Geen kwijtschelding bij overwaarde koophuis

ALMERE
Almeerders met een laag inkomen en met overwaarde op hun koophuis zullen gewoon hun gemeentelijke heffingen moeten betalen, ook als ze vanwege hun lage inkomen recht hebben op kwijtschelding. Dat blijkt uit beantwoording van schriftelijke vragen van de PvdA.

De partij vroeg aandacht voor een groep van 77 mensen die niet in aanmerking komen voor de kwijtschelding omdat hun huis te veel waard is. Volgens de PvdA komen mensen daardoor in de problemen. Hun woning is weliswaar veel waard, maar hun inkomen is laag waardoor de heffingen moeilijk te betalen zijn.

De gemeente geeft aan de waarde van de woningen ook in de toekomst gewoon mee te nemen in de berekeningen. Slechts bij uitzondering kan besloten worden om de heffingen niet te innen. Dat is tot nu toe twee keer gebeurd. Dat waren gevallen waarin een woning al meerdere jaren te koop stond.


reacties (10)

 • Faerie

   

  X, wat kun je nou met overwaarde als je nog in je huis woont? Niks. Hans49, overigens kunnen ze wel een beroep doen op het woonlastenfonds.

  reageer
 • DvP

   

  Te raar! Wanneer men recht heeft op kwijtschelding, gaat het niet aan dat de gemeente Almere dit beleid niet gewoon gestand doet. Ik denk dat de gemeente Almere voorbij gaat aan het feit dat zij, wat dit betreft, gewoon een uitvoeringsinstantie is.

  reageer
 • Hoorde je deze mensen ook, toen het goed met ze ging, met het extra overwaarde? NEE, toen hadden ze $$ tekens in hun ogen, maar nu hebben ze dus verkeerd gegokt en zijn dan opeens zielig.

  reageer
 • frits

   

  De PvdA acteert weer voor de buhne. Vragen stellen betekent niets. Als de PvdA echt een sociaal gezicht wil tonen, moeten ze met een raadsvoorstel komen om deze rare werkwijze aan te passen. Mensen met een laag inkomen en beperkte overwaarde op de woning moet je niet als gemeente in de problemen brengen.

  reageer
 • jordy

   

  Ga maar eens goed de bezem halen door t ambtenaren bestand schaf de helft van alle opvreters aan subsidie af dan kunnen deze lasten met de helft omlaag en hebben veel minder mensen een probleem !

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • hans49

   

  Mensen met een laag inkomen en met een koopwoning krijgen dus geen vrijstelling. Deze groep ontvangt ook al geen tegemoetkoming in de woonlasten. Denk bijv aan huursubsidie en huurtoelage die ze niet ontvangen. Bovendien heeft deze groep ook nog eens hogere lasten via de WOZ belasting. Lasten die iemand met een huurwoning niet heeft. Voor iemand met een koopwoning duurt de maand even lang. Een bijstandsuitkering is dan echt geen luxe hoor...

  reageer
 • Faerie

   

  Dit is zo slecht en de reacties hieronder ook, erg kortzichtig. Overwaarde heb je niet zomaar even handje contantje. Dus dat je dat geld ergens voor kan gebruiken is nonsens. Als je minima, die relatief goedkoop kunnen wonen in een koopwoning die men al had, wegjaagt, dwingt het huis in de verkoop te doen en te gaan wonen (bijna onmogelijk op dit moment maar goed..) in een sociale huurwoning, dan stijgen de maandlasten zodanig dat je weer iemand de schuldhulp injaagt. Daar zitten we zeker op te wachten? Lijkt me niet. In een laag inkomen, bijstandsniveau, is maar 230 euro gereserveerd voor het betalen van huur ofwel woonkosten. Als dat haalbaar is in een koopwoning die men reeds jaren heeft, lekker zo laten. De gemeente kijkt in deze helaas, net als anderen zo te lezen, niet verder dan alleen de gemeentelijke belastingen. Er zijn verdere consequenties die echt onder ogen gezien moeten worden.

  reageer
 • Tom

   

  Het is natuurlijk niet zo simpel: overwaarde (bepaald door taxatie) is niet gelijk aan het kunnen omzetten in vermogen. En als een huis blijkbaar niet verkoopbaar is voor de taxatiewaarde, dan is die taxatie wellicht niet goed. En @M: ik ken zat mensen die een koophuis hebben waarbij de schuld die ze hebben op dit moment gelijk of hoger is als de (taxatie)waarde van de woning. Enige nuance is dus op zijn plaats, ook de gemeente heeft er geen belang bij om deze mensen dieper in de problemen te brengen.

  reageer
 • Frenky

   

  Natuurlijk! Het is toch vermogen dat ze dan bezitten. Gewoon betalen dus!

  reageer
 • En terecht als je een koophuis bezit heb je een vermogen, dus gewoon betalen net zoals iedereen.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert