Oppositie wil onderzoek naar problemen Schouwburg

ALMERE
Er moet een extern onderzoek komen naar de interne problemen bij de Schouwburg Almere. De oppositiepartijen in de gemeenteraad willen daarvoor volgende week een motie indienen.

De Schouwburg in Almere is bezig met een veranderingsproces en voor de daarvoor noodzakelijke verbouwing stelt de gemeente 3,5 miljoen euro ter beschikking. In het management zijn er de afgelopen weken grote problemen geweest, waardoor vier van de zeven projectleiders zijn vertrokken.

Wethouder Frits Huis zei donderdagavond in de gemeenteraad dat het veranderingsproces en de verbouwing op schema liggen. Hij vertrouwt op toezeggingen daarover van de Raad van Toezicht. De oppositie is daarover niet gerustgesteld.

reacties (6)

 • ron

   

  de organisatie is op afstand gezet maar wordt volledig gesubsidieerd door de gemeente. hoezo dan geen bemoeienis mee mogen hebben.

  reageer
 • Bas

   

  Geweldig: de wethouder die twee jaar geleden 'anonieme bronnen' gebruikte om Kaf aan te vallen, roept nu dat het niet mag! Wat een hypocriet! Weet u het nog? ''Intimidatie'', dat was toentertijd zijn stokpaardje. Dank aan alle klokkenluiders! Hoera!

  reageer
 • Kees

   

  Soms is een botte bijl beter dan pappen en nathouden. We kunnen allemaal lekker meningen ventileren. Maar we weten het niet. De gemeente heeft geen bevoegdheid om zich met de operatie van deze stichting te bemoeien. Dus extern onderzoek kan alleen als de RvT dat goed vind. Huis merkte terecht op dat zijn enige taak is bewaken dat de subsidie gelden goed besteed worden. Als extern onderzoe

  reageer
 • gerard

   

  Het blijft merkwaardig hoe in deze managementcrisis wordt gehandeld door zowel de directeur als de Raad van Toezicht. De directeur herkent zich niet in de kritiek en de RvT bagatelliseerd het meningsverschil tussen 'directie en een aantal medewerkers'. Als vier van zeven projectleider onder druk zijn vertrokken, over een verschil van inzicht over de uitvoering van zelf mee vormgeven beleid, dan heb je een crisis gecreëerd. Met een RvT bestaand uit zes mensen met ervaring in toezichthoudende functies, kennis hebben van concerncontrolling en nota bene bemiddeling in de culturele sector zou je toch mogen verwachten dat ze deze crisis op een andere wijze zouden benaderen en op een adequate manier zouden oplossen. Hier is dus bewust gekozen voor de botte bijl, voor het machtswoord. De manier waarop de ontslagen projectleiders zijn behandeld getuigt van weinig diplomatie, los van het oordeel of het ontslag correct is of niet. Het heeft veel weg van het eigen vege lijf redden wat toch niet het doel kan zijn en zeker de moeizaam verlopende transitie niet ten goede komt. Te laat de problemen onderkend? Politieke druk? Misschien is een onafhankelijk onderzoek zoals voor gesteld in de gemeenteraadsvergadering door de oppositie niet zo gek. Wellicht dat dit de ingegraven posities van alle partijen weer vlot kan trekken. Transparantie voor de (betalende) burgers van Almere in dit gevoelige dossier is het minste wat van de politiek mag worden verlangd.

  reageer
 • Hannes

   

  Alleen de buitenkant geeft al aan hoe kil en saai de Kunstlinie / Schouwburg is gebouwd. En wie bepaalt de kunst? dat is maar weer afwachten, "ieder zijn mening". Dat het een rommelpotje is dat staat als een paal bovenwater. Op naar een vastberaden Floriade? "dat is niet te vergelijken met aardbeienteelt. Zeker niet op de locatie waar ze de Floriade willen gaan bouwen. Er is nog genoeg tijd om de oogst anders in te zaaien. Hopelijk dat het weer dan mee zit.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Brenda

   

  Het debat in de gemeenteraad werd paniekerig en arrogant gevoerd, vooral door mevrouw Joziasse (VVD) en wethouder Huis (Leefbaar Almere)! Hun afleidingsmanoeuvres (protocollen en procedures) werken niet meer. Zij gaan allemaal nat, net als alle andere coalitiepartijen, de RvT en de directeur. De grote schoonmaak is begonnen, maar nog niet klaar. Hulde aan de oppositie, Omroep Flevoland en Almere Leaks!

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert