Rechter hekelt beleid rechtshulp

ALMERE
De gemeente Almere heeft ten onrechte geweigerd de advocaat te betalen van een inwoner, die zelf de rekening niet kon voldoen. Volgens een recente uitspraak van de rechtbank Midden-Nederland deugt de regeling voor de vergoeding van rechtsbijstand van de gemeente niet.

De gemeente vond dat de Almeerder een eigen bijdrage voor rechtshulp moest betalen, hoewel hij rechtshulp kon krijgen omdat hij in de bijzondere bijstand zat.
De gemeente beriep zich op een regeling, waarbij juridische bijstand pas een tweede keer wordt vergoed. De rechtbank vindt die regeling onwettig.

De Sociaal Raadslieden en advocaten vinden het eerlijker als rechtsbijstand aan minima de eerste keer wel wordt vergoed, maar daarna niet meer. De gemeente bestudeert of de uitspraak van de rechter reden is om het beleid aan te passen.

reacties (1)

  • Barbara

     

    Een eerste keer wel vergoeden, en een tweede maal niet. Die volgorde lijkt logischer, maar schiet toch ook tekort? Stel je moet twee of drie procedures starten waar complexe zaken spelen,dan moet je er een of twee laten schieten, omdat klassen justitie dat zo voor die mensen geregeld heeft? Je mag je dus als arme sloeber gewoon en oor laten aannaaien zonder in het verweer te kunnen komen? Sommige advocaten sporen tegenwoordig ook niet meer hoor.Wat minder luxe kantoor behuizing b.v. scheelt op zijn minst behoorlijk wat onkosten voor hen..

    reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert