Twee jaar voorwaardelijk geëist in zedenzaak Ens

ENS
Tegen de voormalige eigenaar van kinderdagverblijf 'Onze Boerderij' in Ens is in hoger beroep een voorwaardelijke celstraf van twee jaar geëist, met een proeftijd van vijf jaar. Ook moet de man contact houden met de reclassering.

De Ensenaar werd in 2012 door de rechtbank in Lelystad schuldig bevonden aan ontucht met en misbruik van circa zes kinderen die hij onder zijn hoede had bij de kinderopvang. Hij kreeg toen 22 maanden cel, waarvan 8 maanden voorwaardelijk.

De man ging in hoger beroep omdat hij de straf te hoog vond. Ook het Openbaar Ministerie ging in hoger beroep omdat de rechtbank Lelystad ten onrechte geen rekening zou hebben gehouden met enkele belastende verklaringen die slachtoffertjes hadden afgelegd.

Volgens de advocaat-generaal bij het gerechtshof in Leeuwarden zijn alle verklaringen wel degelijk betrouwbaar en tonen ze aan dat de man bij kinderen ontuchtige en seksuele handelingen heeft verricht of zich liet betasten. Zij eiste 35 maanden cel met aftrek van de elf maanden die de man in voorarrest heeft gezeten, waarna 24 maanden voorwaardelijk overblijft.

De man ontkende ook woensdag dat hij ooit ontucht heeft gepleegd. Hij zei dat hij na het zwemmen of spelen de kinderen nooit bewust heeft betast en daarbij ook nooit seksuele gevoelens heeft gehad. Foto's en filmpjes op zijn computer van blote spelende kinderen dienden als bewijs aan ouders dat er niet onoorbaars op 'Onze Boerderij' gebeurde.

Volgens zijn advocaat is de man wellicht naïef geweest en deed hij dingen die volgens de huidige normen en waarden niet kunnen, maar moet het beeld van misbruik worden bijgesteld. Het viel de advocaat op dat er ineens aangiftes kwamen tegen de man, nadat de gemeente, politie en Justitie de zaak op basis van één aangifte eind 2010 breed in de publiciteit hadden gebracht.

Een nicht en de vader van twee tienermeisjes legden slachtofferverklaringen af en zeiden dat ze nog steeds grote problemen ondervinden met wat er tussen 1996 en 2010 is gebeurd.

Het gerechtshof doet op 17 juni uitspraak.

reacties (0)

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert