen bij de Jeugd-GGZ in Almere lijken zich niet te beperken tot één instelling. Dat blijkt uit een rondgang langs enkele andere organisaties voor psychische zorg voor jongeren.

Woensdag werd bekend dat Max Ernst GGZ een intakestop heeft afgekondigd omdat de zorgverlener het toegewezen budget voor dit jaar al volledig heeft gebruikt. Daardoor kunnen tientallen mensen die zich hebben aangemeld niet worden geholpen

GGZ Centraal, veruit de grootste aanbieder van jeugdgezondheidszorg in Flevoland, zegt dat prognoses erop wijzen dat het budget eerder op is dan verwacht. Op dit moment kan de instelling nog wel gewoon nieuwe jongeren behandelen.

Volgens directeur Frits Liefferink moeten alle GGZ-instellingen het dit jaar met 20 procent minder geld doen ten opzichte van 2014. De verwachting was dat door veranderingen in de zorg het aantal doorverwijzingen naar GGZ-instellingen zou afnemen. Tot nu toe lijkt daar echter geen sprake van te zijn.

Ook GGZ-aanbieder De Geheime Tuin verwacht dat het toegewezen budget te weinig is om dit jaar iedereen te kunnen helpen. De wachtlijst bedraagt daar inmiddels drie maanden en het is nog maar de vraag of alle jongeren op de wachtlijst geholpen kunnen worden. De problemen zijn volgens directeur Lara de Bruin in Almere groter dan in andere regio's waar De Geheime Tuin actief is.

PVV-raadslid Anette Raijer zegt vier zorgaanbieders te hebben gesproken die nauwelijks of geen budget meer hebben, maar liever niet in de publiciteit komen. De partij stelt de kwestie donderdagavond aan de orde tijdens de Politieke Markt.
reacties (7)

 • Tomatoms

   

  Wat ik lees is dat er vooral wordt gewezen maar de overheid. Begrijpelijk, maar heb je niet zitten te slapen als organisatie als je bij voorbaat al weet dat je 20% minder inkomsten binnen krijgt?

  reageer
 • HM

   

  Tegenwoordig wordt er ook voor elk wissewasje professionele hulp gevraagd. Aangezien er ook op bijna elk kind wel een kwaaltje met bijbehorende afkorting geplakt kan worden, stijgt het aantal vragen explosief. Als je dan ook nog eens een groep (vaak op zich goed bedoelende) hulpverleners hebt, die elke vraag uitgebreid willen honoreren, is het niet gek dat het eind zoek is en het budget op. Niet voor alles is een leger van hulpverleners nodig op kosten van de belastingbetaler.

  reageer
 • Henkie

   

  20% minder geld op jaarbasis en in mei is het geld al op. Aantal doorverwijzingen is niet zoals verwacht afgenomen. Bij een gelijkblijvend aantal doorverwijzingen zou je dan verwachten dat de problemen pas eind derde, begin vierde kwartaal dit jaar de kop opsteken. Is het aantal doorverwijzingen dan toegenomen? Of zijn de budgetten met meer dan 20% gekort? Of is de zorg ineens veel duurder geworden?

  reageer
 • Tom

   

  Echt, Bert? I geloof best dat er zaken niet goed gaan daar, maar is het niet erg extreem om te stellen dat de " GGZ erg veel schade aanricht " ?? En dan dit " Het is een publiek geheim dat psychologen vaak Psychologie gaan studeren om aan zichzelf te therapeuten. Wees gewaarschuwd ! " ... ; waar haal je het vandaan om een hele groep professionals op deze manier over een kam te scheren en te diskwalificeren. Bah!!

  reageer
 • krek

   

  Gelukkig krijgen we de Floriade! Dan komt alles goed!

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • mevrouwtje

   

  laat almere dat geld wat voor de floriade wordt gebruikt maar in deze instellingen gooien, helaas is een mensen(kinder)leven niks meer waard, heelllll triest om verdrietig van te worden het binnenkomend geld is voor de gemeente hier belangrijker dan zijn burgers dat is ook op te maken uit dat waar ze het aan uitgeven enof in investeren, hoop dat ze goed kunnen slapen als straks weer een geestelijk ziek persoon zich van het leven heeft beroofd doordat deze of niet of niet optijd hulp heeft gekregen

  reageer
 • bert

   

  Op zich is het niet zo erg dat er bezuinigd wordt op de GGZ. De GGZ richt namelijk ook erg veel schade aan , aan hulpzoekende mensen. Men gaat er automatisch maar vanuit dat hulp per definitie goed is. Dat is niet zo. Reeds mijn moeder sprak over "hulp van de wal in de sloot " Dat is nu juist iets waar de GGZ in uitblinkt. Bij de GGZ zitten veel psychologen, die vaak gekker zijn dan de meeste patienten. Het is een publiek geheim dat psychologen vaak Psychologie gaan studeren om aan zichzelf te therapeuten. Wees gewaarschuwd !

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert