Zorgen PVV over veiligheid sluisbediening op afstand

FLEVOLAND
De PVV in Provinciale Staten heeft schriftelijke vragen gesteld over de veiligheid van op afstand bediende sluizen in de provincie. Aanleiding is een ongeval in de Noordersluis in Lelystad, afgelopen donderdag. Een binnenvaartschip kwam klem te zitten tussen de sluisdeuren.

De PVV vraagt waarom de schipper donderdag via de marifoon geen contact kon krijgen met een sluiswachter. De partij wil weten of Gedeputeerde Staten bereid zijn om een extern onderzoek naar het voorval te laten instellen.

De PVV vraagt zich af of bij de invoering van het op afstand bedienen wel genoeg naar de veiligheid is gekeken. Ook wil de Statenfractie weten of personeel wel voldoende getraind is in noodprocedures.
reacties (8)

 • Dick

   

  Beste ingenieur, hoe kan het dan dat zoveel overheidsprojecten mis gaan? Daar zitten, volgens u, allemaal mensen op die er voor geleerd hebben dus relevante diploma's hebben en ook nog uitgebreide ervaring genieten? Mijns inziens komt dat door gebrek aan praktische kennis. Men bekijkt het vanuit zijn glazen huisje met alle procedures en inzichten niet wetend dat procedures geen garantie zijn voor een vlekkeloos verloop van processen.

  reageer
 • frits

   

  Ach ja, de praktijk bewijst zichzelf. Ook mensen met diploma's en uitgebreide ervaring kunnen blunderen. Zeker als ze een onbegrenst vertrouwen in de techniek hebben, en correctiemogelijkheden voor menselijk falen vergeten in te bouwen in de procedures.

  reageer
 • Dick

   

  Verklaar u nader? Of heeft u hier meer kennis van?

  reageer
 • De ingenieur

   

  Het blijft bizar hoe mensen met beperkte scholing en ervaring met een stalen gezicht durven te twijfelen aan de vaardigheden van geselecteerde personen met relevante diploma's en uitgebreide ervaring.

  reageer
 • Dick

   

  Ik vind trouwens sowieso dat er op de Noorder- en Zuidersluis gewoon iemand hoort te zitten. Het verval is te groot om "Unbeobachted" te kunnen bedienen. Ook met camera's kun je niet alles wat er in de sluiskolk gebeurt, zien. Heb er jarenlang bij gewoond, als je eens wist hoe dom Jachtschippers kunnen doen, je wilt het niet weten. Tot aan je eigen boot ophangen in de sluiskolk tot of het touwtje breekt of de kikker / bolder van het dek af wordt getrokken.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • KC

   

  Vaste medewerkers zijn goed opgeleid, maar hoe zit het met de inhuurkrachten? Dit ongelukje kan ook gebeuren als er een sluiswachter op de sluis staat.

  reageer
 • Dick

   

  Zelfs al zit er een sluiswachter, dan nog kan dit gebeuren. Want ook dan alles met camera. Vroeger werd er nog wel eens "echt" gekeken of het schip eruit was. Maar dat is tegenwoordig "ARBO-Technisch" niet meer verantwoord. En ach, er wordt wat dramatisch over gedaan maar er zit gewoon een overbelastingsbeveiliging op het mechanisme wat de deuren sluit. Anders zou een steen die per ongeluk tussen deur en aanslag komt enorme schade aan kunnen richten.

  reageer
 • lezer

   

  Ik voorspel nog meer ongelukken. En dan komt er weer een sluiswachter te zitten. Dit werkt alleen in theorie.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert