Uitzonderlijke brief van griffier over Floriade

ALMERE
Griffier Jan Dirk Pruim vraagt in een brief aan de fractievoorzitters van de Almeerse gemeenteraad om zorgvuldigheid bij het aanstaande besluit over de Floriade 2022. De raad beslist de komende weken of er groen licht wordt gegeven voor de verdere ontwikkeling.

Een dergelijke brief is zeer ongebruikelijk, aangezien de griffier van de gemeenteraad zich vrijwel altijd op de achtergrond houdt. In zijn brief benoemt Jan Dirk Pruim dit ook door aan te geven dat hij zich realiseert dat hij "hiermee op - en wellicht volgens sommigen zelfs over - de grens van ambtelijke advisering treedt."

Zorgvuldig besluit
Pruim zegt dat het voor het aanzien van de lokale politiek erg belangrijk is dat er een zorgvuldig besluit wordt genomen. Hij geeft aan dat grote projecten zoals de Floriade lastig door de gemeenteraad zijn te controleren. Hij noemt de ervaringen met het mislukte sportproject Omniworld als voorbeeld.

Volgens Pruim is het verleidelijk om bij een groot project te kiezen voor de eenvoudigste oplossing, namelijk niets zeggen. Dit omdat de verantwoordelijken van nu in 2023 toch al zijn verdwenen. De griffier hamert erop dat juist nu raadsleden verantwoordelijkheid moeten nemen.

Volggroep instellen
Als voorbeeld noemt hij het instellen van een volggroep, die de komende jaren het project nauwlettend in de gaten moet houden en aan de bel kan trekken.

Pruim benadrukt dat het hem niet zozeer om de Floriade zelf is te doen, maar vooral om het aanzien van de politiek. Als er onzorgvuldig met een miljoenenproject zoals de Floriade wordt omgegaan dan loopt dat aanzien grote schade op, zo vreest hij.

Vinger op zere plek
Fractievoorzitter Toon van Dijk van de PVV is blij met de brief van Pruim. Volgens hem legt de griffier de vinger op de zere plek. Het stoort Van Dijk al langer dat een aantal fracties kritiekloos achter het college aanhobbelt. VVD, PvdA en Leefbaar Almere nemen het signaal serieus maar zeggen dat ze zich er al bewust van waren dat er een zorgvuldig besluit moet komen.

reacties (18)

 • -Z-

   

  Het zegt heel wat dat de heer Pruim zich geroepen heeft gevoeld deze (voor hem zeker) uitzonderlijke stap te moeten zetten. Verschillende partijen, met name D66 PvdA en VVD, hebben hier aanleiding toe gegeven. Maar niet dat zij zich schamen, neen zij verzekeren ons dat zij zo geweldig goed zijn dat zij alles onder controle hebben. Zij hoeven echter niks onder controle te hebben, zij moeten iets controleren. En dat doet deze raad in dit geval belabberd.

  reageer
 • Marc van Rooij

   

  Dat de raad heel alert moet zijn blijkt uit het volgende. In een begin fase is er altijd rekening gehouden met een btw tarief van 21%, er waren al volop gesprekken met diverse instanties waaruit afgeleid zou kunnen worden dat in 2022 er met grote waarschijnlijkheid vast stond dat het btw tarief geen 6% maar 21% of meer zou zijn. PWC heeft een volgend advies gegeven: "Het BTW is ten opzichte van het oude businessplan verlaagd van 21% naar 6%. Dit is gebaseerd op het advies van de fiscalisten" De gevolgen in het budget zin enorm, waar in eerste instantie een veilige 21% was genomen is er met de nieuwe belasting plannen van de regering in eens een potentieel gat van 6,9 miljoen in het budget. In het masterplan wordt rekening gehouden met een eventuele verhoging van btw en er is een reserve ingebouwd van € 7 miljoen. Door deze actie van PWC wordt de reserve in het budget in 1 maal volledig opgebruikt. Gelukkig is het nu nog een budget, maar het geeft aan hoe alert de raad moet zijn, en zoals eerder gezegd adviseer ik de raad om onafhankelijke experts in te schakelen.

  reageer
 • hannes

   

  U gaat voorbij de praktische werkelijkheid wat voor de stad noodzakelijk is. En daar gaat het uiteindekijk om. Mocht het " misschien eigenbelang" zijn van de griffier dan heeft hij zeker een nuchtere kijk op de toekomst van Almere. En wat betreft het aanzien van de schade voor de lokale politiek, die mag dan bij zich zelf te raden gaan.

  reageer
 • Elza

   

  Ik vind deze actie van de griffier eigenlijk nogal raar en niet discreet. De griffier maakt niet echt duidelijk waarom hij dit zo doet. Hij kan daar ook zijn eigen motieven voor hebben (eigenbelang). Hij heeft de publiekie opinie kennelijk achter zich, getuige de juichreacties onder dit artikel. Maar is de actie van deze griffier wel verstandig, nodig, terecht of überhaupt netjes naar zijn raad? De raad die hij wordt geacht te ondersteunen. Kon hij echt niet anders? Meneer de griffier waarschuwt voor schade aan het aanzien van de lokale politiek, maar brengt met zijn openbare brief en passant wel schade toe aan het aanzien van de lokale politiek.

  reageer
 • Hannes

   

  Een zeer bijzondere man !! Het zou een opluchting geven voor de meerderheid van de burgers in Almere. Dus gemeenteraad pak de opluchting, en geef de Floriade op. Er zijn genoeg andere mogelijkheden, die de revue al hebben gepasseerd, om Almere voor de toekomst zijn bekendheid te behouden.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Espelaar

   

  Geweldig. Geef Noordoostpolder zo'n man.

  reageer
 • ron

   

  Ik heb al vaker gemerkt dat deze hr Pruim een zeer bijzondere man is maar we heel gelukkig mee moeten zijn. Wederom mijn respect voor deze uiting. en inderdaad veel wijsheid aan de raad toegewenst want dit is een onmogelijke case om alles te weten en voorruit te kijken zeker met de mijns inziens nogal gammele rapporten en veel te trage voortgang.

  reageer
 • Hans

   

  De gemeenteraad is onkundig en niet capabel om zo'n groot project in control te houden. Op dit moment is adviseur van de gemeente Almere voor de Floriade dhr. Verdaasdonk en die is net uit het debacle project Batavialand gestapt. Dit project is al gestrand voor het begonnen is. Zou goed zijn als de gemeenteraad zelf, zeker gezien het enorme risico, een raadsadviseur aanstelt die de raad periodiek informeert. De raadsadviseur heeft een andere rol dan de dure interim gemeente adviseur Verdaasdonk die met alle winden mee waait.

  reageer
 • Kees

   

  Het is nooit goed of het deugd niet ook weer van de partij

  reageer
 • frits

   

  Ik ben het met alle voorgaande reacties eens. Wat een goede en integere brief is dit. Op volkomen objectieve wijze worden alle relevante punten op een rij gezet. Zeer nuttig voor raadsleden en alle amdere geinteresseerden. Complimenten aan deze griffier. Hij voegt nu heel veel waarde toe aan het publieke debat, zonder stelling te nemen. De nieuwe burgemeester moet deze griffier direct op waarde schatten.

  reageer
 • Marc van Rooij

   

  Allereerst wil ik de griffier een compliment geven, als griffier heb je een taak de raad met raad en daad bij te staan in haar besluitvorming en bij een groot project zoals de Floriade, moet je niet over een nacht ijs gaan m.b.t. de besluitvorming. Als initiator van de Floriade 2022 vind ik het heel jammer dat we kostbare tijd verloren hebben en ik vraag de raad dan ook om goed na te denken over hoe nu verder, moet het een project zijn wat vanuit de gemeente bestiert moet worden, of door een daadwerkelijk onafhankelijke organisatie los van de gemeente, een organisatie die verstand heeft van zeer complexe zaken zoals een wereld tentoonstelling, en hoe snel aan de slag? Het advies om de Floriade los te zetten van de gemeente wordt in bijna alle governance structuren aanbevolen, de vraag is alleen waar wachten we nog op, 3 jaar zijn voorbij na de toewijzing, kostbare tijd is verloren gegaan, want er zit geen ruimte in de opening van de Floriade 2022 die gepland is in de eerste week van april in 2022. Beste raad, ik heb veel op en aanmerkingen over zaken die ik goed en fout zie gaan, maar het is niet aan mij om daar iets van te zeggen maar het is aan u als raad om goed na te denken over het besluit. Denk goed na over de besluiten, en laat u adviseren in de besluitvorming, men kan niet verwachten van raadsleden dat deze experts zijn op de complexe materie, maar ga niet blindelings af op de interpretatie van de vele rapporten, maar zorg voor eigen advisering. Ik wens u veel wijsheid toe. .

  reageer
 • Arie

   

  Almere mag zich gelukkig prijzen met een griffier als Jan-Dirk Pruim. Je vraagt je af waarom de raad niet deze man heeft voorgedragen voor burgemeester! Anderzijds geeft het ook het totale failliet aan van de Almeerse gemeenteraad. Als de griffier het noodzakelijk acht om de raad te moeten adviseren wat haar werk is hoe dit te doen, dan is het droevig gesteld met niveau van de raad. En de brief laat daar niks te raden over. Deze raad heeft in al die tijd te kennen gegeven werkelijk van toeten nog blazen te weten. De ja-knikkers lopen slaafs achter de hosanna verhalen van het college aan, verblind door hun eigenpijperij. De criticasters komen veelal niet verder dan 'bloemetjesshow' maar lijken verder geen ideeën te hebben hoe een fiasco te voorkomen. En degene die op het einde voor alles mag opdraaien is de Almeerse burger, want die betaalt het gelag. Het is veelzeggend dat de initiator van de Floriade, Marc van Rooij, steeds meer uit beeld verdwenen lijkt, en als hij zijn mening geeft, dat daar weinig positiefs vanuit gaat vandaag de dag. Omroep Flevoland zou eens moeten onderzoeken waarom de man die jaren is bezig geweest om de Floriade naar Almere te halen, nu ineens daar zo stil of negatief over is geworden.

  reageer
 • Ingrid

   

  Het zich indekken is al begonnen......

  reageer
 • Faerie

   

  Wat een goed plan zo'n volggroep, daarmee overstijg je de termijnen van de politiek. De vraag vanuit de bevolking is ook dat er zorgvuldig wordt bepaald. Deze man is goed bezig!

  reageer
 • H Struik

   

  Zo'n integere man, daar wordt je toch blij van? Ik wel!

  reageer
 • Jos

   

  Deze brief versterkt mijn indruk dat de hele Floriade een vlucht vooruit is. Twee PvdA wethouders met weinig binding met de stad vieren hun eigen feestje. Raadsleden pak je rol! Een mislukking zal een ramp zijn voor de stad (en de politiek).

  reageer
 • Complimenten

   

  Complimenten voor deze man die het risico neemt berispt te worden. Zijn argument is juist. Ongeacht het wel of niet doorgaan is dit een terechte actie! Blij met zo'n ambtenaar.

  reageer
 • H. Visser

   

  Heel verstandig dat de griffier zijn mening geeft vanuit zijn achtergrond. De meeste wethouders in gemeentes zijn nog niet eens instaat om een dropwinkel te runnen.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert