Aanleg nieuwe start- en landingsbaan dichterbij

LELYSTAD
Het ontwerpbestemmingsplan Uitbreiding Luchthaven Lelystad ligt vanaf donderdag ter inzage. Dit plan maakt de uitbreiding van de start- en landingsbaan en de bouw van een nieuwe passagiersterminal op Lelystad Airport mogelijk.

Het plan is een aanvulling op een bestemmingsplan uit 2014 waarin het gebruik van de gronden van het luchthaventerrein en het bedrijventerrein is vastgelegd.

Het aanvullende deel is volgens de gemeente de eerste juridische stap om de uitbreiding van Lelystad Airport daadwerkelijk te realiseren.Tegen het ontwerpbestemmingsplan kan overigens alleen bezwaar worden gemaakt als het gaat over de start- en landingsbaan en de terminal.

Bezwaren over onderwerpen als vliegroutes en milieu zijn volgens de gemeente niet ontvankelijk omdat deze punten al in het Luchthavenbesluit zijn opgenomen. Tegen dat besluit is geen beroep meer mogelijk.

Het plan is ook digitaal te vinden via de website van de gemeente Lelystad en via het landelijke portaal voor ruimtelijke plannen.

reacties (35)

 • robin

   

  Vliegveld Eelde is ook een fiasco. Wordt elk jaar gesteund door de gemeente met enkele miljarden, structureel. Dit gaat ook hier in Llelystad gebeuren en daar draaien de burgers voor op.

  reageer
 • Jopie

   

  Wat een pessimisme. In de basis is het maar hopen dat iedere businesscase werkt zoals deze in theorie ontworpen is, dat is iets waar ieder bedrijf mee worsteld dus ook Lelystad Airport. Banen verplaatsen? Eerst maar eens zorgen dat luchtvaartmaatschappijen deze kant op komen. Wat betreft banen: dat er mensen die normaliter op Schiphol werken deze kant op zullen komen, dat lijkt me duidelijk, maar er komen wel degelijk banen bij. En let wel op Schiphol heeft geen doelstelling om te krimpen, de capaciteit zal gewaarborgd moeten worden. Dat betekent dat er wel degelijk banen vrij zullen komen en ook werkgelegenheid voor de polder ontstaat. Dat het niet in je achtertuin is...dat zal je maar voor lief moeten nemen. Wat betreft de luchtvaartmaatschappijen is het aan te raden eerst maar eens het spelletje af te wachten. Er zijn geen carriers die op voorhand duidelijk zullen maken dat ze interesse hebben, dat kan op de achtergrond anders zijn. Daarnaast zou ik niet geloven wa wat de gemiddelde eendagsjournalist loopt te roeptoeteren. En het overgrote deel van de low cost carriers die genoemd worden zullen alleen komen als er subisidies worden afgegeven. Gemeenschapsgeld. Als je kunt rekenen....reken er maar niet op. Niet op korte termijn in elk geval.

  reageer
 • Yessssss, Lelystedeling

   

  Tja, Ik weet nog, Weeze Airport ging open. Ik stond in een barak, met een triplex balie, als incheck, en nu? Nu werken er honderden mensen. Eindhoven, op sterven na dood, zie het gebied om dat vliegveld, het is nu bebouwd. Vele werknemers gaan met plezier naar hun werk. Charleroi, een naargeestig gebied, doods en verlaten. En nu? Talloze banen. Eén van de grootste hubs van Ryanair. En druk daar! Veel werknemers, in winkeltjes, koffiebarretjes/restaurant, parkeren...het levert allemaal banen en geld op. Maar ja, als je negatief denkt, is er steeds weer iets anders negatiefs te bedenken. Jammer voor Flevoland, jammer voor Nederland. Veranderingen in Flevoland schijnen vaak gevoelig te liggen. Waarom? Geen idee. Iedereen die hier woont heeft een aanslag gepleegd op de natuur. Vernieuwing hoort bij Flevoland, klagen helpt niet, een hutje op de Veluwe is uw volgende woonplaats?

  reageer
 • Bert

   

  Ik vind hem leuk

  reageer
 • Louise

   

  Dronten, hoofdstad van de gezondheidssandaal en de witte legging. Wees blij dat er een beetje reuring in de tent komt. Straks komt er een vliegtuig over en heeft u eindelijk wat te doen. Gezamenlijk klagen met de buren, goed voor de sociale netwerken. Scheelt een hoop gemeenschapsgeld in buurthuizen en activiteiten. Win-win situatie lijkt mij.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Dick

   

  Nou ik hoop dat u nog steeds zo positief bent als straks blijkt dat het vliegveld verliesgevend blijkt te zijn. U haalt een Arcadis rapport aan. Wie heeft opdracht gegeven voor dit rapport? U weet wel, die betaalt, bepaalt. Nee ik heb mijn vertrouwen in overheden al lang verloren.

  reageer
 • Dick

   

  Maar da's maar tijdelijk.

  reageer
 • Lelystedeling

   

  Blij dat u in ieder geval zelf kunt lachen. Het verhaal boven u is realstischer. De taxis in Lelystad, het hotel, buschauffeurs, extra NS lokketten, personeel op de stations... allemaal extra indirecte banen. Fijn voor deze mensen toch? Werkgelegenheid. Uiteindelijk volgend het Arcadis rapport 7500 extra banen. Ik vind het fijn

  reageer
 • Lelystedeling

   

  Er is EEN heel groot voordeel aan zo'n megalomaan project: Alle bouwers, planners, advocaten, bezwaarbureautjes en ambtenaren hebben er jaaaaaarenlang werk aan! M.a.w. op die manier is het wel goed voor de werkgelegenheid...

  reageer
 • Dick

   

  HaHaHaHaHaHa. Sorry, moest ff lachen. Moet ik een paar projecten opnoemen waarvan we kunnen zeggen, project totaal fout gelopen of totaal onzinnig project? Betuwelijn. Moest en zou er komen. Totaal verliesgevend, nog niet op 25% van de capaciteit. HSL-Zuid. Welke HSL? Ze staan in Italië bij de bouwer. Dichterbij: Oprit A6 Lelystad. De files door met 60km/u invoegende automobilisten staat nu een km verder naar Almere. Knooppunt Joure. De laatste 20 jaar vele miljoenen in gepompt. Om er achter te komen dat een rotonde in een snelweg toch niet zo'n goed idee is dus de schop gaat in de grond om het nu eindelijk 20 jaar te laar beter te doen. Nee, dat huiswerk doen, daar maak ik me nu juist zorgen over. Ik denk dat er NIET genoeg naar de capaciteit van de overige vliegvelden is gekeken.

  reageer
 • Bart

   

  Heeft u zich wel goed ingelezen in de materie? Het is de Luchthaven Schiphol zelf, samen met onze regering die de uitbreiding graag willen. Zij hebben hun huiswerk vast heel goed gedaan, daar hoeft u niet aan te twijfelen hoor

  reageer
 • Dick

   

  DAcht je echt dat hierdoor meer werkgelegenheid naar Flevoland komt? Nee hoor, wat al eerder geroepen, het huidige personeel verhuist mee. Maar verder, als je om Schiphol heen kijkt, Rotterdam/Den Haag, Vliegveld Eelde, Eindhoven, Maastricht airport. Waarom moet daar elk jaar bakken met overheidsgeld bij? Nederland heeft geen Lelystad Airport nodig, er zijn er genoeg. Dit wordt gewoon vliegveld nr. 5 worden waar jaarlijks een schip met belastinggeld achteraan moet.

  reageer
 • Sjaak

   

  Eindelijk ik ben verheugd naar dit nieuwe vliegveld, economie heeft de voorhand, hoe meer vliegvelden wij aanleggen des te beter voor onze economie.

  reageer
 • Maartje

   

  U zou de politiek in moeten. U denkt het erg goed te weten. Maar dat denken alle tegenstanders

  reageer
 • GeldVerbranden

   

  Start de shovels,schoppen de grond in en neerleggen dat asfalt. De politieke besluitvorming is al te ver en het prestige bij de beleidsmakers is tot grote hoogte gestegen. Schiphol's grootste inkomsten komen uit de intercontinentale vluchten waarbij Schiphol als transfer haven fungeert. Schiphol gaat hier de komende jaren zeer veel concurrentie krijgen van het verre oosten en Turkije.Daarnaast staat ook de concurrentie positie van KLM/Air France onder grote druk wederom door de snelle groei van maatschappijen uit de golfstaten en Turkije. Google voor je eigen beeldvorming maar eens op nieuwe luchthaven Turkije en concurrentie Schiphol verre oosten. Al voor de midden lange termijnzaken Schiphol gaan krimpen en daarmee zal het aantal vliegbewegingen af gaan nemen. Ze zullen daarom krampachtig proberen om alle maatschappijen die nog op Schiphol vliegen daar te houden. Kans dat Lelstad ooit levensvatbaar wordt is 0 en over een aantal jaren kan de Flevolandse politiek zich dan verschuilen achter. " Wij enen niet kunnen voorzien dat de concurrentie internationaal zo toe zou nemen" Het enige wat op termijn nog op zal stijgen van Leystad zijn luchtkastelen

  reageer
 • Noooo....

   

  Welke werkgelegenheid. Personeel verhuist gewoon mee vanaf Schiphol....!!!!

  reageer
 • henk

   

  Zonde van al dat geld. Het is een prestige kwestie geworden van politieke kopstukken. Schiphol zal weinig groeien, Dubai airport neemt de groei wel over. Evenals als andere Golfstaaten.

  reageer
 • Sander

   

  Het centrum van Flevolands toerisme kan je nauwelijks uitgestorven noemen, get real.

  reageer
 • frits

   

  Overloop betekent ook nieuwe maatschappijen opvangen waarvoor op Schiphol geen ruimte is.

  reageer
 • rikky

   

  prima die nieuwe luchthaven!!!!,meer werkgelegenheid en beter voor Lelystad dat een beetje aan het uitsterven is....

  reageer
 • Bert

   

  Geen naatschappij? Transavia is toch een hele grote dacht ik zo. En laat nou die net van Lelystad haar thuisbasis willen maken, inclusief hoofdkantoor. Het is al vaker besproken. Het behoord tot airline politiek om op het laatste moment kenbaar te maken slots te willen op Lelystad Airport. Ennehhh die werknemers komen uit het hele land hoor. Zeker niet allemaal uit Bijlmermere

  reageer
 • KC

   

  dit is beter dan de Flevokust. Dit levert banen op, de Flevokust niet!

  reageer
 • Pldr

   

  Wie nog aankomt met de reden 'goed voor de werkgelegenheid' is niet goed snik! Stelletje schapen!

  reageer
 • Nico

   

  Hulde, hebben de mensen in het noorden eindelijk geen reden om niet aan het werk te gaan.

  reageer
 • T'isGeldVerbranden

   

  Shovels aan de rol,spaden in de grond...morgen beginnen! Lelystad AirPort is gedoemd te mislukken. Schiphol zal nog hard moeten strijden om zelf genoeg vluchten uit te kunnenblijven voeren. Voornaamste inkomstenbron, de intercontinentale(overstap) vluchten worden in toenemende mate overgenomen door luchthavens buiten Nederland. Daarnaast verliezen KLM/Air France in gierend tempo marktaandeel aan snel groeiende maatschappijen uit het verre oosten en Turkije. Googele maar eens over de ambitie van deze maatschappijen en de nieuwe ( mega ) luchthavens die er worden gebouwd. En wij denken dan met nog een luchthaven in ons land te kunnen concurreren....Het is al lang 1 april geweest maar wat een grap! Het enige wat in Lelystad de lucht in gaat is een luchtkasteel! Economisch gezien is het een waanzin project.

  reageer
 • Mika

   

  Als je zo goed kan voorspellen... Wat zijn de volgende lottonummers???

  reageer
 • Bo

   

  Geweldig nieuws, wat mij betreft 24/7 vluchten. Goed voor de werkgelegenheid en economie. Ik ben blij.

  reageer
 • Jake

   

  allemaal zonde geld... Geen vliegmaatschappij naar Lelystad, en niet meer werkgelegenheid . Elke keer zetten mensen hier die onzin op. Het zou alleen een verschuiving geven van werknemers van Schiphol naar Lelystad. En waar wonen die mensen? InAlmere haha schiet lekker op !

  reageer
 • H.Visset

   

  Hup nu die spade in de grond. En uitbreiden EHLE. Geen gezeur meer. Daar wordt uiteindelijk iedereen beter van.

  reageer
 • Opa69

   

  Zitten ze weer te huilen in Dronten??? Wacht maar als het straks wel goed gaat met Airport Lelystad, dan zijn ze als de kippen bij om ervan te profiteren.. Ik zeg, liever vandaag aan beginnen dan morgen, het wordt een TOPPER..!!

  reageer
 • Johan B

   

  Die komen niet. Lelystad Airport zal alleen maatschappijen aannemen die nu al op Schiphol vliegen. Het is namelijk bedoeld als een overloop van Schiphol. En dat van die werkgelegenheid moet je me maar eens een keer voorrekenen. Je zou de eerste zijn die daar iets concreets over kan zeggen. Dat heeft tot nu toe zelfs Hans Alders niet gekund.

  reageer
 • Jaap

   

  En nu maar zuigen op die dikke duim,wat kunnen we verzinnen om bezwaar te maken. Te lang,te breed, te hoog of de kleur niet goed. We wachten het af.

  reageer
 • Dronten

   

  Trieste zaak en jammerlijke ontwikkeling. Gemeenschapsgeld in een bodemloze put.. Jammer dat de politiek de burgers een worst voorhoudt als het gaat om economische vooruitgang. Een prestige project van enkele bestuurders die allang weer weg zijn als blijkt dat Lelystad Airport nooit wat zal worden.. ten kosten van milieu en natuur.

  reageer
 • janh

   

  Zo wordt voordelig vliegen nog aantrekkelijker! Chapeau! En overlast? Dat valt wel mee. Er zijn duizenden mensen die bewust blijven wonen in Hoofddorp, Aalsmeer, Amstelveen en Sloterdorp.

  reageer
 • Yessssss, Lelystedeling

   

  Eindelijk! Nu nog een deal met Ryanair, Easyjet, Wizz Air, Air Berlin, dan is het aantrekkelijk voor Midden en Noord Nederland en is het reizen naar Eindhoven, Charleroi en Weeze verleden tijd. En het biedt veel werkgelegenheid in Flevoland.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert