Jorritsma trending topic na 'mongool'- uitspraak

ALMERE
Burgemeester Annemarie Jorritsma van Almere is trending topic op Twitter nadat ze woensdagochtend medewerkers van haar favoriete restaurant Tante Truus had gekwalificeerd als 'mongolen'.

In het restaurant werken mensen met een verstandelijke of lichamelijke beperking. Jorritsma zei tegenover een volle congreszaal dat het eten bij het restaurant goed was en voegde daaraan toe: "En je krijgt er gratis een mongool bij."

Veel mensen reageren op Twitter verontwaardigd op die uitspraak. Een woordvoerder van de gemeente laat weten dat Jorritsma het woord 'mongool' slechts als koosnaampje heeft bedoeld.


reacties (19)

 • Peter

   

  Een zeer onhandige uitspraak, maar zoals Tante Truus zelf aangeeft, zeker niet kwaad bedoeld. Mongool is een correct Nederlands woord om iemand met het syndroom van Down aan te duiden al word het ook als scheldwoord gebruikt, daardoor heeft het woord een bepaalde lading en zou een burgemeester het niet moeten gebruiken in die zin. Dat gezecht hebbende, ook een burgemeester is een mens, en mensen maken fouten, het is zo makkelijk om iedere keer vanuit je luie bank te gaan zitten reageren en met de meute mee te doen. Zie het in de context, en probeer te begrijpen dat mensen fouten maken.

  reageer
 • lelystad

   

  Heeft mevrouw Jorritsma wel eens in de spiegel gekeken?

  reageer
 • .\/\/.

   

  Dat dit trending is laat voornamelijk zien dat men zich collectief verveelt.

  reageer
 • onbegrip

   

  Zo iemand zou nooit zon functie moeten en mogen bekeden

  reageer
 • sander

   

  wat een slecht argument zeg, om kritiek te hebben hoef je het niet per se zelf beter te kunnen. Iemand anders heeft immers niet een dergelijk belangrijke functie (voorbeeldfunctie) als annemarie jorritsma

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Piet

   

  Als je niet in staat bent om eerst na te denken voor je wat zegt , ben je gewoon niet geschikt voor een publiek ambt , los van de ernst van deze opmerking , is een echt politici slimmer .

  reageer
 • EV

   

  Geachte mevrouw Jorritsma. Wat jammer deze uitspraak van u. Graag wil ik u het volgende voorstellen. Voor het vrijwilligerswerk dat ik doe in Almere werk ik regelmatig samen met mensen met een beperking. Ik verwacht dat er vandaag of morgen wel een excuus bericht voor uw uitspraak geplaatst zal worden. Om uw excuses kracht bij te zetten zou ik u graag uitnodigen om binnenkort een dagje bij ons te komen helpen. Ik hoor graag van u.

  reageer
 • Jond

   

  Goeie reactie!!!!

  reageer
 • ikke

   

  Gelukkig zijn alle mensen van onderstaande berichten zeer brave mensen en zeggen zij nooit iets wat niet mag, bravo!

  reageer
 • Job

   

  Wat doet u nu zelf?!

  reageer
 • Henk

   

  Laatst in de Media markt was er zo'n jonge verkoper en tijdens het gesprek over een nieuwe tv was die heel erg spastische aan het doen, alsof die heel nerveus is enzo. Zeg ik dan toch ook niet tegen iedereen dat hij zo spastische is?

  reageer
 • Kees

   

  Jorritsma draagt het restaurant en de mensen daar een zeer warm hard. Mongool is niet alleen een scheldwoord, maar gewoon een aanduiding van iemand met het down syndroom. Het was lief bedoeld maar kwam multintepretabel haar mond uit. Dat overkomt ons allemaal wel eens. Tante truus neemt jorritsma niets kwalijk.

  reageer
 • Chrisje

   

  Natuurlijk vindt de Manager deze "gratis" aangeboden liefkozing te tolereren, anders zou ze bij protest haar baan waarschijnlijk kwijt zijn. Jorritsma is oprecht gek op deze mensen? Waarom deze voorkeur, als ik vragen mag? Verkeerd gebruik van macht zo blijkt is niet zomaar uit te bannen. Aan het geheel vind ik niks grappigs en als ik me niet zou schamen dan zou ik toch openlijk excuses aanbieden.Hoop niet dat in de Eerste kamer zaken van belang door haar ook met dergelijke grapjes worden overgoten.

  reageer
 • Tom

   

  Ik vind mevr. Jorritsma een arrogatre, over het paard getilde, bestuurder. Maar in dit geval ben ik ervan overtuigd dat ze het echt liefkozend bedoeld heeft. Het zijn de mensen hier die het erger maken dan dat betrokkenen het ervaren hebben. Ik heb grootouders vol liefde hun kleindochter ' mijn hoertje' horen noemen. En je kunt alles uit context halen als je alleen de tekst leest, maar niet de intonatie van de stem en de blik in de ogen ervaart !

  reageer
 • mattie

   

  Dat is niet zo netjes om zo te spotten. Met zo,n functie kan je dit echt niet maken. Een excuus naar alle medewerkers zou wel zo netjes zijn. En wel in het openbaar zo dat iederéén het kan zien dat het ook wel gemeend is !!

  reageer
 • terpstra

   

  Mmm ik kreeg een boete toen ik een agent lievelijk mongool noemde.. raar

  reageer
 • koster

   

  Ik neem haar deze uitspraak zeer kwalijk. mongool is absoluut geen koosnasmpje. Tevens laf dat het via een woordvoerder wordt afgewimpeld. Ik vind dat zij openlijk haar excuus moet aanbieden. sowieso de zin "je krijgt er gratis..." Krijg ik bij de Bergerie gratis die serveerster erbij? Dacht het even niet.

  reageer
 • Peter

   

  Ik kom regelmatig bij Tante Truus en ik weet zeker dat de medewerkers er hartelijk om moeten lachen. Heel NL valt er nu over en schrijft de vreselijkste dingen over haar terwijl ze oprecht gek is op ze. Maar ja, zo zit NL nu eenmaal in elkaar,lekker twitteren en zonder nadenken eigenlijk hetzelfde doen.

  reageer
 • Bastiaan

   

  Alles goed en wel maar in een restaurant gedraag je je tegenover het personeel.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert