"Centrada weer gezond door hard werken en zuinigheid"

LELYSTAD
"Hard werken en zuinig zijn". Daarmee is de Lelystadse woningcorporatie Centrada weer gezond geworden, zegt directeur Eep Bronkhorst in de zondageditie van het tv-programma Over Flevoland Gesproken.

Bronkhorst neemt na 12,5 jaar afscheid. Toen hij begon als directeur kampte Centrada met grote financiële problemen en een woningvoorraad die niet aansloot op de vraag. Een externe commissie die Centrada net heeft doorgelicht, spreekt van "een prestatie van formaat", dat de corporatie er in is geslaagd in betrekkelijk korte tijd de problemen te overwinnen.

Met hulp van corporaties van buiten Lelystad lukte het om de woningvoorraad aan te vullen en voor een deel ingrijpend te renoveren. "We staan weer op de kaart", zegt Bronkhorst die wordt opgevolgd door de voormalige Almeerse wethouder Martine Visser.

reacties (9)

 • KC

   

  Helemaal juist. Het is nog erger. Jongeren worden in de kempenaar in bejaardenwoningen gezet en bejaarden maar wachten op een gelijkvloersewoning.

  reageer
 • Dirk

   

  Er zijn teveel huurhuizen Toen verkocht kwamen ze pas laat achter. In sommige grote huizen dus waar 4 tot 5 mensen in kunnen wonen. Wonen of mensen alleen of met zijn tweeën daar moet ook wat aan worden gedaan . En als je een huur huis vrij komt gooien ze er ook nog eens €100 bovenop. En ik vind het belachelijk dat een asielzoeker voorrang heeft terwijl iemand al 4 of 5 jaar zit te wachten op een woning maar moet toekijken dat dit gebeurd.

  reageer
 • nour

   

  Die mensen hebben weinig keus... En de gemeente failliet haha dat zou een feest zijn...

  reageer
 • BM

   

  Helaas hebben (aspirant) huurders en het personeel hier voor moeten bloeden. Reorganiseren. Verhoging van de huren, harmoniseren noemen ze dat. Een jongere woning wordt bijvoorbeeld bij mutatie meteen opgetrokken tot de maximale huur van ca. € 400. Het maximum waarop nog huurtoeslag kan worden ontvangen. Of bijvoorbeeld het éénzijdig wijzigen van het huurcontract door te stoppen met het huurders onderhoudsfonds. Waar is mijn geld gebleven? Ik heb nog nooit gebruik gemaakt van dit fonds. Zonder overleg van het één op het andere moment. Dat mag niet zomaar. Ik wil mijn geld terug. Ook de voorgangers van Eep Bronkhorst hebben flink gegraaid. En hebben veel geld verspild. Met een loan to value van ca. 63% is er best financieringsruimte voor nieuwbouw. Zeker met de lage rente en bouwkosten worden kansen onbenut gelaten. En dit niet alleen door Centrada. De corporatiesector chanteert de overheid en schaad de economie in hoge mate door nauwelijks te bouwen.

  reageer
 • Jake

   

  dhr bronkhorst heeft met name goed voor zichzelf gezorgd de afgelopen jaren. Zijn salaris was een beetje over de top zeg maar... Kan me nog iets herinneren van een paar geleden op deze site over salarissen over bestuurders woningbouwverenigingen. Dat ie weg gaat is goed voor Centrada. Kan eindelijk de norm gehanteerd worden.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • HM

   

  Het komt vooral doordat er in Lelystad verhoudingsgewijs te veel mensen (willen) wonen die aanspraak maken op een sociale huurwoning. Als het aantal sociale huurwoningen uitgebreid wordt, wordt deze verhouding alleen maar schever. Met als resultaat dat het centrum helemaal kan sluiten en de gemeente failliet gaat.

  reageer
 • Richard

   

  Dat komt onder andere door het feit dat veel mensen van koop naar huurwoning zijn gegaan. Ivm de val van de huizenmarkt.

  reageer
 • Jan Paul

   

  Dat komt omdat centrada verplicht is vanuit Den Haag om eerst asielzoekers te huisvesten (urgentie beleid).

  reageer
 • KC

   

  Hoe zit het met de enorme wachttijden om een huurwoning te krijgen? Dat is steeds maar erger geworden!

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert