Honderd Almeerse leslokalen staan leeg

ALMERE
De Almeerse Scholen Groep heeft honderd leslokalen leeg staan. Oorzaak is de daling van het aantal basisschoolleerlingen in Almere, elk jaar zo'n 300 kinderen minder. Door de economische crisis zijn er minder woningen gebouwd, worden er minder baby's geboren en daardoor gaan er minder kinderen naar de basisschool.

Omdat het leerlingenaantal daalt krijgt de Almeerse Scholen Groep minder geld terwijl het onderwijsbestuur wel de leslokalen moet onderhouden en schoonmaken. Volgens bestuurslid Herbert Griffioen van de ASG kan dit binnen het budget worden opgevangen.

Ook ontstaat er een overschot aan leerkrachten. Dat wordt opgelost doordat er in Almere relatief veel oudere leraren met pensioen gaan. Door hen niet te vervangen hoeft er geen personeel te worden ontslagen.

Basisscholen De Dubbeldekker in Almere Haven en De Vedelaar in Muziekwijk fuseren dit jaar met twee nabijgelegen scholen omdat het aantal leerlingen daar al jaren te laag is. De ASG verwacht met de oplevering van nieuwe woonwijken dat de daling van het aantal scholieren over een aantal jaar is gestabiliseerd.

reacties (11)

 • -Z-

   

  Verhuren kan met een andere financiele en economische blik en inzet makkelijk. Maar dan moet je welk durven af te stappen van ingroeide dogmatische veronderstellingen wat ''de gemeenschap'' en ''gemeenschapsgeld'' ook kunnen betekenen. En dat dan eens te gaan organiseren. Maar ja, dat zou ten koste gaan van de vele partijtjes en organisatietjes en mannetjesmakers die er nu mee bezig zijn ...

  reageer
 • Antje

   

  De noodlokalen zijn hier al weer jaren geleden gesloopt. Wel zo handig zo'n tijdelijk gebouwtje. Het plantsoen is weer hersteld en zo staat de school mooi passend zonder leegstand in de wijk.

  reageer
 • Ron

   

  "verhuren" das makkelijk gezegd wil jij het huren? de lokalen staan al heel lang te huur op makelpunt. maar er is geen belangstelling. "het probleem is alleen dat de kinderen in de nieuwe wijken niet in de oudere wijken naar school gaan en dan blijven de oudere lokalen leeg staan en worden er in de nieuwe wijken nieuwe scholen gebouwd" Dit snijd tenminste hout. je kan je afvragen of het langer gebruiken van leegstaande lokalen misschien toch niet een redelijk alternatief is. zal voor de ene wel en de andere niet kunnen. probleem is dat Almere op te veel totaal van elkaar afgezonderde locaties bouwt .. en dan wordt het lastig ben ik bang.

  reageer
 • Ruud

   

  Fijn dat er een keer niet om extra geld gevraagd wordt, mag ook gezegd worden! Woon dr vlakbij.

  reageer
 • ja toch, niet dan

   

  mooie plekken om asielzoekers in te huisvesten of verbouw het tot studenten woningen. win win situatie

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Sam

   

  Wat een zouteloze stem in dat filmpje.

  reageer
 • Pzaal

   

  De Dubbeldekker liep ik vanmiddag nog langs. Ik vroeg me al af waarom een leegstaand school gebouw er zo netjes uitzag, Maar nu weet ik het.

  reageer
 • Serge

   

  T is dat die leraressen te oud zijn...

  reageer
 • Ha ha

   

  Verhoeren gaat me iets te ver, maar verhuren is een goed idee :-)

  reageer
 • Frenky

   

  Die lokalen mketen ze gewoon verhoeren. Is goed tegen de leegstand en wordt er nog wat aan verdiend ook!

  reageer
 • m.s

   

  het probleem is alleen dat de kinderen in de nieuwe wijken niet in de oudere wijken naar school gaan en dan blijven de oudere lokalen leeg staan en worden er in de nieuwe wijken nieuwe scholen gebouwd

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert