SP-er stapt al voor installatie uit zijn fractie

ALMERE
De Socialistische Partij in Almere voelt zich bestolen. Dat zegt Ans Desumma, fractievoorzitter in de gemeenteraad. Haar fractie raakt één van zijn vier zetels in de raad kwijt doordat de opvolger van SP'er en nu gedeputeerde Arie Stuivenberg in de raad, Martin van Blitterswijk vanaf volgende week een éénmansfractie gaat vormen.

Die stond vijfde op de kandidatenlijst van de SP bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2014. Hij is inmiddels geen SP-lid meer en wil zijn handen vrij hebben om zijn eigen standpunten te verkondigen. Desumma bestrijdt dat en zegt dat Van Blitterswijk heeft aangegeven bezwaar te hebben tegen de afdrachtsregeling van de SP. Die schrijft voor dat raadsleden hun vergoeding in de partijkas storten en vervolgens daar een deel van terugkrijgen.

Volgens Van Blitterswijk heeft de afdrachtsregeling geen rol gespeeld. Het nieuwe raadslid wordt volgende week donderdag geïnstalleerd.

reacties (30)

 • Willem

   

  Van Blitterswijk heeft zelf gezegd dat hij zich vrij wil uiten. De afdracht is bij hem niet ter sprake gekomen. Dit wordt nu door de fractievoorzitter naar voren gebracht als waarheid. Ik vind dit niet kunnen. Deze reactie is een fractievoorzitter onwaardig. Houdt u bij de feiten aub

  reageer
 • Ans Desumma

   

  De afdrachtregels die gelden bij de SP, zorgen ervoor dat de SP nooit financieel afhankelijk wordt van welk bedrijf dan ook. Donaties van grote bedrijven worden bij de SP niet aangenomen. De SP draait uitsluitend op de contributies van de leden en de afdracht. dit houdt de boel namelijk integer. Als je dus wel tekent voor de afdractregeling, maar achteraf je bedenkt en toch liever het geld in je eigen zak steekt, zegt dat wel iets aan over je integriteit. Dan hoor je dus niet bij de SP.

  reageer
 • frits

   

  Afdracht kan deel zijn van het spel van de SP, maar dat wet verbiedt dat soort bindende regels naar volksvertegenwoordigers. Het kan alleen een vrijwillige afdracht zijn, waar iemand ieder moment mee mag stoppen. Overigens teken bij de meeste politieke partijen de kandidaten voor een afdracht ("vergoeding aan de fractie"), dat betreft zeker niet alleen de SP. Alleen moet bij de SP iemand vrijwel het hele bedrag afstaan, en gaat het geld daar vooral naar het partijkantoor.

  reageer
 • frits

   

  Omdat hij als eerste op de kieslijst staat. Dat is gewoon de wet. De partij heeft daar geen invloed op. Dan had de partij bij het samenstellen van de kieslijst beter op moeten letten.

  reageer
 • frits

   

  En als een partij/fractie zich niet aan het verkiezingsprogramma houdt, en een enkeling wil dat wel? Dan vertegwoordigt die enkeling de kiezers meer dam de rest van de fractie. Mag hij/zij de zetel dan wel houden? En wie toetst dat? Voor het probleem van mensen die niet vanwege ideologie maar alleen vanwege het geld in de politiek zitten, is maar een goede oplossing: vergoeding voor raads- en statenleden afschaffen, of alleen nog vergoeden aan mensen die aantoonbaar minder uren gaan werken cq inkomsten mislopen in hun reguliere baan. En dan is die rare afdrachtregeling van de SP (en andere partijen) ook tegelijk weg. De vergoeding voor raads- en statenleden is namelijk niet bedoeld om partijkassen te spekken.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Ron

   

  Moeten we niet eens even met een paar man gaan praten met dit heerschap?

  reageer
 • doris

   

  Weer een zakkenvuller, bah

  reageer
 • Cees Dekker

   

  Met de SP heb ik niets, maar wel heb ik respect voor hun keuze voor partijafdracht door gekozen volksvertegenwoordigers. Meneer van Blitterswijk wist dat die regeling er was. Om dan om die reden voor zichzelf te beginnen, maakt hem tot een heel kwalijk figuur. Op de slippen van de SP binnenkomen en dan direct na binnenkomst de bekende regels niet willen accepteren. Bah, wat een zielig mannetje toch. Eigenlijk zou deze man door alle Statenleden compleet genegeerd moeten worden. De afkeuring van deze handelwijze zou de partijpolitiek moeten overstijgen.

  reageer
 • Willem

   

  ligt het ook niet aan de samenstelling van de lijst? Ik kan mij nog herinneren dat er ook iets was met de kandidaat lijsttrekkers en het kiezen van de rest van de lijst. Mogelijk heeft de kiescommissie wel een steekje laten vallen. En zo een afdrachtregeling, waarbij je 70% moet afstaan aan de partij is toch ook niet meer van deze tijd.

  reageer
 • Hannes

   

  Kan mij nu voorstellen dat er mensen zijn die niet meer gaan stemmen. Het is zeker niet meer te pijlen.

  reageer
 • ron

   

  dat idee heeft niets te maken met wat je zegt. als je een bepaald aantal voorkeursstemmen hebt (bijv 50 % van een kiesdeler zou je het recht moeten hebben; en anders niet. Maar hoeveel heeft deze man er dan ? Als ik het filmpje beluister geloof ik ook niet dat hij zo heel bijzondere denkbeelden had. 'een beetje freewheelen; dat is dan wel weer precies wat hij nu doet. als je lid wordt van een voetbalclub moet je ook geen korfbal willen spelen dat KAN niet. contributie is onderdeel van het spel van de SP

  reageer
 • .\/\/.

   

  Het lijkt me een heel slecht idee, Faerie, om de regels te willen wijzigen omdat de uitkomst je niet bevalt. Het gevolg zou namelijk zijn dat je niet meer op mensen maar alleen op een partij zou kunnen stemmen. Ans Desumma probeert de boel nog recht te praten ("dat de kiezers op een partij en het daarbij behorende programma hebben gestemd en niet op een eenling") maar hoe zit dat dan met de voorkeurstemmen die van Bitterswijk heeft gehaald? Waren die eigenlijk ook voor de partij van de ayatollah uit Oss?

  reageer
 • Jojanneke

   

  Als de SP helderziend was geweest hadden ze Blitterswijk niet op de lijst gezet.....

  reageer
 • Dirk

   

  Ja, ook binnen de SP heeft het Salon gehalte een nieuw niveau bereikt! Moet er hard om lachen....sufferds.

  reageer
 • Jojanneke

   

  Het lijkt een vooropgezet plan van deze meneer, iedereen weet dat de SP alleen een onkostenvergoeding vergoedt. Dat wist deze Blitterswijk dus ook! En nu wil hij het geld ineens wel hebben?? Raar gedraai van deze meneer. Het lijkt of hij enkel en alleen maar in de Raad wil zitten voor een vergoeding en de SP als springplank heeft gebruikt. Dit is dus echt kiezersbedrog want de mensen die op deze man gestemd hebben, hebben tevens op de SP gestemd en niet op Blitterswijk zijn nog steeds niet bekende politieke standpunten. Die kunnen wel heel veel afwijken van de SP standpunten. Daar gaat je stem!! Is dit nu democratie?? Dit lijkt meer op graaien.

  reageer
 • Faerie

   

  Ik vind echt dat die regel, die dit soort ongein mogelijk maakt, zeer snel moet worden omgevormd. Het moet zo zijn dat de Partij de zetel behoudt en de persoon in kwestie gedwongen wordt om een eigen partijprogramma pas in te dienen bij nieuwe verkiezingen. Ans Desumma heeft gelijk, de mensen stemmen op de partij en het partijprogramma. Je zou een clausule kunnen opnemen dat iemand die met voorkeursstemmen in de raad is gekomen zijn positie wel behoud voor de lopende termijn en alleen om die reden als eenmansfractie verder mag. Maar kom op! Wie neemt een eenmansfractie nou werkelijk serieus? Wat voor nut heeft het.

  reageer
 • sjonny

   

  Weer een persoon die kiest voor het geld. Welke normen en waarden heeft deze persoon?? Is zijn norm geld?? Over zijn waarden hoef je in dit geval niet te spreken..

  reageer
 • joop

   

  Jammer And dat je -voor het geld gaat- schrijft. Als dat het officiele partijstandpunt is zijn jullie zeker allemaal helderziend.

  reageer
 • Ans Desumma

   

  Helaas worden de zetels toegewezen aan de persoon die op die bepaalde plek verkiesbaar stond. Als je besluit om uit een partij te stappen behoudt je volgens de kiesregels toch het recht op de zetel. De SP betreurt uitermate dat deze zeer ondemocratische stap is gekozen en hoopt dat deze heer tot inkeer komt en zich realiseert dat de kiezers op een partij en het daarbij behorende programma hebben gestemd en niet op een eenling die voor het geld gaat.

  reageer
 • .\/\/.

   

  Vóór en tijdens de verkiezingen op de lijst van de SP, na de uitslag is de volgorde van benoemingen bekend. Daarna zegt de man zijn lidmaatschap op, maar aangezien de opvolging aan de hand van de verkiezingsuitslag gaat....komt de man gewoon in beeld als opvolger van Stuivenberg. Het is onmogelijk om iemand ná de verkiezingen nog van de lijst te halen. Dát zou immers pas verkiezingsbedrog zijn!

  reageer
 • Peter

   

  is dat de reden dat de SP niet in het college zit? Hoorde van de gedeputeerde van de SP dat hij niet als wethouder werd geaccepteerd.

  reageer
 • T.

   

  het zoveelste kiezersbedrog. Het wordt dat zoiets verboden wordt

  reageer
 • Deetje

   

  Als hij nog niet eens was geïnstalleerd en dus nog geen zetel heeft officieel hoe kan hij dan een zetel meenemen? Wat je niet hebt kan je ook niet meenemen

  reageer
 • Kees

   

  Heb ik iets gemist. Zijn de standpunten van de sp ineens veranderd na de verkiezingen. wat een armoe... Het is geen democraat dat is duidelijk

  reageer
 • flevowatcher

   

  Waar zijn de gestaalde kaders van weleer? Gaat goed met de SP...

  reageer
 • Ingrid

   

  Als hij zijn lidmaatschap al had opgezegd, waarom stond hij dan nog op de lijst? Riekt een beetje naar vooropgezet plan en dus kiezersbedrog! Kiezers zullen heus niet alleen op hem gestemd hebben, maar toch vooral op de partij. Behoorlijk 644 schandalig eigenlijk.

  reageer
 • Kim

   

  Mooven met die vent!!!!!

  reageer
 • Lely

   

  Als hij na de verkiezingen vorig jaar zijn lidmaatschap heeft opgezegd, hoe kan hij dan opvolger binnen de SP zijn?

  reageer
 • Joost

   

  RIP democratie

  reageer
 • Klaas

   

  Meneer wil gewoon geen partijafdracht doen.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert