Nieuwe buizen nodig na lekkage Esplanade

ALMERE
Om een grondwaterlek op de Esplanade in Almere op te lossen, moeten twee nieuwe buizen van 90 meter lengte de grond in worden geboord. De buizen horen bij het warmte- en koudeopslagsysteem van de Schouwburg.

Door een defect aan de oude buizen lekt sinds twee weken grondwater op het plein voor de Schouwburg en is een grote bruine vlek op de stenen ontstaan. Volgens een woordvoerder van de gemeente is een van de twee buizen op een diepte van ruim veertig meter geknikt.

De geknikte buis wordt daarom woensdag afgesloten door ETP, het bedrijf dat het systeem voor de gemeente beheert. Ook de tweede buis is aangetast volgens het bedrijf en wordt dus ook vervangen.

reacties (3)

 • De ingenieur

   

  De installatie heeft een beperkte ouderdom en valt nog onder garantie. De knik is een verborgen gebrek. Dat een opdrachtgever zou moeten betalen voor het breken of beschadigen van buizen of palen die door een gespecialiseerde aannemer geboord of geheid worden is zeer onwaarschijnlijk. Een gebroken heipaal wordt op kosten van de aannemer vervangen of een andere erbij geslagen. De gemeente neemt beter een solide advocaat in de hand.

  reageer
 • ron

   

  ingenieur, waarom profileer jij je als ingenieur. (ik ben dat ook maar onze visies wijken vaak enorm af) met het eerste deel van je korte zin heb je mogelijk gelijk maar misschien zit daar wel enige nuance in. met je 2e deel heb je zeker geen gelijk in het woordje "dus". 1. bedenk dat die buis mogelijk eerst goed was en nadat er een 2e buis inging kan alsnog die knik zijn ontstaan door een ongelijke weerstand van een grondlaag. Als bekwaam ingenieur hoor je dan te weten dat de opdrachtnemer niet verantwoordelijk is, dus ook geen garantiezaak. 2. en zo zijn er wel meer redenen te bedenken waarom hij niet verantwoordelijk is. (in geen enkele voorwaarde worden opdrachtnemers verantwoordelijk voor de onbekende eigenschappen van de grond. in 90 meter diepte kan heel veel aan de hand zijn wat niemand kan weten. Het komt wel vaker voor dat een fundering ergens onder de grond afketst en een andere richting krijgt dat is niet te voorzien. In de sector (in de algemene voorwaarden en de wet) is het de opdrachtgever die de kosten van die gevolgen draagt.

  reageer
 • De ingenieur

   

  Die knik zit er dus al vanaf de eerste aanleg in. Dit is dus garantiewerk.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert