Raad kiest met tegenzin voor Media036

ALMERE
Media036 wordt de nieuwe lokale omroep van Almere. Een meerderheid van de gemeenteraad heeft donderdagavond met tegenzin besloten dat Willem Miermans en zijn vrijwilligers de zendmachtiging krijgen.

Media036 was samen met de Almeerse Omroep Stichting in de race voor de machtiging. Beide wilden het gat opvullen dat RTV Almere achterliet. De politiek was van beide initiatieven niet gecharmeerd, maar heeft schoorvoetend gekozen voor Media036.

De gemeenteraad draagt Media036 nu voor bij het Commissariaat voor de Media.

reacties (37)

 • Frans

   

  Haha, de apps en alles wat technisch is lijkt oke, maar verder is het 3x niets. Ik lees net dat techniek allemaal geleend is dus waar heb je het over?

  reageer
 • Theo

   

  Beste Jan. Lees je wat je schrijft? Wat is nu 100.000 euro? Geld dat beter besteed zou kunnen worden aan onze ouderen in plaats van een gesubsidieerde presentatie van een flauwekul programma op de vrijdagavond waar geen hond naar luistert en inhoudelijk ook nog eens een reclame inhoud geeft door talent, niet zijnde van Almeerse afkomst, via het publieke netwerk te promoten. Als je zo graag plaatjes wilt draaien begin dan een zender op internet. Draai je zelf voor de kosten op en als er animo voor is zijn er vast anderen die willen investeren.

  reageer
 • Victor van Steeg

   

  De AOS is een bak drijfzand. Eerder hebben ze ons benaderd voor samenwerking, maar reeds snel bleek dat deze samenwerking vrij eenzijdig zou worden waarbij alleen voordelen behaald zouden worden door de AOS. Stopgezet dus. Ik las eenzelfde scenario bij een aantal andere nieuws initiatieven waaronder het persbureau Almere. Die wist niet eens dat ze partner waren geworden. Kan het gekker?

  reageer
 • jan

   

  Het is triest dat er zo veel mensen tegen omroep Almere zijn. Ik vind het een schande dat men alleen maar over geld praat. Wat is 100.000 nou op de vele miljoen die de gemeente elk haar incasseert.

  reageer
 • Correctie

   

  Ik lees zojuist de motivatie van AOS aan de gemeente raad. Waar halen ze de volgende onzin vandaan: Wij geven de raad ook nog in overweging dat vertraging in de procedure om een voorkeur uit te spreken alleen maar kostenverhogend zal werken. De FM zender frequentie reservering voor ons gebied loopt binnenkort af. Het CvdM adviseert daarom dan ook snel te besluiten. Mocht voor uitstel worden gekozen,dient er een bedrag van ongeveer 20 tot 30 duizend euro te worden gereserveerd voor externe rapporten die verplicht opgesteld moeten worden.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • arie

   

  Het is inderdaad vreselijk Jan maar ik heb een verrassend nieuwtje voor je: Ik - en bijna iedereen - moet zelf zijn of haar hobby bekostigen. Het is werk wanneer mensen voor je willen betalen ipv je alleen subsidie geven omdat het moet.

  reageer
 • Correctie

   

  Berust op geen enkel aantoonbaar feit. Mogelijk geschreven door iemand die zelf iets te verbergen heeft op dat vlak?

  reageer
 • Correctie

   

  Professioneel nieuws maak je niet door stukjes van een website of ander medium voor te lezen. Ik gun iedereen zijn of haar hobby, maar niet geput uit overheidsfinanciën. Als je je nu nuttig wilt maken in de maatschappij help dan de zwakkeren door bijvoorbeeld regelmatig een oudere te ondersteunen, in het dierenasiel een hok schoon te maken of met een dier te gaan wandelen of anderszins. Dan doe je iets voor Almere. Plaatjes draaien met zo nu en dan een stukje, vaak nutteloos commentaar, hebben we er al genoeg van. Over commercie en Media036 gesproken, volgens mij zijn ook zij en stichting en kennen geen winstoogmerk.

  reageer
 • Vedette

   

  Die Mieremans krijgt overal een poot tussen, hopelijk verdwijnt het geld niet in zijn zakken. Hij heeft al rokende puinhopen achtergelaten bij de voetbalclubs Omniworld en Almere.

  reageer
 • jan

   

  Deze mensen maken het voor sociale maatschappelijke organisaties mogelijk om professionele nieuws te maken. De mogelijkheid is er nu niet. Deze mensen willen zich nuttig maken voor de sociale maatschappij. Waar het in Almere aan ontbreekt. Media036 is een geld gebaseerde organisatie die alleen maar winst wil maken.

  reageer
 • Johan

   

  Ik denk het niet maar weet het zeker. LinksvPolitiek Almere loopt de deur plat in de Manusscriptstraat.

  reageer
 • Kees

   

  Die 90 mensen willen een gesubsieerde hobby waar geen hond naar kijkt of luistert.

  reageer
 • Vincent Droge.

   

  De AOS propagandeert alleen maar met geleende faciliteiten van Media Choice uit Naaldwijk, inhoudelijk stelt tot nog toe niets voor. Saillant detail, deze leverancier van faciliteiten is tevens schuldeiser bij het ter ziele gegane RTV Almere welke stoeit met een erfenis van de huidige initiator van AOS. De gemeente doet er goed aan ook antecedenten te controleren. Uiteindelijk gaat het om verantwoord omgaan met gemeenschapsgeld. Daar gaan zij wel over!

  reageer
 • JP

   

  Het is eigenlijk een gestoorde gang van zaken. Maar de raad heeft Almere behoed van een financieel debacle. En wat Media036 betreft, ik wens ze veel succes en wat ik hieronder lees wat AOS al allemaal heel stoer heeft. Zo moeilijk is dat niet om een app te maken of een livestream, dat kan iedere huis tuin en keuken hobbyist. Voor Media036 ging het alleen maar om het feit dat het kwa kosten onwijs scheelt lokale omroep te zijn en dat het zonder een ether frequentie is radio toch overbodig. En het kost de gemeente geen geld verder. Prima plan wat mij betreft.

  reageer
 • Jan

   

  Lokale omroep, lekker belangrijk. Stop toch met de hobbyclubjes.

  reageer
 • Andre

   

  Is de omroep er voor de kijker, luisteraar en lezer of is de Almeerder er voor een enthousiaste praatjesmakers? Andere hobby zoeken waar je zelf niets voor hoeft bij te dragen. Probleem opgelost.

  reageer
 • Rudi

   

  Neen, het is niet verplicht. Dat zou wel gek zijn. Maar.... als zich een Stichting aandient voor een licentie dan is er een procedure. Die loopt via de gemeenteraad. Er waren er dus 2: AOS en Media036 die de licentie om te kunnen uitzenden wilden. Eentje, Media036, trok zich terug en toch later weer niet. Tussen die twee momenten is er in de achterkamertjes van de politiek aan Media036 gevraagd in de race te blijven. Dit omdat de partijen die in feite tegen een lokale omroep zijn (PVV, d66, Leefbaar, VVD en ?) dan voor het "minst kwade" (uitspraak PVV, Van DIjk) konden kiezen; Media036. Miermans (media036) heeft vergezichten geschilderd van een soort AT5 in de polder en zichzelf te kunnen bedruipen en dus geen fin. bijdrage vanuit de gemeente nodig te hebben. Als ik Miermans was, zou ik niet blij zijn met die keuze vanuit het negatieve. Als de nood aan de man komt kan ook Media036, al of niet via de rechter (daar is al jurisprudentie over) een beroep doen op het volledige bedrag dat vanuit het gemeentefonds voor een lokale omroep in Almere beschikbaar is. Het zegt allemaal niks deze keuze. Ik denk overigens dat AOS zich met argumenten bij het Commissariaat vd Media kan verweren tegen de keuze van de raad. De soap is dan nog niet ten einde. We zullen zien.

  reageer
 • Jan

   

  Het is een zeer ernstige situatie. Een 90 tal mensen kan hun werk straks niet meer doen. Nu krijgen we een commerciële omroep. Deze mensen maken slechte programma's omdat ze niet het gevoel hebben met alle sociale maatschappelijk instanties. Nogmaals het ie heel jammer dat het afgelopen is met AOS.

  reageer
 • joost

   

  klopt, lokale radio is ECHT niet meer van nu. Maar, meneer miermans van harte. u kunt uw nieuwe auto bestellen. Sommige mensen kunnen echt alles verkopen.

  reageer
 • Johan

   

  Gekleurde informatie lees ik nu al bij de AOS. Niet Almere gerichte info als Politiek (CDA) of PGB (relatiesfeer) komen relatief vaak in de publicaties van se website berichten voor. Trouwens, zonder prifessionale journalisten ga je dit ook nooit neitraal realiseen. Dat kost geld en dat is er niet.

  reageer
 • Sjors

   

  Lokale radio is iets van de jaren 80, welk normaal mens gaat luisteren naar een stel amateurs die radio omroeper willen spelen. Subsidie? laat ze het maar uit eigen zak betalen het is hun hobby die niets toevoegt

  reageer
 • Cor Toorenburg

   

  Beste Happy, De opdracht van het cvdm aan de raad was dus alleen het vaststellen van het PBO, niets meer en niets minder. Hoe het PBO er uit moet zien staat ook beschreven in de wet en de toelichtingen. Over een links clubje moet ik helaas stellen dat we inderdaad van links maar ook naar rechts signatuur mensen in bestuur, pbo en mt hebben. Alle stromingen op een na is vertegenwoordigd. Zelfs meer vrouwen in het PBO, mensen van niet westerse afkomst ruim vertegenwoordigd. Overal is rekening mee gehouden. En een hobby clubje, als je kijkt wat er in 6 maanden is bereikt, kun je het geen clubje noemen. Wij hebben een goed werkende site, app's radio stream, en sinds vorige week gesproken nieuws voor slechtziende. Ik denk dat we meer hebben laten zien dan onze collega omroep. En even die werkt ook met vrijwilligers, is dat dan ook een hobby clubje? En dan over de huur penningen. Onze voorzitter krijgt geen rooie cent van ons, wij zitten daar kosteloos, zelfs de koffie is gratis. De kosten zijn opgenomen omdat we een eigen locatie willen zoeken. Het bestuur heeft alle vrijheid dat te besluiten. Ik snap niet waarom al die insinuaties er zijn. Die zijn nergens op gefundeerd. Alles staat bij ons op de site, inschrijving kvk tot beleidsplan etc. Als er iemand openlijk is zijn wij het. Hoop je hier een antwoord te hebben geven welke je die informatie geeft welke je ontbrak

  reageer
 • John

   

  Weer een mooie bak crap bij elkaar. Kom eens met nuttige aanvullingen. lokale Omroep heeft allang zijn strijd met social media netwerken verloren en wie zit er te wachten op een weggelopen konijn als nieuwbericht. Eigenbelang zit niet verpakt in een rol. Het papieren bestuur doet de invulling va de verplichtingen. Iedereen weet dat jij de initiatiefnemer bent en chief in charge.

  reageer
 • happy

   

  Ik ben zo blij dat aos het niet is geworden. Het gaat hier om belastinggeld. En niet wie beter pbo's waar vrijwel geen enkele almeerder behoefte aan heeft. Aos blijft voor een groot deel een links hobbyclubje. Waar de voorzitter er zit om de huurpenningen te kunnen incasseren.

  reageer
 • Cor Toorenburg

   

  Johan even waarom denk je dat we een links blok hebben gevormd? Alle partijen hebben dezelfde informatie van ons gehad. Netjes op een USB stick. De opdracht die voorlag aan de raad was het beoordelen van het PBO op representativiteit, het beoordelen van het bestuur en de statuten. De kleinere partijen hebben zich daar juist op gericht, hebben ook vastgesteld net zoals het bestuur dat ons PBO voldeed. Al het anderen deed dan ook niet ter zake, bekostiging is iets voor de volgende ronde, dan moet ook bv de begroting worden doorgelicht. Dat zal nu later gebeuren bij de hoorzittingen bij het cvdm, en die was ook gekomen als de AOS was aangewezen. Die zijn immers verplicht omdat er meerdere initiatieven zijn. Dus nog even afwachten. Over je opmerking over geen informatie toevoeging, ook daar denk ik dat je niet geheel juist zit. Vaak plaatsen wij artikelen als eerste, en ja er zijn meerdere plekken waar je het kan halen. Moeten we dan al die bedrijven dan ook sluiten? immers krijg je dan wel echt gekleurde informatie. Daarnaast hebben wij een app waarop alles is te volgen, even dat heeft de plaatselijke bladen niet hier in Almere. Maar ook radio en straks TV. Ja sinds vorige week ook nieuws voor slechtziende, we spreken het in en sturen dit rond via diverse netwerken, ja ook speciaal voor die doelgroep. En even eigen belang, ik ben geen bestuurder, dit wordt door anderen besloten. Maar inmiddels zijn er 90 vrijwilligers betrokken bij de AOS.

  reageer
 • Joost2

   

  Inderdaad: waarom iets gaan subsidiëren, waar toch bijna niemand interesse voor heeft ?! Om hoeveel geld gaat het eigenlijk en kan de gemeente besluiten om gewoon geen subsidie te verstrekken? Ik lees op WP dat de gemeente € 1,30 per woning van de landelijke overheid krijgt, maar dat ze zelf mag bepalen hoeveel ze hiervan aan de lokale omroep doorgeeft: op 0,00 zetten zou ik zo zeggen en geld besteden aan andere, meer zinnige, doelen!

  reageer
 • Johan

   

  De opzet om met een links middenblok door middel van een amendement je politieke relaties een doorbraak in het voordeel van de AOS te laten beslechten is volledig mislukt. Met een geleende studio, website van een bevriende leverancier en vele kopieer en plak berichten overgenomen uit andere media heb je geen enkel bestaansrecht. Wees nu eens sportief en geef de ander de welverdiende ruimte. Zij zijn wel in staat eigen inkomsten te genereren, iets wat AOS niet voor mogelijk acht en lijken op redactioneel gebied wel in staat eigen content te creëren. Een hoorzitting is niet in het belang van Almere, doch slechts eigenbelang.

  reageer
 • Henri

   

  Media036 had zich toch teruggetrokken? Heb ik iets gemist?

  reageer
 • Jay

   

  Heb ik wat gemist? Ik dacht dat Media036 zich al een poosje geleden had teruggetrokken uit het hele gebeuren?

  reageer
 • Cor

   

  Er is vandaag alleen een voorkeursstem gegeven door de raad. Maar tevens is in het raadsbesluit vastgesteld dat ook het Pbo van de AOS voldoet. Nu komt er een hoorzitting waar beide kandidaten zich moeten presenteren en worden de werkelijke plannen uitgebreid doorgelicht. Op financieren mier, maar wel op organisatie, plannen, en haalbaarheid. En afwijzen op de begrotingsposten is een oneigenlijk besluit. Dat is wel aangegeven door een aantal partijen. Dus al eerst media036 gefeliciteerd met dit behaalde sultanaat, maar de uitkomst is niet zeker. De AOS heeft nog een hele grote kans.

  reageer
 • Jojanneke

   

  Raar gedoe, hoezo stemmen met tegenzin.... Als ik mag kiezen tussen appeltaart of slagroomtaart en ze zien er beide niet aantrekkelijk uit.... dan kies ik geen van beide!! Makkelijk zat.

  reageer
 • Kees

   

  Ik zou zeggen. Ga in de landelijke politiek en verander de Mediawet.

  reageer
 • dennis

   

  Als je iets niet wil, doe je het toch niet.... Ik begrijp hier niks van.

  reageer
 • Jaap

   

  @PZaal Ze konden wel tegenstemmen, maar MEDIA036 heef een slim politiek spelletje gespeeld. Want ze zouden terugtrekken als er tegengestemd is. En dat heeft als gevolg dat Commissariaat van de Media nog maar 1 aanvraag overhield (AOS). Waardoor die in ene veel grotere kans zou krijgen om dan de licentie te krijgen. Om die reden hebben partijen dan maar voor Media036 gestemd (vandaar de kop ook van Omroep Flevoland) omdat ze al helemaal niet AOS wilde hebben (ivm oa het geld). Ach ja zo is de politiek nu eenmaal en verder (zeker omdat het nipt is) ligt het nu bij CvdM en die kunnen ook nog alle kanten op gaan.

  reageer
 • zender

   

  de raad geeft advies. Het commisariaat vd media beslist. Er is nog niets zeker voor 036. Het is pas gedaan when the lady sings the blues. AOS houd moed.

  reageer
 • Joost

   

  Ah, en zo gaat het duizenden euro's subsidie verspild worden aan een dood medium waar niemand meer naar kijkt, alleen omdat het moet. Zonder dat ze ook maar op wat voor manier moesten bewijzen dat ze kwalitatief hoge media kunnen produceren. Over 4 jaar weer een nieuwe waarschijnlijk, zoals het altijd gaat.

  reageer
 • Pzaal

   

  Waarom met tegenzin stemmen? Dan gewoon geen lokale omroep tv toch? het is niet verplicht lijkt mij.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert