Lelystad voert dienstencheques in voor hulp

LELYSTAD
Lelystadse 75-plussers en mantelzorgers kunnen vanaf 1 juli huishoudelijke hulp inkopen met een zogeheten dienstencheque. Het college van b en w heeft deze week besloten het systeem van dienstencheques in Lelystad in te voeren.

Per dienstencheque betaalt een oudere of mantelzorger dit jaar een eigen bijdrage van 7,50 euro. De gemeente betaalt het restbedrag dat aan de zorgverlener is verschuldigd.

Per week mag maximaal twee uur huishoudelijke hulp worden ingekocht. De cheque is een idee van koepelorganisatie Actiz. Die hoopt op die manier zoveel mogelijk werknemers in de zorg aan het werk te houden.

reacties (4)

 • ria

   

  En als je nog geen 75 bent maar wel hulp nodig hebt? En hoe komen we aan deze cheqs? En inderdaad is het van de zotte dat we zoiets zelf moeten betalen terweil we ook al aan het dak moeten betalen naar inkomen. Nu weet ik wel dat de schuld daarvan bij onze regering ligt. Maar wij zijn de dupe.

  reageer
 • ikke

   

  alsof je dat kunt betalen van een wajong uitkering

  reageer
 • Barbara

   

  Als u een Wajong-uitkering en ligt uw totale inkomen onder het sociale minimum dat voor uw situatie geldt? Dan kunt u in bepaalde gevallen een toeslag krijgen. Zoek contact met het UWV.

 • buuf21

   

  Ik begrijp dat uitkeringen en aow of wao uitkeringen laag zijn...ook sommige lonen zijn amper toereikend voor deze zorg maar de diensten cheques zijn CAK eigenbijdrage vrij...dus wel degelijk laagdrempeliger dan de reguliere thuiszorg ( kosten) deze mensen betalen nl wel CAK eigen bijdrage . een " zwartwerker" nemen heeft als nadelen dat bij ziekte ..vakantie..en schade door de hulp niet te vervangen of vergoeden zijn..en een "zwart " werker zal niet accoord gaan met een uurloon van €7,50 T is de keuze van de cliënt wat hun keuze is. Inleveren doen we allemaal...zelfs de thuiszorg medewerkers.

 • tja

   

  Begrijp ik hier nu uit dat je moet betalen om mensen te helpen? Dat zou toch belachelijk zijn!

  reageer
 • buuf21

   

  Helaas oud nieuws..diensten cheques zijn al een tijdje bekend bij de zorgaanbieders..maar worden pas na 1juli ingezet bij de clienten van de zorgverleners voor extra huishoudelijke hulp om zo de vermindering in uren tegemoet te komen en om zo de vervallen huishoudelijke taken op te vangen

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert