Minister vraagt aandacht voor financiële positie vrouw

ALMERE
Emancipatie-minister Jet Bussemaker heeft Almere bezocht om aandacht te vragen voor een betere financiële positie van de vrouw.

In Nederland is meer dan de helft van de vrouwen niet economisch zelfstandig. Dat houdt in dat ze minder dan 900 euro netto per maand verdienen. Daarnaast eindigt 1 op de 3 huwelijken in Nederland in een echtscheiding. Vaak kunnen vrouwen na een scheiding moeilijk rondkomen.

De minister gaat nu afspraken maken met Almeerse bedrijven over wat zij gaan doen om de kansen voor vrouwen op de arbeidsmarkt te verbeteren. Het gaat daarbij onder meer om het Flevoziekenhuis, ROC Flevoland, Hogeschool Windesheim en accountantskantoor Hoogwoud & van Haga. Dat kantoor gaat bijvoorbeeld vrouwen van 45 jaar en ouder opleiden tot accountant.reacties (16)

 • Barbara

   

  Tja en dan heb je ook nog steeds de gewone, leuk, en goed uitziende interessante vrouwen die een (h)eerlijk leven kunnen leiden dat niet is gebaseerd op economische belangen alleen, maar gericht op een eigen stijl, op een goede gezondheid, goed humeur en die wel degelijk een positieve invloed kunnen uitoefenen op de manspersonen in hun omgeving, waaronder hun eigen partner. En ze hoeven heus niet allemaal bij jou op de bank te zitten om het met jou als gespreksvoersters het te kunnen hebben over oude en nieuwe zaken. De gemancipeerde vrouw, wie is dat eigenlijk? Mag zij nog lol hebben om een huishouden te bestieren? Mag zij lol hebben om cursussen te volgen waar haar eigenwaarde niet word afgenomen maar kans krijgt gestimuleerd te worden, gewoon om een redelijk tevreden mens te zijn? Mag zij na schooltijd nog theedrinken met haar dochters en zonen omdat de theepot aandacht opeist voor een ieder die deelneemt aan het gesprek?

  reageer
 • Femke

   

  En de werkende maar samenwonende vrouw die nog steeds voor een deel afhankelijk blijft van het inkomen van haar partner, of omgekeerd. Wat gebeurt er met hen als er gescheiden gaat worden? Verder leven met de opgedane schulden van een huis wat boven de pet was aangeschaft op basis van schuld. En dan de onzekerheid over het korte of wat langer durende contract met werkgever? Allemaal leuk en aardig bedenksels van Jet, maar hoe weinig leidinggevende dames zijn er in verhouding tot de niet leidinggevenden? Bussemaker heeft redelijk makkelijk praten met haar huisman als vaste hulp om die huishouding te bestieren. Ben benieuwd hoe of de bedrijven gaan reageren op het gesprekje dat ze met hen zal hebben. Ook met al die goed bedoelingen blijft een zekere slavernij voor velen blijft op de loer liggen.

  reageer
 • San

   

  En jongere vrouwen die een gezin willen stichten maar financieel niet stabiel genoeg zijn om een kind op de wereld te brengen? Waar blijven die?

  reageer
 • Eddie

   

  al dat domme gelul over subsidies. Er zijn ook alleenstaande vrouwen met een koophuis. Huursubsidie?? Om nog maar te zwijgen over de niet betalende vaders, wie betaalt dat?? Denk eerst even na voordat je denkt slim te zijn....maar het hele plan raakt kant nog wal, vanaf 45 jaar pff. En alles daaronder??

  reageer
 • .\/\/.

   

  Ja, en hoe komt het toch dat alleenstaande vrouwen afhankelijk blijven van subsidie denk je? Ik zal het je vertellen: omdat vrouwen systematisch minder loon krijgen dan mannen voor hetzelfde werk, omdat ze een kapitaal kwijt zijn aan kinderopvang, en omdat ze bij bedrijven minder in aanmerking komen voor leidinggevende posities omdat men ze minder inzetbaar vindt (zieken kinderen etc.).

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • OudeVrouwVan45

   

  Dat vrouwen meer gelegenheid moeten krijgen om financieel zelfstandig te zijn, ja graag, überhaupt. Je weet helaas nooit hoe het leven gaat lopen. Maar dat een alleenstaande moeder wiens kinderen geld hebben geerfd van groot-ouders (voor hun eigen toekomst) het geld van haar kinderen eerst moet op maken, voordat ze recht heeft op bijstand; dat is pas schandalig. Vrouwen discrimineren (want dat is gewoon wat het is), omdat zij wellicht afwezig zouden kunnen zijn wegens een ziek kind is schandalig. En dan praten over "oudere vrouwen van 45". Ik was er niet bij, maar da's goed ook. Ik had me kapot geergerd aan de gesprekken. Al is de gedachte erachter nobel, het is volstrekt verkeerd over gekomen.

  reageer
 • Carry

   

  ja en op al die dingen hebben alleenstaande vaders ook recht op. Doe niet of dit alleen voor vrouwen is. Mannen! De minachting voor vrouwen druipt eraf.

  reageer
 • Paul

   

  Het klopt wel, huurtoeslag, zorgtoeslag, vrijstelling gemeentelijke belastingen, kindgebonden budget, kinderbijslag etc. En dan hebben we het nog niet eens over bijzondere bijstand voor bijv. Sportclubjes, wasmachine e.d.

  reageer
 • Willem

   

  Ga je je gratis geld nu ook nog verder onderverdelen in uitkering, toeslagen en subsidies?

  reageer
 • Tom

   

  nou, gelukkig eindelijk aktie! Ik vind al jarenlang dat vrouwen teveel verdienen :)

  reageer
 • .\/\/.

   

  Let wel: dit is dezelfde Bussemaakster die een paar dagen nog vond dat teveel mensen van het VWO daarna naar de universiteit willen. Zolang vrouwen alleen mogen emanciperen als ze verantwoordelijk blijven voor huishouden en kinderopvang, en genoegen nemen met 35 tot 30% minder salaris dan mannen, en de mannen dat eigenlijk allemaal wel best vinden komt er geen eind aan.

  reageer
 • Marijke

   

  P, waar haal je de onzin vandaan dat een alleenstaande moeder minimaal 1000 euro aan toeslagen (geen subsidies) kan binnenhalen? Vorig jaar was Annemarie van Gaal in het nieuws met dezelfde onzin! Ik ben een alleenstaande moeder en ervaar zelf dat wat jij en zij beweert regelrechte onzin is. Daarbij hebben mannen, indien zij gescheiden zijn en het hoofdverblijf van het kind hebben, evenveel recht op de toeslagen. Vrouwen krijgen ook geen voorrang bij sollicitaties, integendeel, want werkgevers gaan er automatisch van uit dat werkende moeders vaker moeten verzuimen wegens zieke kinderen en lastiger zijn met vakantieplanning dan werkende vaders.

  reageer
 • Dirk

   

  Wat een triest thema. Belediging voor de VROUW! Eerst hadden wij het glazen plafond, toen vrouwen participatie, meer vrouwen in bestuur en top, etc. Er zijn genoeg vrouwen die voor zichzelf op kunnen komen! Was de zaal gevuld met zielige vrouwen? Denk het niet! Ik heb een hogere pet op van vrouwen, moeders, zussen en oma's wereldwijd dat Bussemakers politiek beperkte overtuiging. Wat als al die vrouwen (en mannen) werken, 40 uur per week? Dat kan dan ook weer niet, toch? Echt heel jammer dit thema.

  reageer
 • Dollemina

   

  P, goede reactie. Ben ik het helemaal mee eens.

  reageer
 • Dollemina

   

  Ik voedde mijn dochters op met altijd in hun achterhoofd houdend dat zij het ook alleen moesten kunnen rooien en laat dat gelukt zijn, goede opleiding, beiden werk en besef van waarde van het geld. Beiden kwamen in die omstandigheden en hebben nooit hun hand hoeven ophouden. Ik ben een trotse moeder.

  reageer
 • Wat een bullshit, de vrouwen die gescheiden zijn en kinderen hebben kunnen meer dan prima leven van alle subsidies die ze maandelijks binnenhalen. Dat is als je het beetje slim speelt al minimaal 1000 euro per maand, praten we nog niet over door Nibut vastgestelde vergoedingen die kant nog wal slaan. onlangs is er een programma op TV geweest van vrouwen met kinderen in de bijstand, en bleken gewoon iedere maand d.m.v. subsidies meer als 2500 euro netto per maand te besteden te hebben, en het verdommen om te gaan werken omdat het geen extra geld oplevert. Vrouwen zonder kinderen kunnen gewoon een arbeidsproces in, en geef je maar even niet 500 euro per maand uit aan kleding, tasjes en schoenen. In alle opzichten ligt de man in de onderdrukking, deze hebben geen enkel recht bij scheidingen op subsidies. In het arbeidsproces krijgen vrouwen voorrang op mannen bij vacatures.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert