Geen maatregelen tegen reeën op het spoor

FLEVOLAND
Staatssecretaris Sharon Dijksma neemt geen maatregelen om te voorkomen dat reeën het treinverkeer bij de Oostvaardersplassen stilleggen. Dat schrijft ze in antwoord op vragen van de VVD in de Tweede Kamer.

De VVD had om maatregelen gevraagd nadat op 8 april zo'n vijf loslopende reeën het treinverkeer ontregelden. Korte tijd reden er geen intercity's tussen Almere en Lelystad omdat de dieren op en naast het spoor liepen.

Volgens Dijksma moeten de reeën zich vrij in het gebied kunnen bewegen en doet Staatsbosbeheer voldoende om problemen voor het treinverkeer te voorkomen. Bovendien was de storing volgens de staatssecretaris op 8 april van korte duur en hadden maar een paar treinen er last van.

reacties (5)

 • R. Risseeuw

   

  Reeën lopen nu eenmaal door heel Nederland en in feite het laatste nog in totale vrijheid levende grote hoefdier in dit landje, zie de totale spreiding door heel Nederland en worden dus niet begrensd door rasters/hekwerken en 0-stand gebieden. Het is dus niet te voorkomen dat er onder het reewild verkeersslachtoffers vallen. De impact bij een aanrijding met een ree kan bij een auto of motor zeer grote gevolgen hebben maar een aanrijding met een trein is naar mijn mening niet echt desastreus te noemen (hooguit 20 kilo gewicht van een ree). Het gebruikelijke bij dit soort situaties is het terugbrengen van de populatie zoals ook in andere knelpunten in het land bij hoge aantallen wildaanrijdingen.

  reageer
 • IK

   

  In dit stuk gaat het om reeën (20 kilo per stuk) en niet om herten (100 kilo per stuk). Is dus een groot verschil! Meer onderdoorgangen helpt niet, probleem zal altijd blijven zolang er volop vegetatie op en rond de spoordijk aanwezig is.

  reageer
 • Tom

   

  Het gebeurt regelmatig dat er herten op het spoor lopen. Dan rijden ze een stuk langzaam. Ik zou zeggen: maak meer onderdoorgangen!

  reageer
 • Antje Ha

   

  Moet je eens op YouTube zien wat er in de USA allemaal op de rails loopt en onder de trein komt.

  reageer
 • kees d.

   

  Staatssecretaris Dijksma is wederom volkomen de weg kwijt!! Buiten het feit dat het economische schade oplevert zullen de machinisten zich steeds kapot schrikken van de klap bij een eventuele aanrijding.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert