Staatsbosbeheer schoot in totaal 1280 dieren af

FLEVOLAND
Staatsbosbeheer heeft in april 170 grote grazers afgeschoten in de Oostvaardersplassen. Het gaat om edelherten, konikpaarden en heckrunderen.

In totaal werden er deze relatief zachte winter 1280 grote grazers afgeschoten. Vorig jaar waren dat er nog geen 200. Volgens Staatsbosbeheer is die enorme toename te wijten aan de lage sterfte van vorig jaar.

In opdracht van de overheid schiet Staatsbosbeheer de dieren af om onnodig lijden te voorkomen. In het natuurgebied tussen Lelystad en Almere lopen bijna 5000 grote grazers rond. Het afschotseizoen eindigde 30 april.

reacties (33)

 • R. Risseeuw

   

  Ja, Natura2000, het magische woord is gevallen en dit doel heiligt de middelen. Dus wederom een lapmiddel om deze norm te halen. Wanneer er structureel niets veranderd in het beheermodel grote grazers zal men periodiek tegen hetzelfde probleem oplopen, een te grote populatie grazers en verdere kaalslag van de nog intact zijnde gebieden, Oostvaardersveld en Hollandse Hout. Het aantal geschoten Konikpaarden is inderdaad groot en zelfs bij de strengere winters niet eerder voorgekomen, of ze hebben nu eindelijk het probleem gezien dat er bij een groot deel van de populatie paarden zware hoefproblemen zijn.

  reageer
 • henkb

   

  Drooglegging te maken met Natura 2000 en daarnaast wordt spoedig Oostvaardersveld en Hollandshout opengesteld voor het Roodwild. Trouwens ongeveer 10% afschot bij de konikpaarden valt mee toch.

  reageer
 • R. Risseeuw

   

  De Oostvaardersplassen zijn als experiment dus totaal mislukt, het bewijs is de aankomende "reset" van het gebied door in de komende jaren het waterpeil te verlagen om de rietvelden te herstellen "hoezo niet ingrijpen in de natuur" , die overigens nooit natuur is geweest maar een omheind stuk zeekleigebied maar dit terzijde. Het grote aantal afgeschoten grazers is niets anders dan een voorschotje op wat er nog komen gaat. Vooral het grote aantal afgeschoten paarden is hier een teken aan de wand. Het zit namelijk zo dat voor het herstel van de rietvegetatie in het nieuwe "resetplan" het jonge riet, evenals overige vegetatie de kans moet krijgen om te groeien. Met de huidige graasdruk is dit ten ene male onmogelijk en zal er dus hevig moeten worden ingegrepen in de populaties grote grazers. Het plaatsen van een raster tussen het huidige begraasbare deel en het nieuwe tijdelijk droog te leggen deel is niet mogelijk daar er dan juridisch wat veranderd. De totale oppervlakte van het gebied waar de dieren dan kunnen lopen valt dan technisch gezien tot onder de 5000 ha waardoor deze dieren dus gaan vallen onder de wet op "gehouden dieren" waardoor SBB een zorgplicht krijgt net zoals elke andere veehouderij, en dat willen wij natuurlijk niet. Dus binnen nu en het in werking treden van de tijdelijke drooglegging zal er elk jaar een substantieel deel van de populatie worden afgeschoten, ongeacht strenge winters of slechte conditie van de grazers.

  reageer
 • jordy

   

  Vul ons land maar met gelukszoekers !

  reageer
 • Louise

   

  We laten we mensen creperen op bootjes in de Middellandse Zee maar als het over dieren gaat is het opeens wel zielig.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • .\/\/.

   

  Het is weer het gebruikelijke gehuil. Wanneer beseft men nu toch dat dat gebied het aantal dieren voortbrengt dat het kan voeden? In een strenge winter gaan er veel dood (honger, kou, ziekte), in een zachte winter minder. Leven en dood horen gewoon bij de natuur. Dat gekwezel over zielige dieren komt van mensen die dat niet accepteren voor dieren met een bepaalde aaibaarheidsfactor. Die moeten thuis de Disney-DVD van Bambi maar opzetten. De Oostvaardersplassen zijn geen hertenkampje. Ik denk dat als er veel krokodillen in de Oostvaardersplassen zouden leven er geen protest tegen afschot zou zijn.

  reageer
 • Frank

   

  Sluit me helemaal aan bij deze reactie. De OVP zijn overbevolkt.

  reageer
 • bergerac

   

  Als ik alles Zo doorlees heb ik gewoon het idee dat er veel te veel dieren op een te kleine oppervlakte lopen. Men heeft nu dus veel te laat ingegrepen want anders hoef je niet zoveel af te schieten denk ik. Ik vind het wel vreemd dat veebedrijven andere regels hebben dan hier in de Oostvaardersplassen gelden.

  reageer
 • Sonja

   

  heb je slimme nadenkende Peter weer met hypocriet.. Wij mensen plaatsen maar dieren en beslissen ook over hun lot!! Vlees eten omdat we t nodig hebben is anders dan dit!!!

  reageer
 • Dennis

   

  Is een castratie niet een betere oplossing als je een goed aantal dieren hebt.. Dan komen er geen nieuwe aanwas.. of je castreert een bepaald deel.. zodat er minder nieuwe dieren komen.. of iig in verhouding tot het sterfte cijfer...

  reageer
 • Tom

   

  ach ja , meid: jij slaat nooit een mug dood toch??

  reageer
 • Henk

   

  Dit is en blijft geen natuur. In echte natuur kunnen de beesten weg. Hier zitten ze opgesloten. Blijft schande. Staatsbosbeheer is een vorm van dictatuur. Kappen. Of boswachtertjes ook in een afgesloten gebiedje zetten met te weinig vreten. Kijken hoe ze dan praten.

  reageer
 • Ww

   

  Helaas zijn het geen jagers die hier een afschotvergunning krijgen, maar het zijn de mensen van Staatsbosbeheer zelf die met een kogelgeweer incl geluidsdemper (elders verboden, hier toegestaan) schieten. Overschot aan dieren komt voor een groot deel door de jonge zeeklei (Vruchtbare grond, in het voorjaar ruim voedselaanbod). Verbindingszone voegt weinig toe. Grazers gaan weg naar hoger gelegen droge gebieden met beschutting en komen niet terug. De enige goede oplossing is een jaarlijkse afschot, zodat het aantal grazers in evenwicht is met het voedselaanbod. Is gewoon halveren van de wildstand.

  reageer
 • Neve

   

  dit zou een prachtig onderwerp zijn voor die nieuwe Wildernis 2 . Prachtige beelden van jagers die de zgn ongerepte natuur op peil knallen met dubbelloops jachtgeweren. Of mag dat niet gezien worden op de internationale filmfestivals ? Vast wel een prijs waard

  reageer
 • Mariska

   

  Je legt de vinger precies op de zere plek. Ongelovelijk dat er nog mensen zijn die het belangeloos opnemen voor dit schandalige beleid. Gelukkig zijn er ook nog mensen met een hart en verstand.

  reageer
 • Carry

   

  Een dier heeft net zoveel recht op leven als jij. Dus ja mensen die dieren zo behandelen zien er geen been in om mensen ook zo te behandelen. En vooral te oordelen over een ander.

  reageer
 • Moi

   

  Er lopen teveel MENSEN rond op aarde. WIJ zijn helaas degenen die alles bepalen.

  reageer
 • lekker bekrompen weer, vorig jaar was deze discussie ook, en toen riep iedereen dat de dieren die zwak zijn afgeschoten moeten worden. er is voer genoeg echter door dat het kudde dieren zijn zoeken ze minder snel zelf naar verse grond om te grazen. natuurlijke dood prima, maar bij afschieten kunnen ze het vlees nog gebruiken, b.v. voor een voedselbank.

  reageer
 • D.van Dierenvriend

   

  In totaal zijn er deze winter 1365 dieren gestorven waarvan er 1280 geschoten moesten worden omdat de conditie te slecht was om de winter door te komen. Gewoon een nationale schande!

  reageer
 • kees d.

   

  Om te voorkomen dat er te veel grazers komen vind ik dit een goede vorm van kritisch faunabeheer. Als dieren het naar hun zin hebben komen er jongen en anders niet. De plekken die jullie kunnen zien zijn idd kaal, maar met een goede telescoop zie de grazers overal in het gebied en zijn ze gewoon goed aan grazen.

  reageer
 • Dollemina

   

  Of ik het verschil tussen dier en mens niet ken? Als geen ander. Ik ben alleen razend dat deze arme dieren niet gevraagd hebben of ze in dat stuk natuur mochten verblijven. Doen we dat met alles wat hier teveel is: afknallen. Hebben de jagers nog wat te doen. Nederland is ook te vol, vandaar dat ik het op mezelf betrok. 70+ dus ook geen recht op leven meer.

  reageer
 • Ron

   

  Veel te veel beesten daar in gevangenschap. Grote grazers grazen veel. Maar er is bijna niks te grazen.

  reageer
 • wild varken

   

  Of je schiet ze af, of ze sterven door honger. Dood gaan ze toch. Ik zie geen verschil!! Persoonlijk zou ik niet ingrijpen. Laat de natuur zijn werk doen. In de loop van tijd is het geheel in balans..!!

  reageer
 • Sjaak

   

  Inderdaad Drontenese. Er lopen zoveel grazers rond dat er gewoon te weinig voedsel is voor al de andere grazers. De populatie is zo enorm toegenomen dat er veel grazers afgeschoten moeten worden.

  reageer
 • Peter

   

  Iedereen weer verontwaardigd maar vanavond gewoon weer een stuk vlees op het bord. Hoezo hypocriet?

  reageer
 • Bob

   

  Wat zal er gebeuren als je zorgt dat ze wel genoeg te eten hebben? Ze hadden door moeten gaan met die verbinding zone naar de Veluwe en verder kunnen de dieren van zomer naar winter gebied emigreren

  reageer
 • Erica Hennekes

   

  Er wordt altijd gesuggereerd dat er geen sprake is van lijden of verhongering als de dieren volgens protocol worden afgeschoten. Dit punt is bereikt wanneer een dier zich afzondert van de kudde, niet meer probeert te eten, niet meer overeind kan komen, apatisch voor zich uit staart met een conditiescore 1 dat wil zeggen tot het bot vermagerd. Toch zijn er volgens de officiële tellingen nog 38 herten, 16 runderen en 31 paarden natuurlijk gecrepeerd. Qua percentage vindt men dit nog acceptabel!!!! Wanneer de eindbalans wordt opgemaakt (het verschil tussen najaars- en voorjaarstelling, blijkt dat het aantal altijd hoger uitpakt, omdat niet elk in het moeras verzopen dier geteld wordt. Wat ook nergens vermeld wordt is hoeveel dit jaar geboren kalveren en veulens sterven of geschoten worden. Wanneer je een foto van een broodmagere koe ziet, die in maart een kalf gekregen heeft, vraag je je af hoe dit afloopt. M.a.w. grootschalige, misdadige dierenverwaarlozing, overal elders (gelukkig) strafbaar. Hopelijk maakt de politiek op 2 juli a.s. eindelijk eens een einde aan dit schandaal.

  reageer
 • Koos Hopeloos

   

  Van een evenwichtig ecosysteem kan je niet spreken als meneer de jager met ze piefpampet orde op zaken moet stellen, wat een faal.

  reageer
 • bert

   

  Schande

  reageer
 • Ger

   

  Inderdaad dol. Je kent verschil tussen mensen en dieren niet.

  reageer
 • Job

   

  Heb je een gelukkig een zachte winter gehad, word je alsnog doodgeschoten...

  reageer
 • Drontense

   

  Je kan wel reageren het is al gebeurd helaas. Er lopen er teveel en dan moet het maar zo. Ik heb het idee dat er te weinig eten is.Dan worden ze zwak en mager.Hopelijk komt er een dier vriendelijke oplossing 1280 dieren is wel erg veel!!

  reageer
 • Dollemina

   

  Niet te geloven. Worden wij ouderen binnenkort ook geofferd, omdat we maar niet vanzelf mogen doodgaan.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert