Geldtekort bij Jeugd-GGZ binnen één maand weggewerkt

ALMERE
De geldproblemen bij de Jeugd-GGZ in Almere worden uiterlijk binnen één maand opgelost. Dat belooft wethouder René Peeters. Hij zal meer geld uittrekken dan de 8,2 miljoen euro die voor dit jaar beschikbaar is. Waar dat geld vandaan komt, moet hij nog bespreken met de gemeenteraad. Peeters erkent dat bij een groot aantal aanbieders van jeugdgezondheidszorg in Almere het geld al voor het einde van het jaar op is.

Deze week werd bekend dat zorgaanbieder Max Ernst GGZ een intakestop heeft ingesteld. Dit omdat die instelling het toegewezen budget voor dit jaar al volledig heeft gebruikt. Daardoor kunnen tientallen kinderen op de wachtlijst geen hulp krijgen. Ook andere instellingen geven aan dat ze niet voldoende geld hebben voor het hele jaar.

Volgens wethouder Peeters is het geld dat de zorginstellingen krijgen gebaseerd op cijfers uit 2013. Maar nu blijkt dat de vraag naar Jeugd-GGZ in 2014 fors is gestegen. Toch zijn de budgetten dit jaar met 20 procent gekort. Hoe het kan dat meer jongeren hulp nodig hebben, zoekt de gemeente nog uit. De gemeente gaat de komende tijd in gesprek met instellingen die wachtlijsten hebben.

In totaal heeft de gemeente Almere 72 contracten afgesloten met zorgaanbieders in de Jeugd-GGZ. Die bieden allerlei soorten hulp aan jongeren, die last hebben van kleine gedrags- en taalproblemen tot zware depressiviteit.

reacties (3)

 • P.Robleem

   

  Beste .\/\/., wat fijn dat u de antwoorden op de niet gestelde vragen van de omroep hebt weten te formuleren! Dank! Wel jammer dat ik als mens uit de 'niet echte wereld' niet zo goed uit uw verhaal kan filteren wat u nu eigenlijk zeggen wilt...wat is nu concreet uw punt aangaande dit bericht?

  reageer
 • Flevoburger

   

  Ooit was de zorg een maatschappelijke verantwoordelijkheid. We zorgden goed voor elkaar. Op alle fronten is nu de zorg verworden tot een ordinair bedrijfsmiddel waarmee geld verdient moet worden. Aandeelhouders , speculanten , bobo's enz varen er wel bij. De politici ( de grondleggers voor dit systeem) rollen over elkaar heen om hun eigen verantwoordelijkheden af te schuiven en voeren een hopeloos gevecht met budgetten. De VVD'rs kijken met een tevreden blik toe.....

  reageer
 • P.Robleem

   

  Het echte probleem is natuurlijk de wachtlijst waarop de kinderen kinderen nu staan! Jammer dat daar niet meer op ingegaan wordt door Omroep Flevoland. Hoe gaat de wethouder dat nu oplossen....die kinderen hebben hulp nodig....kunnen niet een jaar wachten als de GGZ het nieuwe budget krijgt. Gaat die wachtlijst er niet voor zorgen dat er nu op andere gebieden in de zorg meer kosten komen? Kortom het budgetprobleem is opgelost, maar de jeugd én bij behorende ouders/verzorgers/scholen van die jeugd zijn de dupe! Hoe gaat de wethouder dat oplossen? Dat lijkt me de échte vraag die gesteld zou moeten worden!

  reageer
 • .\/\/.

   

  Welkom in de echte wereld, P.Robleem! En dan bedoel ik de wereld waarin de overheid de lof zingt van 'zelfstandigheid', 'eigen kracht', 'uitgaan van wat je wèl kan' en andere modieuze mantra's die uiteindelijk neerkomen op "zoek het allemaal maar lekker zelf uit". Wijkteams die op zoek gaan naar burenhulp en familie doen niets anders dan gratis arbeid recruteren om de kosten te drukken. Ondertussen stijgen de zorgkosten sneller dan de inflatie, dus komt de logische vraag opzetten: waar gaat al dat geld dan naar toe? Ook dat is in de echte wereld (welkom, nogmaals) heel verklaarbaar: sinds de zorg een markt is geworden hebben we geen zorg meer nodig, we consumeren zorg. Al die prachtige folders en lichtkranten in de wachtkamer zijn er niet alleen om ons voor te lichten, maar ook om ons aan te zetten tot consumptie. En daar doen we met z'n allen massaal aan mee. Fijne dag nog.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert