Ouders willen een hogere straf voor huisarts

LELYSTAD
De ouders van de in 2011 overleden Anton Swagerman uit Lelystad willen dat de toenmalige huisarts een zwaardere straf krijgt opgelegd. De huisarts kreeg vorig jaar een waarschuwing van het Regionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg. De ouders van Swagerman namen daar geen genoegen mee en gingen in hoger beroep. Dinsdagmiddag diende dat beroep bij het Centraal Tuchtcollege in Den Haag.

De ouders menen dat hun zoon is overleden aan nierfalen. Zij vinden dat de ervaren huisarts de nierproblemen veel eerder had moeten onderkennen. Ook steekt het de nabestaanden dat de huisarts nooit zijn excuses heeft aangeboden.

De waarschuwing geldt als lichtste straf die een arts kan worden opgelegd na medisch tekortschieten. De huisarts heeft de straf geaccepteerd en zegt meermalen contact te hebben gezocht met de ouders, maar dat zij dat juist altijd hebben afgehouden.

reacties (7)

 • Matt

   

  Vreselijke gebeurtenis natuurlijk. Maar ik vind de straf prima. Iedereen maakt fouten, ook artsen. Moeten er volgens u nog meer mensenlevens overhoo gehaald worden?? Dat deze arts hiermee moet leven is al straf genoeg. Verdere maatregelen zouden puur wraak zijn, en dat is belachelijk en bekrompen. Toch sterkte met het verwerken van uw verlies!!

  reageer
 • manuela

   

  Tot dat het iemand in je eigen omgeving treft! Want dan praat je niet meer zo makkelijk! Het zal je gebeuren dat je kind meerdere keren naar de huisarts gaat voor hetzelfde probleem en er niets aan gedaan word, en hij zichzelf vergiftigd doordat zijn nieren niet meer werken. Nee dan mag je niet zeuren want dat is ongepast!

  reageer
 • anoniem

   

  Een diagnose duurd een tijdje Anton liep al maanden bij de huisarts vanwege klachten die serieus genomen hadden moeten worden maar afgescheept zijn. Dus voordat er geoordeeld wordt denk je is in hoe dit soort reacties voor de familie zijn (ja daar ben ik 1 van)

  reageer
 • Ron

   

  Arts zegt dat familie geen kontakt wil hoe kan hij dan excuses aanbieden.

  reageer
 • Andreee

   

  De patiënt is ziek. Een arts stelt duizenden diagnoses per jaar. Dat is niet altijd eenvoudig. En soms is de juiste diagnose pas laat te bereiken. Het idee dat het altijd snel en goed moet zijn is gewoon een illusie. Ondanks systematisch werken lukt het soms niet. Daar boos over worden is gewoon ongepast en nutteloos.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • manuela

   

  Laten rusten Ron? Als je kind onverwachts door een medische fout zomaar uit je leven word gerukt, dat kun je niet laten rusten! De huisarts had op zijn minst zijn excuses kunnen maken voor zijn fouten. Familie Swagerman heel veel sterkte met weer al het verdriet dat naar boven komt nu!

  reageer
 • Ron

   

  Misschien is het voor de ouders beter dit te laten rusten. De jongen krijgen ze er niet mee terug. Alhoewel, als de huisarts vaker fouten maakt moet hij gestopt worden. Moeilijk.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert