ICT-problemen en privacy-issues bij Jeugd-GGZ

ALMERE
Door ICT-problemen en onduidelijkheid over privacygevoelige informatie heeft de gemeente Almere op dit moment geen exact overzicht van hoeveel geld er is uitgegeven aan Jeugd-GGZ. Pas in het derde kwartaal verwacht wethouder René Peeters die duidelijkheid wel te hebben.

Sinds 1 januari zijn gemeenten in plaats van zorgverzekeraars verantwoordelijk voor het budget voor psychische zorg voor jongeren. Het systeem dat de facturering en zorgtoewijzingen regelt, heeft te kampen gehad met kinderziektes en opstartproblemen. Daardoor kon er niet altijd met exacte bedragen gewerkt worden, maar kregen instellingen vaak een voorschot.

Inmiddels werken de ICT-systemen wel naar behoren, zo zegt de gemeente. Toch gaat het nog de hele zomer duren voordat er een volledig overzicht is. De gemeente benadrukt dat de situatie in Almere niet uniek is en dat die ook in andere steden speelt.

Een andere reden waarom met voorschotten is gewerkt, heeft te maken met onduidelijkheid over privacygevoelige informatie. Zo mochten gemeenten in eerste instantie alleen weten dat een persoon zorg ontving, maar niet exact welke. Inmiddels worden die gegevens wel aan elkaar gekoppeld. Daardoor kan er nu met exacte bedragen gewerkt worden.

reacties (0)

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert